אחד הנושאים הכי חמים בתקשורת המצרית בימים אלה נוגע למה שנחשב כאחד מסמלי הריבונות המובהקים של מצרים - תעלת סואץ. היא נחשבת לאחד מנתיבי הסחר הימיים החשובים ברחבי העולם, שמשמש למעבר כלי שיט ממזרח אסיה, האוקיינוס ההודי והים האדום לבין הים התיכון (10% מהתעבורה הימית בעולם), כלומר, מאסיה לאירופה. לכן, בעבור המצרים מדובר במשאב יקר מפז וגם סימבולי.
א-סיסי שוקל להקים קרן השקעות לתעלת סואץ כדי להציל את הכלכלה המצרית הקורסת. מה הסיכוי שזה ייגמר כמו במכירת האיים סנפיר וטיראן לסעודייה ב-2016?@kaisos1987 @KalmanLiebskind #עצם_העניין pic.twitter.com/vRt9qdDIdm
— כאן חדשות (@kann_news) December 28, 2022
עד יולי 1956 התעלה, שאורכה כמעט 200 ק"מ, הייתה בשליטה בריטית וצרפתית. אלא שאז ג'מאל עבד א-נאסר הכריז על הלאמת התעלה, ולמעשה גם בחר צד במלחמה הקרה בין רוסיה למערב.
אז על מה ההמולה בימים אלה? בשבוע שעבר הפרלמנט המצרי הודיע כי החוק שמסדיר את פעילות התעלה מ-1975 יתוקן ביוזמת הממשלה. גולת הכותרת של אותם תיקונים היא הקמת קרן השקעות לתעלת סואץ.
מבחינת הממשלה המצרית, הסיפור די ברור. בצל המצב הכלכלי הקשה, הרצון הוא לקחת את ההכנסות מתעלת סואץ ולנסות להגדיל אותן, גם כדי לסייע לכלכלה המצרית ככלל, אבל גם שיהיה כסף בצד בעבור התעלה בזמן שעות משבר, כפי שהיה למשל בזמן הקורונה, שהאטה את תנועת הספינות בה, וכפי שהיה כשספינת המכולות Evergreen נתקעה בה ושיתקה את התנועה באופן נדיר למשך כמעט שבוע.
צילום: רויטרס
אלא שמתברר שהצעת החוק החדשה, וליתר דיוק הקרן שאמורה לקום, מעוררת סערה של ממש והתנגדות לא שכיחה נגד המהלך של השלטון המצרי. הטענה היא שתעלת סואץ היא משאב לאומי מצרי והחשש הוא שהקרן שתקום תהווה פתח להתערבות של ידיים זרות. במילים אחרות, יותר מ-60 שנה אחרי ההלאמה, החשש הוא מהפרטה של התעלה.
אפילו יש קמפיין של גורמי אופוזיציה בתוך מצרים נגד קרן ההשקעות, שכולל גם איסוף חתימות נגד המהלך. ברשתות החברתיות במצרים יש מי שכבר הכריז עליו כלא פחות ממכירת תעלת סואץ, על אף שזאת לא הכוונה.
אל מול ההתנגדות הזאת ישנם דיווחים על עיכוב בהליכי החקיקה שיובילו להקמת הקרן, ובמקביל נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, ניסה בימים האחרונים להסביר בקולו את המהלך ולהבהיר – תעלת סואץ לא הולכת לשום מקום והיא תישאר של המצרים.
ברקע המצב הכלכלי הרעוע במצרים, התסכול הולך וגובר ומאתגר את השלטון של א-סיסי. ב-2016, כשמצרים החליטה להעביר לסעודייה את האיים סנפיר וטיראן בים האדום, זה הוביל להפגנות נגד השלטון שדוכאו. ב-2018 מצרים געשה וסערה אחרי שצצו דיווחים על כוונה של משרד העתיקות המצרי למכור את הפירמידות המפורסמות בגיזה למדינה ערבית.
למי שמודאג, הפירמידות עומדות על תילן ולא נמכרו לאף מדינה ערבית. השלטונות הכחישו זאת בתוקף. אבל הפרשה מראה לנו עד כמה המצרים רגישים כשנוגעים להם בסמלי ריבונות, ותעלת סואץ בהחלט נכנסת לרשימה הזאת.