80 שנה לאחר מרד גטו ורשה - נחשפו היום (שני) התשלילים המקוריים שמתעדים רגעים מן המרד אותם צילם כבאי פולני שהוזעק לטפל בשריפות שפרצו במהלכו. זהו התיעוד היחיד שלא נעשה כתעמולה נאצית, למעשה ההירואי של קבוצת המורדים היהודים בראשות מרדכי אנילביץ'. התשלילים התגלו בין המזכרות המשפחתיות של משפחת גרבצ'בסקי ממרד גטו ורשה.
בתחילת דצמבר 2022, לאחר כמה עשורים, התגלה סרט הצילום שצילם הכבאי, שהכיל סט תמונות שצולמו בזמן המרד על ידי זביגנייב לשק גרבצ'בסקי, כבאי בוורשה במהלך מלחמת העולם השנייה. הגרמנים שלחו את הכבאים לתוך הגטו הבוער - תפקידם של הכבאים היה להבטיח שהאש לא תתפשט לבתים בצד ה"ארי". גרבצ'בסקי היה בן 23 כשצילם את התמונות.
סרט הצילום שאותר (צילום: מוזיאון ״פולין״ בוורשה ומאצ׳ק גרבצ׳בסקי)
התמונות לרוב מטושטשות, מצולמות בחיפזון, ממקום נסתר, מוסתרות חלקית על ידי אלמנטים של הסביבה הקרובה - מסגרת חלון, קיר של בניין או דמויות של אנשים שעומדים בחזית. ערכן של התמונות, גם אם לא מושלמות, לא יסולא בפז. אלו התמונות היחידות שידוע לנו שצולמו בתוך הגטו בתקופת המרד שיוצריה אינם הנאצים.
התמונות הן חלק מתערוכה שתעלה בקרוב לציון 80 שנה למרד גטו ורשה במוזיאון "פולין" שבוורשה. החיפוש אחר התשלילים נמשך מספר חודשים. מאצ'יי גרבצ'בסקי, בנו של הצלם, התבקש על ידי אוצרי התערוכה לעיין בארכיון הצילומים של אביו. הוא גילה את התשלילים באחת הקופסאות במחסנו.
מבנים שרופים וקצינים נאצים (צילום: מוזיאון ״פולין״ בוורשה ומאצ׳ק גרבצ׳בסקי)
הרס רב (צילום: מוזיאון ״פולין״ בוורשה ומאצ׳ק גרבצ׳בסקי)
בסך הכול נמצאו 48 צילומים בסרט, 33 מהם מתארים את הגטו. מלבד 12 התמונות שפורסמו בעבר, שנערכו בצורת הדפסים במוזיאון השואה בוושינגטון ובמכון ההיסטורי היהודי, יש תמונות שלא הוצגו מעולם. מדובר בתמונות המתארות את העשן מעל הגטו כמו גם ברחובות ובחצרות בתוך הגטו, בתים שרופים, כבאים מכבים את הלהבות, מצטלמים על גג בניין או אוכלים מפחי בלגן ברחוב.
תמונות רבות חוזרות על עצמן, בעיקר של המבנים הבוערים, חומת הגטו ואנשים המובלים לאומשלאג פלאץ (הנקודה ממנה הועברו למחנות ההשמדה). נראה שגרבצ'בסקי ניסה בכל כוחו לתעד את הסצנות הללו, תוך שהוא מבין את החשיבות של תיעוד אירועים בלתי נגישים לעיניהם של אנשים מעברה השני של חומת הגטו.
הצלם הבין את חשיבות התיעוד (צילום: מוזיאון ״פולין״ בוורשה ומאצ׳ק גרבצ׳בסקי)
הסרט מציג רצף לא ידוע עד כה של פריימים בודדים. זה מעיד על כך שהצלם נכנס לגטו עם מצלמתו יותר מפעם אחת. עוצמת האור בתמונות מוכיחה שהן צולמו בשעות שונות של היום ובתנאי מזג אוויר שונים. הפריימים מהגטו משובצות בתמונות של טיול בפארק.
הכבאי שצילם את התמונות שהה כמעט ארבעה שבועות בגטו (ככל הנראה בין ה-21 באפריל ל-15 במאי 1943). ביומן שניהל בזמן מלחמה, הוא ציין: "התמונה של האנשים האלה שנגררים משם תישאר איתי עד סוף חיי. במבט נעדר. דמויות מתנודדות מרעב, מטונפות, מרופטות. נורו למוות בהמוניהם; אלה שעדיין בחיים נופלים על גופותיהם של אלה שכבר הושמדו".