האם הלחץ שמפעילים המפגינים על הנשיא שי נושא פירות? בנק ההשקעות גולדמן – זאקס העריך הלילה (שני) כי סין עשויה לסיים את הגבלות הקורונה המחמירות בחודש אפריל הקרוב, כמה חודשים מוקדם מהצפוי. זאת בשל ההפגנות הרחבות שפרצו ברחבי מדינת הענק נגד ההנחיות המחמירות והיחס של השלטונות לחולי הקורונה.
בד בבד, מגיעים מהמדינה תיעודים רבים של אכיפה קשה כנגד המפגינים, החל במחיקת תמונות וסרטונים המתעדים את המחאות, וכלה במעצרים אלימים של מפגינים.
תיעוד: שוטרים בסין מכריחים תושבים למחוק סרטונים ותמונות מהפגנות הקורונה@BarShaffer pic.twitter.com/xxNSrcSoof
— כאן חדשות (@kann_news) November 28, 2022
העימותים זולגים ממחוז שינג'יאנג, שם החלו, לערים נוספות בסין ובהן גם שנגחאי ווהון, המחוז בו פרצה בשנת 2020 מגפת הקורונה. במחאה שפרצה בשנגחאי נעצר עיתונאי ה-BBC אד לורנס. הוא נחקר ושוחרר זמן קצר לאחר מכן, אולם הרשת הבריטית פרסמה הודעה בה נאמר כי "קיימת דאגה רבה מהיחס אליו מצד השלטונות".
Zeee Media 🎙, [Nov 28, 2022 at 8:12 AM]
— Cappuccino64 (@cappuccino64) November 28, 2022
People are tearing down barricades in Wuhan. Anti-lockdown protests are spreading all across China.
Follow @zeeemedia
Website | Gettr | Instagram | Rumble pic.twitter.com/IMKO8DrdZ2
בתוך כך, המחאה זולגת גם מחוץ לגבולות סין כשאמש כמה עשרות בני אדם התייצבו מול שגרירות סין בלונדון והביעו הזדהות עם המוחים. המונים התכנסו גם מחוץ לקונסוליה הסינית בטורונטו בקנדה.
A #Toronto hier soir #ChinaProtests https://t.co/fKLChFWAcV
— AnneCharlotte LeDiot 🇭🇰🇹🇭🇲🇲🇺🇦 (@AnneChaAsia) November 28, 2022
המחאה מתודלקת על ידי קריאות ברשתות החברתיות בקריאות לצאת ולהפגין נגד המשטר ונגד הנשיא שי ג'ינפינג אישית. המסחר בשווקי המניות בסין נפתח הלילה בירידות משמעותיות בעקבות ההפגנות, כאשר מדד Hang Seng נפל ב-4% ומדד CSI הסיני נפל ב-2%.
מנגד, המשטר מנסה כעת לסיים את המהומות על ידי שימוש בבוטים. על פי הדיווחים במערב במהלך ההפגנות תוכן חסר משמעות רב הוזרם אל חשבונות הטוויטר המזוהים עם המחאה – זאת בניסיון להפחית את החשיפה לחשבונות אלו ובכך לגרום לכמה שפחות אנשים לצאת אל הרחובות. עוד ניסה הממשל לחסום גישה לסרטוני רשת המתארים את העימותים בזמן המחאה.