לא קל להיות אזרח בסודאן בימים אלה. מאז ההפיכה של אנשי הצבא נגד הגורמים האזרחיים בשלטון באוקטובר שעבר, נראה שבח'רטום מתקשים להוציא את העגלה המקרטעת מהבוץ. הקיטוב הפוליטי בשיאו מבלי ממשלה מתפקדת והמשבר הכלכלי רק הולך ומחריף.
כשזוהי נקודת הפתיחה, אפשר אולי להבין מדוע בשבועות האחרונים בסודאן לא מפסיקים לעסוק בסיפור שמסמל את המצב גם אם ממבט ראשוני הוא לא נראה כזה, סיפורה של מי שזכתה לכינוי "נערת ה-STOP", צעירה סודאנית בשם אסלאם מוחמד. היא מהנדסת במקצועה ולפני חודשיים הדהימה את הסודאנים כשירדה לרחוב עם שלט "אני רוצה חתן ורוצה להתחתן ומסכימה אפילו שיהיו לו עוד נשים".
רווקה סודאנית חיפשה חתן - אז היא יצאה לרחוב עם שלט, קיבלה עשרות הצעות, התחתנה וכבר הספיקה להתגרש. @kaisos1987 עם הסיפור של "נערת הסטופ" שמציף בעיה חמורה במדינה השמרנית#מעבר_לקו #חדשותהלילה pic.twitter.com/0jw6Q9A9Uy
— כאן חדשות (@kann_news) July 6, 2022
למה "צעירת הסטופ"? כי היא עמדה עם השלט ליד תמרור עצור, כך לפחות הסבירו זאת בכלי התקשורת הערביים. תוך זמן קצר היא הפכה למרואיינת מבוקשת בניסיון להבין את הצעד שלה ומתברר שבשבועות האחרונים, בזכות הפרסום – היא מצאה חתן. מאות הגיעו כדי לחגוג איתה.
באחד מהריאיונות שהעניקה לתקשורת הערבית אמרה אסלאם: "אם מישהי רוצה לעשות מה שעשיתי, זה בסדר. אם היא רוצה לעשות את זה, זה בסדר גמור ואין בכך פסול. היא לא צריכה אישור מהמנהגים והמסורת". כשהמגישה שאלה אותה לאן נעלם החיוך שלה, היא השיבה: "אני עכשיו מאושרת עד הגג. העניין הסתיים על הצד הטוב ביותר. אני מרוצה".
המגישה התייחסה למעשה לטוויסט בעלילה, כששבועים בלבד אחרי שנישאה, אסלאם ביקשה להתגרש מבעלה. היא טוענת שהוא שיקר לה ובניגוד למה שאמר, יש לו שלוש נשים.
סוהייר עבד א-רחים, עיתונאית סודאנית מוכרת שמכירה היטב את נבכי החברה שלה וגם פועלת ללא לאות למען זכויות האישה, שיתפה בריאיון לכאן חדשות את דעתה על הסיפור. "בפעם הראשונה דבר כזה קורה. זה אסור לחלוטין. ההתנהגות של הנערה היא חריגה בנוף. רווקות סודאניות לא יוצאות לרחוב ועומדות עם שלט ומבקשות חתן ואפילו מסכימות לפוליגמיה. זה לא הולם את אישה הסודאנית, לא הולם", אמרה א-רחים.
מהצד השני של המתרס, חשוב להבין גם את הצד של אותה צעירה בשם אסלאם שהציעה את עצמה לנישואין. האקט שלה מבטא מצוקה אמיתית של נשים בחברה הסודאנית, מצוקה שקיימת גם בחברות במדינות ערב אחרות – נשים רווקות שעוברות את גיל 30 הופכות להיות מתוייגות כבעייתיות ועל כן מתקשות למצוא בן זוג.
"יש עוני גדול במדינה, ויש אבטלה בקרב הצעירים. ולהציע נישואים לאישה זה יקר, וזה מעלה את שיעור הרווקות", מסבירה העיתונאית הסודאנית. "בגלל זה, יש הרבה נשים שמסכימות לפוליגמיה. יש גם את תופעת השוגר דדי. מישהי יכולה להשיג מהשוגר דאדי את מה שהיא רוצה, בעוד לבחור הצעיר אין הרבה סיכוי לספק לאישה הזו כסף".
החברה הסודאנית היא חברה מאוד מסורתית וזה בוודאי משפיע על האישה, בטח בעידן של הרודן עומאר אל-בשיר, שהיה מזוהה עם האסלאם הפוליטי. אלא שמאז נפילתו לפתע קולן של הנשים נשמע הרבה יותר מבעבר; הן משתתפות בהפגנות נגד השלטון וגם אפילו לוקחות חלק פעיל הרבה יותר בפוליטיקה הסודאנית.
זה לא עוזר יותר מדי לפתור את המשבר הפוליטי שנוצר שם אחרי שאנשי הצבא השתלטו על השלטון ודחקו את הגורמים האזרחיים ועדיין, כפי שאומרת לנו העיתונאית הסודאנית, יש מקום לאופטימיות: "לאישה יש מקום מכובד בחברה. אני לא חושבת שהאישה מושפלת. כן, יש מאיתנו הנשים דרישות - את חוק היחסים במשפחה, חוק המשמרת על הילדים, חוק הנסיעה עם הילדים - אבל בחיים עצמם, המצב לא קשה כמו שמנסים לצייר בעולם".