הקרע ביחסים בין סעודיה לארצות הברית הולך ומעמיק, על רקע החלטת ארגון אופ"ק פלוס, ארגון יצואניות הנפט הגדולות בעולם, לקצץ דרמטית את ייצור הנפט החל מהחודש הבא. ממשל ביידן אף מאיים בצעדי ענישה נגד סעודיה, שנחשבת בעלת ברית אסטרטגית. בשיחה עם כאן חדשות, גורמים בסביבת בית המלוכה הזהירו: למשבר בין וושינגטון לריאד עשויות להיות השלכות על ישראל - או ליתר דיוק לבלום את מאמצי ההתקרבות בינה לבין סעודיה. כך דווח היום (רביעי) בתוכנית בחצי היום בכאן רשת ב.
כשדברים אלה ברקע - סעודיה הודיעה היום שהיא תומכת בהחלטת אוסטרליה לבטל את ההכרה במערב ירושלים כבירת ישראל. משרד החוץ הסעודי פרסם הודעה שבה נאמר כי הממלכה מצפה לכך שהקהילה הבינלאומית תאחד את מאמציה כדי למצוא הסדר צודק לסוגיה הפלסטינית "באופן שמגשים את השאיפות של העם הפלסטיני להקים מדינה עצמאית שבירתה מזרח ירושלים". בנוסף, סעודיה הדגישה בהודעתה את "עמדתה האיתנה ביחס לעם הפלסטיני ואת עמידתה התמידית לצדו ותמיכתה בבחירותיו".
ללא פתרון באופ"ק | רועי קייס, פרשנות
לצד ניסיונות ההבהרה האלו, בריאד לא נותרים חייבים. בשיחה עם כאן חדשות אמרו הגורמים הסעודיים: האיומים האמריקניים להעריך מחדש את היחסים לא מפחידים אותנו, יש לנו אופציות במקומות אחרים - במזרח, למשל, כהשכוונה לרוסיה ולסין. והאופציות האלה, אמרו, כוללות גם את כל מה שקשור לקניית אמצעי לחימה.
הנסיך המדליק מסעודיה שמשנה את המזרח התיכון | האזינו להסכת עוד יום
על הקיצוץ בייצור חביות הנפט בהיקף של שתי מיליון חביות ביום בנובמבר ודצמבר פרסם ארגון אופ"ק לפני כשבועיים. מאז, ממשל ביידן מאשים את סעודיה בכך שחברה לרוסיה על מנת להעלות את מחירי הדלק ולפגוע בארצות הברית. בריאד מבהירים שוב ושוב כי ההחלטה של אופ"ק כלכלית גרידא ואינה מכוונת לארצות הברית, תוך שהם מסתייעים גם במדינות ערביות ומפרציות שתומכות בהחלטה.
בתוך זאת, הגורמים לא הסתירו את האכזבה מהממשל הנוכחי בוושינגטון ואמרו שהאמריקנים לא מתייחסים לסעודיה כבעלת ברית, מטיפים להם מוסר בסוגיות של זכויות אדם, מנסים לכפות עליה ערכים, הולכים לקראת האיראנים והמורדים החות'ים שנתמכים בידי טהראן ומכפישים את הממלכה בתקשורת. בעידן אחר אולי היינו מתנהלים אחרת, אמרו הגורמים הסעודים.
עד לפני כמה חודשים אמרו אותם גורמים בריאד לכאן חדשות שצריך לחכות שכהונת ביידן תסתיים - אבל נראה שסבלנותם פוקעת. הפתרון היחיד למשבר, אמרו, הוא שהממשל האמריקני ישנה את יחסו לסעודיה ויסתכל גם על האינטרסים שלה.
מאמצי ההתקרבות בין ישראל לסעודיה היוו נדבך משמעותי במהלך הביקור של ביידן בישראל ובסעודיה בחודש יולי שעבר. אז גם הודיעו הסעודים על פתיחת השמיים באופן מוחלט בפני מטוסים ישראליים - וסביר להניח שגם פה בישראל עוקבים בדאגה אחר המשבר הזה.