אחד הסכסוכים הפוליטיים החמים באירופה מגיע לדשא

אחד הסכסוכים הפוליטיים החמים מגיע לדשא
המשחק בין שוויץ לסרביה הוא לא עוד משחק בין שתי מדינות אירופאיות במונדיאל. מאחורי אחד המפגשים הטעונים במונדיאל
מחבר בר שפר מחבר בר שפר
גרניט ג'אקה, קפטן נבחרת שוויץ, במהלך המשחק מול סרביה במונדיאל 2018, עם הנשר האלבני
צילום: צילום: רויטרס

זה קרה באיצטדיון קלנינגרד שברוסיה, בדקה ה-90, שרדאן שאקירי הבקיע שער שהביא את נבחרת שוויץ לניצחון 1-2 על סרביה, אבל זה לא מה שהפך את המשחק הזה להיסטורי אלא מה שקרה אחריו, כששאקירי, שחקן ממוצא קוסוברי-אלבני, סימן עם ידיו את "הנשר האלבני" - אחד מהסמלים הלאומיים של אלבניה.

והוא לא היחידי, גם קפטן הנבחרת - גרניט ג'אקה, חגג אחרי שכבש שער ('52) עם הסמל השנוי במחלוקת. שני שחקני המפתח נולדו למשפחות ממוצא אלבני-קוסוברי ושניהם גדלו בשוויץ, כשקוסובו הכריזה על עצמאותה ב-2008. אלבניה רואה בקוסובו כחלק משמעותי בחזון "אלבניה הגדולה" וסרביה רואה בקוסובו את מולדת האומה, ולמעשה מחשיבה אותה "לירושלים של סרביה". לכן, היא מסרבת להכיר בעצמאות השטח האוטונומי כבר 14 שנה.

השער של שרדן שאקירי ב-2018, עם הנשר האלבני, מתוך שידורי SRF SPORTS השוויצרית

פיפ"א הטילה קנס על שני השחקנים ובתגובה ממשלת אלבניה פתחה חשבון בנק מיוחד לתרומות כדי לשלם את הקנס בשווי 10,000 פרנקים שוויצרים (10,500 דולר). שאקירי, שיחק באותו זמן גם באחת מקבוצות הכדורגל הגדולות באנגליה – ליברפול, והיה אחד השחקנים החשובים שלה. הוא היה מנוע מלהגיע למשחק נגד "הכוכב האדום" הסרבית, מחשש אמיתי לפגיעה בחייו בעקבות איומים מאוהדי הכדורגל הסרבים. צעד חסר תקדימי בספורט העולמי.

גרניט ג'אקה, קפטן נבחרת שוויץ, במהלך המשחק מול סרביה במונדיאל 2018, עם הנשר האלבני. רויטרס.

עכשיו, ארבע שנים אחרי אותו המשחק במונדיאל ברוסיה, הן נפגשות שוב כאשר רק אחת מהן תבטיח את מקומה ותעלה לשלב הנוקאאוט.

במהלך מסיבת עיתונאים השבוע נשאל קפטן נבחרת שוויץ על אותו משחק לפני ארבע שנים. "אנחנו שוויץ, הם סרביה. שם זה נגמר – אנחנו כאן כדי לשחק כדורגל", אמר ג'אקה והוסיף כי "אין שום היסטוריה בין שתי הקבוצות".

ובכל זאת, הנבחרת הסרבית הציפה גם השנה את העימות על קוסובו לעניין לאחר שבחדרי ההלבשה של הקבוצה נתלה דגל שכלל בתוכו את שטח קוסובו עם הכיתוב "לא ניכנע". פיפ"א כבר הודיעה על פתיחת חקירה רשמית בנושא.

מתוך עמוד הטוויטר הרשמי של חאירולה צ'קו, שר התרבות, הנוער והספורט של קוסובו

מדובר בסכסוך גיאופוליטי בעל שורשים עמוקים, שמגיעים עד למלחמת העולם השנייה. אז, ב-1945 כשיוגוסלביה הכריזה על אזור קוסובו כמחוז אוטונומי, עם הפיכתה למדינה קומוניסטית פדרטיבית.

אלבניה, השכנה מדרום, הייתה אז מדינה ענייה ומהגרים רבים עברו לקוסובו, שלא הייתה במצב מזהיר אבל עדיין במצב יותר טוב ממדינת האם שלהם. הסרבים עברו בהמוניהם באותה תקופה לסרביה המרכזית, המהגרים האלבנים שינו את מאזן הילודה - והדמוגרפיה השתנתה. קוסובו כיום היא ברובה אלבנית מבחינה אתנית ודתה מוסלמית. הסרבים לעומתם הם אתנית סרבים ודתית נוצרים אורתודוקסים.

בסוף שנות התשעים פרצה מלחמת קוסובו, מלחמה עקובה מדם בה כל הצדדים (הצבא לשחרור קוסובו KLA וכוחות הביטחון של סרביה וצבא יוגוסלביה) ביצעו פשעי מלחמה. ביניהם טבח, אונס, חטיפות, הוצאות להורג והברחת תושבי קוסובו ממוצא אלבני מחוץ לגבולות קוסובו. פליטים אלבנים-קוסובנים הצליחו לחזור לבתיהם לאחר המלחמה והתבססות כוחות האו"ם במובלעת.

האשים טאצ'י, נשיא קוסובו, הכריז על עצמאותה בישיבת קונגרס מיוחדת ב-2008, למרות איומים מכיוון סרביה בסנקציות כלכליות ודיפלומטיות. קוסובו מוכרת כמדינה עצמאית על ידי כמחצית ממדינות העולם, זאת תודות לווטו הרוסי ולקרבה בין סרביה לרוסיה, יחסים חמים שנמשכים עד היום.

ישראל לצורך העניין, כוננה יחסים רשמיים עם קוסובו בשנה שעברה (1 בפברואר 2021) תמורת הכרה בירושלים כבירת ישראל, כחלק מהסכם סרביה-קוסובו שנעשה בתיווך דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב לשעבר, ב-2020.

ובחזרה למסך, בשעה 21:00 יתכנסו שוב השחקנים אחד מול השני, שוויץ תנסה לשחזר את הניצחון שלה מאותו ערב ואולי סרביה תנסה להחזיר את הכבוד האבוד במשחק שהכל תלוי בו.

הפופולריים