לא יהיה מופרז להניח שבישראל עוקבים בדאגה אחר חזרתו של לולה דה סילבה לשלטון בברזיל. לולה בן ה-76 נבחר הלילה (שני) מחדש לנשיאות מדינת הענק הדרום אמריקנית לאחר הפסקה של 12 שנה. וכך, אחרי שנים של שלטון אוהד לישראל בדמותו של ז'איר בולסונרו הניאו ליברל נכנס ללשכת הנשיאות בברזיליה מנהיג עובדים לשעבר שהגדיר עצמו בקדנציה הקודמת (2003-2010) כ"חבר הכי טוב של מחמוד אחמדינג'ד".
Lula a toujours été un défenseur du régime des mollah en Iran et des pires dictatures au monde. La gauche en faisant l'éloge de Lula poursuit son naufrage morale. Faire l'éloge de Lula en dit sur la dérive fasciste de la gauche. On comprend mieux la joie du fasciste Mélenchon! pic.twitter.com/nExZlymvm3
— Arthur Cohen 🇫🇷 (@ActuPolitiqueN) October 31, 2022
גם בברזיל עצמה הופתעו ממידת הניסיון של לולה דה סילבה להתערב בעניינים שעל סדר היום העולמי בקדנציה הראשונה שלו: דה סילבה ניסה לתווך בין נשיא ארצות הברית דאז ג'ורג' בוש הבן לבין הוגו צ'אבס שהחליט לנצל את תפוקת הנפט של ונצואלה כדי למרוד ב"אימפריאליזם האמריקני". הוא גם נפגש עם שליט קובה פידל קסטרו ופעל להרגעת הרוחות בין וושינגטון להוואנה. במקביל, פיתח לולה את קשריה של ברזיל באסיה – הפך למקורבם של נשיאי טורקיה ואיראן וקרץ גם לעברה של סין (ברזיל היא חברה בפורום מדינות BRICKS הכולל את סין, הודו, רוסיה, דרום אפריקה). על הדרך גם שימש במתווך בין המערב לאיראן בסוגיית הגרעין שלא הבשילה להסכם בתקופתו.
Lula is an Islamic Republic-friendly type of guy. https://t.co/I45S3ddE9a
— Zineb Riboua (@zriboua) October 30, 2022
נראה שלולה הבין את כוחה הכלכלי העולה של ישראל ועשה מאמץ לא לסגור את הדלתות – אבל נטיית ליבו הייתה בצד הפלסטיני וזה הורגש היטב בביקור שערך באזור לקראת סיום כהונתו ב-2010. לולה נענע ברצון להצעה לבקר בקברו של יאסר ערפאת, אך סירב בשום אופן להגיע לקברו של בנימין זאב הרצל. העלבון צרם עוד יותר על רקע העובדה שישראל הכריזה על אותה שנה כ"שנת הרצל" וחידשה נוהג ישן על פיו מנהיגים מבקרים על קברו של חוזה המדינה. אגב, המנהיג הראשון שחידש את המנהג היה סגן נשיא ארצות הברית דאז ג'ו ביידן. לולה היה אמור להיות השני אך כאמור סרב בכל תוקף.
באותה התקופה הרבה דה סילבה להיפגש עם נשיא איראן האנטישמי מחמוד אחמדינג'אד ורג'פ טאיפ ארדואן שהגביר אז את קצב ההתבטאויות האנטי ישראליות שלו – וכך התקבל הרושם שלולה הפך למעשה לצלע ב"ציר הרשע" הפועל לרעתה של ישראל. "לאיראן הזכות המלאה להתפתח ולקבל החלטות של מדינה ריבונית", אמר בביקור ממלכתי בטהראן בו נתקבל בכבוד מלכים על ידי האיש שדיבר באופן גלוי על הצורך ב"השמדת ישראל".
אם לשפוט על פי הדיווחים שמגיעים מברזיל דעתו ביחס לסכסוך במזרח התיכון לא השתנתה – בקיץ האחרון לולה נפגש עם נציגי הקהילה הפלסטינית כשעליו כאפייה, הגן על החלטתו להכיר במדינה פלסטינית, ואמר: "הפלסטינים ראויים למלוא תשומת הלב שלנו. הם ראויים לחיות במדינה ריבונית וחופשית". לולה אף הבטיח "לחדש את פעילותה של ברזיל בתיווך במשברים ברחבי העולם". אם כך אכן יהיה – עימות בין לולה דה סילבה למנהיגים ישראלים הוא רק עניין של זמן.