אחרי ביקורת קשה: האירוע שמשווה בין השואה ל"נכבה" נדחה

האירוע שמשווה בין השואה ל"נכבה" נדחה
משרד החוץ יצא נגד האירוע: "זילות בוטה שמטרתה להכפיש את ישראל". כותרתו הייתה: "להבין את הכאב של הצד השני: השואה, הנכבה, ותרבות הזיכרון הגרמנית"
מחבר דב גיל-הר מחבר דב גיל-הר
Getting your Trinity Audio player ready...
מצעד החיים יום השואה
צילום: צילום: רויטרס

בעקבות ביקורת קשה, נדחה היום (שלישי) בכמה ימים אירוע שמשווה בין השואה ל"נכבה". במשרד החוץ יצאו נגד אירוע, שהיה אמור להתקיים במכון גתה בתל אביב. "משרד החוץ מביע זעזוע ושאט נפש לנוכח זילות השואה הבוטה שמטרתה להכפיש את ישראל", נמסר מהמשרד. הכותרת שלו הייתה - ״להבין את הכאב של הצד השני: השואה, הנכבה, ותרבות הזיכרון הגרמנית״. 

מוקדם יותר תקף מרכז שמעון ויזנטל בחריפות את האירוע לציון ליל הבדולח. "זה בזוי שגרמני כלשהו ידבר על השואה והנכבה באותה נשימה", הכריז הרב אברהם קופר, ממרכז שמעון ויזנטל. ״אין שום רע בלחקור את רגשותיהם של פלסטינים, אבל לקשור את הסכסוך הפלסטיני-ישראל בכל דרך ל'פתרון הסופי' של גרמניה הנאצית שרצחה שישה מיליון יהודים חפים מפשע, ביניהם 1.5 מיליון ילדים יהודים, זה עלבון מפלצתי לזכר השואה, למדינת ישראל, לניצולי השואה ולאמת ההיסטורית".

באתר מכון גתה מוסבר כי "כמעט 75 שנים לאחר הקמתו, הזיכרון בישראל נותר שטח שנוי במחלוקת פוליטית. היהודים מתמקדים בשואה, בעוד הפלסטינים מתמקדים בשנה הגורלית של 1948, שבה נמלטו מאות אלפי קורבנות וגורשו על ידי לוחמים יהודים - המכונה בערבית הנכבה".

הערב מתבסס על ספרה של העיתונאית והפובליציסטית הגרמניה שרלוט וידמן שכותרתו היא "להבין את כאבם של אחרים". וידמן מטיפה לסוג של זיכרון חדש שעושה צדק עם צדדים שונים של אותו סכסוך, ו"מקדם סולידריות במקום תחרות על קורבנות". וידמן מקדמת במאמריה הכרה גרמנית לפשעים שנעשו בתקופה הקולוניאלית של המדינה, וטוענת שאין העניין מעיב על ייחודיות השואה.

הערב במכון גתה מאורגן בידי קרן רוזה לוקסמבורג המסונפת למפלגת השמאל הגרמנית די לינקה. מהמכון נמסר: "זיכרון השואה והנצחת הקורבנות הם עניין מרכזי של מכון גתה, לו אנו מקדישים פרויקטים רבים. אנו מצטערים שבחירת התאריך לדיון בפאנל הובילה כעת לרוגז. לפיכך, לאחר התייעצות עם הדוברים, אנו דוחים אותם ליום ראשון, 13 בנובמבר 2022.

"מכון גתה מייצג הבנה ודיאלוג. על כך עוסק הדיון המתוכנן. שני הדוברים מישראל הם מומחים מוכרים בתחום תרבות הזיכרון ופוליטיקה של פיוס. יחד עם קרן רוזה-לוקסמבורג, הזמנו אותם להאיר נושא זה לרגל יציאת ספרה של העיתונאית שרלוט וידמן". 

הפופולריים