"הוא עיתונאי, לא שר ישראלי": הקולות הערביים נגד העוינות כלפי ישראלים בקטאר

הקולות הערביים נגד העוינות כלפי ישראלים בקטאר
התגובות הקשות של אוהדים ממדינות ערביות ומוסלמיות במונדיאל כלפי הישראלים בקטאר, הפכו בימים האחרונים לשיחת היום לא רק אצלנו, אלא גם ברשתות החברתיות בעולם הערבי. לצד השמחה לאיד, היו גם מי שיצאו נגד הופעה והבהירו - זו לא דרכנו
מחבר רועי קייס מחבר רועי קייס
תוניסיה בעד פלסטין
צילום: צילום: רויטרס

קשה להתעלם מהשמחה לאיד מצידם של מתנגדי הנרמול באזור למראות האלה, שהפכו גם לקריקטורות לועגות וזכו לשבחים אפילו מהמופתי של סולטנות עומאן, שצייץ בחשבון הטוויטר שלו: "זה מוכיח שמצב האומה עדיין טוב".

אלא שמתברר שלא כולם בעולם הערבי מתחברים להתנהגות הזאת ביחס לישראלים בקטאר. ברשתות החברתיות בעולם הערבי היו גם מי שהוקיעו את ההתנהגויות האלה ביחס לעיתונאים הישראלים. "יכולת להתעלם. לא היית צריך להשפיל אותו במדינה ערבית". "התנהגות לא מכובדת. הוא עיתונאי. לא נשיא ישראלי. אזרח רגיל".

מעבר לגינויים בציוצים ובפוסטים, יש אנשים כמו מוחמד אל-קחטאני, אזרח סעודי המתגורר בריאד, שלא חששו להגיד לנו את הדברים האלה ישירות. במקרה שלו בקולו: "הסגנון הזה מביש את האדם שיכול לסרב לעיתונאי הישראלי בלי להגיד מילים כאלו. כך גם ישראל היא אורחת בקטאר מבחינת אנשי תקשורת וציבור. גם אם נתווכח איתם או לא, הנוכחות שלהם באופן רשמי בקטאר".

והוא לא לבד. הפובליציסט הכוויתי, ג'אסם אל-ג'רייד, שהביע בעבר תמיכה בשלום עם ישראל ושילם על כך במקום עבודתו ולא רק, לא חסך שבטו ממה שמתרחש בקטאר: "כשאומרים לישראלי - 'תתרחק, אתה ציוני ואנחנו לא מקבלים אותך', המילה ציוני כאילו שזה דבר לא נקי, זו תנועה פוליטית. ברור שהוא בור בנושא הזה", אמר אל ג'רייד, והוסיף: "ישראלי שהלך לשם לא הלך לעודד נבחרת ישראל, היא לא שם. יכול להיות שהוא הלך לעודד את הנבחרת הסעודית. עכשיו אני רואה שישראלים מדברים בפתיחות ובשלום עם הקבוצות הערביות המשתתפות".

מן הסתם, השאלה היותר גדולה היא האם שנתיים אחרי הסכמי הנרמול ההיסטוריים, בין ישראל לארבע מדינות ערביות, התמונה האמיתית היא מה שאנחנו רואים בקטר, או שהמציאות קצת יותר מורכבת?

העיתונאי המרוקני, אל-כארח אבו סאלם, ניסה לענות בשיחה איתנו: "ברור שהעמדות הן ריבוניות למדינות וזכותו של כל אדם להביע את דעתו האישית. אבל במסגרת המאמצים שמקיימים לשפר את היחסים במזרח התיכון ועם מדינות ערב - הסצנות האלה לא רוצה לומר מכשילות את המאמצים אבל הן גורמות למי שמתאמץ להבין שעדיין יש דרך ארוכה לפניו".

סרטון שפורסם בעולם הערבי נגד הקומיקאי גיא הוכמן

ויש מי שסבור שהמראות האלה בקטאר צריכים להוות נורת אזהרה שהנרמול בין הממשלות ממש לא מספיק ולא מחלחל למטה, כפי שאמרה לנו העיתונאית התוניסאית, נאדיה א-תורכי: "מה שנחתם בעבר מאז שיחות הנרמול והשילוב של ישראל באזור, העבודה הייתה רק בין ממשלות.

אתה מסכים איתי על שלום ואנחנו חותמים על הסכמים, ואחר כך בתכני החינוך מלמדים לשנוא את ישראל ומכנים אותה "אויב ציוני" - אי אפשר להאשים את הצעירים שמתקרבים לישראלי מרגישים שהוא מהווה סכנה עליהם או שהוא אויב. אנחנו מאשימים את הממשלות שלנו".

המונדיאל הראשון שמתקיים במדינה ערבית, הפך לחוויה מורכבת בעבור האוהד והעיתונאי הישראלי. מונדיאל שבמהלכו יש ניסיון לפצות על אירוח הישראלים בגילויי סולידריות נרחבים לסוגיה הפלסטינית, שהופכים לגילויי עוינות ביחס לישראלים, ועדיין חשוב לזכור שיש גם קולות אחרים בעולם הערבי.

הפופולריים