דוח מיוחד של ארגון זכויות האדם הספרדי Safeguard Defenders חשף היום (רביעי), כי סין מפעילה תחנות שיטור לא חוקיות במדינות שונות ללא ידיעת הרשויות, ביניהם פורטוגל, סרביה, איטליה, יפן, צרפת, ברזיל וישראל. לפי הדוח, סין גם משתמשת בשיטות לא חוקיות כדי לעקוב אחר מטרות בחו"ל ולאלץ אותן לחזור לסין. בין אפריל 2021 ליולי 2022, המשטרה הסינית "שכנעה" 230 אלף נמלטים לכאורה, לחזור לסין "מרצון", זאת למרות שלפי הודאתה, לא כל הנמלטים ביצעו פשעים.
השלטונות הסיניים הגדירו תשע מדינות אסורות, בהן אזרחים סינים אינם מורשים לחיות אלא אם יש להם "סיבה טובה" לעשות זאת. לצורך אכיפת ההגבלה, הוסדרו כלים חדשים לפעולות "שכנוע", כולל שלילת הזכות לחינוך מילדי האזרח בסין, כמו גם מגבלות אחרות שהוטלו על בני משפחה, ענישה של אנשים ללא חשד שביצעו עבירה כלשהי בגין "אשמה על ידי התאגדות" וכולל גם מסמכים ממשלתיים הקובעים כי קרובי משפחה בסין שאינם מסייעים למשטרה ב"שכנוע" הנמלטים, חייבים להיחקר ולהיענש על ידי המשטרה או המשטרה הפנימית של המפלגה הקומוניסטית הסינית.
מפת המדינות בהן ישנה תחנת משטרה סינית חשאית. צילום: מתוך דוח ארגון סייפגארד דיפנדרס
בנוסף, חוק חדש שנכנס לתוקף ב-1 בדצמבר, קובע כי כל סיני שביצע עבירה אבל חי מחוץ לסין יהיה חייב להישפט בסין ולא במדינה שבה בוצעה העבירה. החוק מתייחס למגוון עבירות שונות כגון הונאה, הונאת טלפון, הונאות מקוונות וכדומה.
כחלק ממאמצי הניטור והאכיפה, הוקמו לפחות 54 "מרכזי שירות משטרתיים בחו"ל" בחמש יבשות, שחלקם עובדים בשיתוף פעולה עם המשטרה הסינית בביצוע פעולות שיטור על אדמה זרה. המרכזים הוקמו כדי לעקוף מנגנונים בינלאומיים של שיתוף פעולה משטרתי או שיפוטי - המספקים מנגנונים מבוקרים להגנה על זכויות היעד, לרבות הזכות למשפט הוגן וחזקת החפות לפני משפט. על פי הדוח, גם בישראל פועלת תחנת משטרה של סינית.
נשיא סין, שי גינפינג. צילום: רויטרס
בארגון Safeguard Defenders מצטטים דיווח חדשותי מהאתר הסיני Our Jiangsu מה-29 באפריל 2020, המתאר פגישה בין משטרת ננטונג ומרכזי שירות סיניים בחו"ל, בה השתתפה בין היתר דמות בשם "'שו וייסונג' מתחנת העבודה שנמצאת בישראל". בדיווח נכתב: "משטרת העיר ננטונג מעבר לים ומרכז שירות הקישור הסיני מעבר לים מהווה קישור חשוב בין ננטונג לקהילה הבינלאומית ושומרת על הזכויות והאינטרסים של ננטונג מעבר לים".