לראשונה במהלך העשור האחרון: בלימה בעליית האנטישמיות

לראשונה בעשור האחרון: בלימה בעליית האנטישמיות
במהלך השנה אירועי האנטישמיות שמקורם מאירופה, צפון אמריקה וארה"ב עמדו על כ-46% ו-39%, לעומת 47.7% שהתרחשו אשתקד באירופה ו-33% בארה"ב
מחבר עמיחי שטיין מחבר עמיחי שטיין
אנטישמיות, אנטי-ישראל, דגל, שריפת דגל
צילום: צילום: אי-פי

ההסתדרות הציונית העולמית פרסמה הבוקר (שלישי) את דו"ח האנטישמיות של המחלקה למאבק באנטישמיות, לסיכום שנת 2022. לפי הדו"ח, חלה בלימה בעלייה באנטישמיות לראשונה מזה עשור, לצד עלייה בכמות האירועים ברשתות החברתיות.

במהלך השנה אירועי האנטישמיות שמקורם מאירופה, צפון אמריקה וארה"ב תפסו נפח משמעותי הנעמד על כ-46% ו-39% בהתאמה, לעומת 47.7% שהתרחשו בשנה שעברה באירופה ו-33% בארה"ב.

מרבית אירועי האנטישמיות השנה התאפיינו בתעמולה נעמדו על כ-39%, ומהווים גידול של 15% משנה שעברה והשחתה (28%), כאשר לצידם נעמדות הרחק מאחור האלימות הפיזית (14%), המילולית (11%) והדה לגיטימציה (7%).

ממשלת גרמניה הציגה תוכנית מקיפה למאבק באנטישמיות | צפו

ארה"ב: בשנים האחרונות חלה קפיצה של 61% במספר מקרי האלימות או תכנון אלימות כלפי מוסדות יהודיים. כמו כן, במהלך שנת 2022 אירעו למעלה מ-350 תקריות אנטישמיות בקמפוסים, כאשר רבים מהסטודנטים הישראלים חשים צורך להסתיר את זהותם או תמיכתם בישראל.

בריטניה: במחצית הראשונה של 2021 דווחו 1,371 מקרי אנטישמיות – מספר שיא בכל הזמנים. במהלך חמש השנים האחרונות חלה עלייה של 173% במספר התקריות האנטישמיות בבתי הספר. בנוסף, בין השנים 2021-2022 נצפתה עלייה של קרוב לכ-30% במקרי האנטישמיות במוסדות החינוך.

גרמניה: 1,555 תקריות אנטישמיות.

מלחמת רוסיה אוקראינה: אנטישמיות כלפי הקהילות היהודיות בשתי המדינות, לצד קונספירציות בדבר מעורבותה של ישראל במלחמה ברשתות החברתיות המתאפיינות בטענות כי היהודים זוממים להשתלט על העולם והקשר היהודי העומד מאחורי הלחימה. כמו כן, סקר שנערך באוקראינה מצא כי 78% מהנשאלים הצביעו כי היהודים הם המרווחים הגדולים בעקבות המלחמה בין המדינות.

יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב חגואל, הביע את החשש מההשפעה של האנטישמיות והסביר: "האנטישמיות ברשתות החברתיות עולה בקצב מדאיג ולצערי הרב כפי שההיסטוריה לימדה אותנו, תוביל גם למעשים פיזיים. אנחנו מציבים דגל שחור וברור נוכח העלייה בהסתה ברשתות וקוראים לראשי המדינות להעלות את המאבק באנטישמיות לראש סדר העדיפויות", סיפר חגואל.

עוד הוסיף יו"ר ההסתדרות כי, "על שולחן הממשלה מונחת הצעה שהגשתי לראש הממשלה הקודם נפתלי בנט להכיר בנפגעי אנטישמיות בעולם כחללי פעולות איבה. אפעל בהקדם האפשרי על מנת לקדם הצעה זו. עלינו לזכור אותם בטקסים ממלכתיים של מדינת ישראל, ולפעול כי יהיו חלק בלתי נפרד מזיכרון האומה וההתייחדות הלאומית המשותפת".

ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית, רחלי ברץ ריקס, לא מעודדת מהנתונים. "הבלימה בשנה זו בכמות האירועים האנטישמיים לא מהווה אנחת רווחה. האנטישמיות בכל מקום, בכל נקודת זמן ומרחב, ואסור לנו לשקוט על השמרים למול התופעה. אני קוראת לשילוב זרועות משותף לטיפול במרחבי התודעה וההסברה לשם מתן מענה רחב במגמה מטרידה זו".

הפופולריים