איראן האיצה את פרויקט הקמת מערך ההגנה האווירי שלה בסוריה באמצעות שליחת ציוד וכוח אדם. התקיפות החוזרות של ישראל מכוונות לפגוע בפרויקט הזה, כך אמר היום (רביעי) למגזין "ניוזוויק" גורם מודיעיני ממדינה שהיא בעלת ברית של ארצות הברית.
המקור הסביר: "כחלק מההתמודדות עם התקיפות הישראליות, איראן שינתה בשנתיים האחרונות את האסטרטגיה שלה והיא מקדמת פרישה של יכולות הגנה אוויריות בעלות של עשרות מיליוני דולרים". לדבריו, "פרויקט זה מתבצע בשיתוף עם צבא סוריה, ייתכן מתוך כוונה של האיראנים לתפעל בעצמם חלקים מאותו מערך הגנה אווירי. בנוסף, האיראנים סייעו לסוריה בשדרות מערך הנ"מ שלהם, בעיקר לצורך מניעת תקיפות ישראליות שנועדו לפגוע בהתבססות האיראנית על אדמת סוריה".
מתחם המשמש אנשי צבא איראניים בפרויקט שלהם להקמת רשת הגנה אווירית בפאתי דמשק, לפי "ניוזוויק"
המקור של "ניוזוויק" הוסיף כי ישראל תקפה בשנתיים האחרונות כמה פעמים באדמת סוריה כדי למנוע את קידום הפרויקט האיראני הזה - באזור תדמור וטרטוס ב-2021, בלטקיה בדצמבר 2021, שוב בטרטוס ביולי 2022 ובחומס בנובמבר ודצמבר 2022.
עוד הוא אמר כי בתקיפות הישראליות בסוריה בשנים האחרונות נהרגו עשרה איראנים. במארס 2022 נהרגו מורטזה שהאנג'אד ואחסן קרבאלהפור, ששימשו כמהנדסים במערך ההגנה האווירית. גם הקולונל דאוד ג'עפרי מחיל האוויר האיראני חוסל לאחרונה בסוריה. לדברי המקור קולונל זה, שכונה "מאליק", היה מראשי התוכנית לבניית מערך ההגנה האווירית.
מראשי התוכנית, לפי המקור. ג'עפרי
המקור שפך אור גם על כלי הנשק שמעורבים במאמץ. בהם הטיל האיראני מסוג Sayad (Hunter) 4B, שנחשף בנובמבר בטקס בהשתתפות בכירים בהנהגה הצבאית האיראנית. הקליע הוצמד למערכת טילי הקרקע-אוויר Bavar-373 ודווח כי יש לו טווח של יותר מ-299 ק"מ, עם טווח מכ"ם של יותר מ-450 מיילים.
גורמים רשמיים העריכו כי למערכת המיוצרת המקומית יש יכולות גדולות יותר מאשר מערכת טילי הקרקע-אוויר פטריוט מתוצרת ארצות הברית ומערכת ההגנה מפני טילים בגובה גבוה (THAAD), כמו גם מערכת הקרקע-אוויר S-300 שנבנתה ברוסיה.
המיירט Sayad 4B בטקס חשיפה באיראן ב-6 בנובמבר 2022
הגורם אמר כי לאור העובדה שהסוללות האיראניות הוקמו על אדמת סוריה, לעיתים קרובות בקרבת אתרים שמוחזקים על ידי הצבא הסורי, גם אנשי צבא סוריה נמצאים ב"סיכון" כתוצאה מהפרויקט האיראני והתקיפות הישראליות נגדו.