מנכ"ל פייזר לכאן חדשות: "החיסון שלנו לתינוקות יעיל ב-80%"

מנכ"ל פייזר: "החיסון לתינוקות יעיל ב-80%"
אלברט בורלא בריאיון למואב ורדי בחדשות הערב: "לא חושב שנמגר לחלוטין את הנגיף מהעולם, אבל נוכל לחזור לשגרה באמצעות תרופות וחיסונים". המנכ"ל שמבקר בישראל סיפר: "לא הייתי כאן מגיל 15, רציתי לכרוע ולנשק את האדמה כשנחתי" • 18 חולי קורונה נפטרו בין חמישי לשבת
מחבר מואב ורדי מחבר מואב ורדי
Getting your Trinity Audio player ready...
אלברט בורלא מהדורה
צילום: אלברט בורלא מהדורה

"החיסון של פייזר לתינוקות יעיל במניעת הדבקה בקורונה ב-80%", כך הצהיר מנכ"ל חברת התרופות אלברט בורלא בריאיון שהעניק למואב ורדי בחדשות הערב בכאן 11. לשאלה אם הקורונה תלווה את האנושות עוד זמן רב השיב בורלא: "כן, הקורנה תהיה פה עוד זמן רב, אך נוכל לחזור לשגרה באמצעות תרופות וחיסונים".

תוצאות המחקר שפרסמה פייזר לחיסון המותאם שלה נגד אומיקרון היו חיוביות. "בעודנו מדברים, אנחנו כבר מייצרים את החיסון, למקרה שהרשויות יאשרו את השימוש", הוא אמר. "נוכל להשתמש בו רק לאחר שיאושר. ב-28 ביוני יהיה דיון חשוב מאוד של מינהל התרופות האמריקני, ואז ידונו בנתונים הללו באופן גלוי לציבור ויוחלט מהו ההרכב המתאים לחיסון החדש". בורלא הבטיח: "כשתתקבל ההחלטה, נהיה מוכנים מיידית לייצר את המוצר, אחרי שיאושר על ידי הרשויות המפקחות".

עד שהחיסון יהיה מוכן לשימוש יגיע זן חדש שישתלט, כפי שקרה עם זן דלתא, עד שאומיקרון דחק אותו לשוליים. אולי השיטה של ייצור חיסון מותאם נגד זן מסוים אינה טובה מספיק כשמדובר בנגיף שמייצר מוטציות במהירות כזאת?

"העלית נקודה טובה. הזן מסתגל מהר יותר מהצפוי ואנחנו צריכים לשאוף להקדים אותו. ולכן יש הרבה דיונים במינהל התרופות והמזון. אחד העניינים שיעלו לדיון בעוד שלושה ימים הוא האצת תהליכים, כך שנגד הווריאנט החדש יהיה חיסון זמין מהר יותר. זו המטרה הכי הגיונית והכי ישימה מבחינה טכנית, שייצור חיסון חדש יארך פחות משלושה חודשים".

בשבוע שעבר, מינהל התרופות אישר חיסון קורונה של פייזר לילדים בגיל 6 חודשים עד 5 שנים. אנחנו יודעים שמול וריאנט האומיקרון החיסון אומנם יעיל במניעת מחלה קשה, אבל היעילות שלו בהגנה מפני זיהומים נמוכה יחסית. בהתחשב בכך שהסיכוי לתחלואה קשה בקרב ילדים קטנים זניח, למה שהורים יחסנו את ילדיהם הקטנים?

"למען האמת, היעילות של שלוש מנות החיסון שלנו במניעת זיהומים אצל ילדים הייתה 80%. אנחנו לא יכולים לטעון זאת כרגע, כי עוד אין לנו מספיק מקרים כדי שתיווצר מובהקות סטטיסטית. אבל נראה שזה כיוון ההתפתחות. אז היעילות אמורה להיות גבוהה מאוד. מצד שני, הבטיחות, מבחינת סבילות, היא מצוינת. במחקר שלנו השתמשנו בעשירית מהכמות לאדם בוגר. המנה לאדם בוגר היא 30 מיקרוגרם ולילדים נתנו שלושה מיקרוגרמים. זו הייתה מנה שנבחרה בקפידה כדי שתעניק יעילות גבוהה בלי חום וצמרמורות ברמה מסוכנת".

מה לגבי חיסון שיותאם נגד כל הווריאנטים השונים ושיספק הגנה מזיהומים? האם דבר כזה אפשרי וישים? אתם עובדים על חיסון כזה?

"זה לא קל מבחינה טכנית, כי אנחנו לא יודעים איך ייראו הווריאנטים החדשים. אנחנו עובדים על חיסון שיספק הגנה רחבה יותר. אנחנו עובדים על חיסון לאומיקרון ומנסים לבדוק אם אנחנו יכולים להשיג מגוון טוב יותר של תגובות חיסוניות שנגרמות מחיסונים ויכולות לכסות וריאנטים אפשריים נוספים. אבל טכנית העניין אינו קל".

באופן רחב יותר, כשהקורונה הופיעה ושינתה את חיינו, אמרו לנו שהפתרון יהיה החיסון. כעבור שנתיים אנחנו יכולים לומר שהחיסונים כנראה הצילו אותנו מאסון, אבל ברור שהם לא שמו קץ לקורונה כמגפה. אתה מרגיש מאוכזב בגלל זה? האם קיווית לתוצאות טובות יותר בראייה העולמית?

"אם נגדיר את סוף המגפה כהיעלמות מלאה של הנגיף, אני לא חושב שזה יקרה בשנים הקרובות. מעולם לא ציפיתי שזה יקרה. מעט מאוד נגיפים נעלמו לחלוטין. אבל מה שהחיסונים והטיפולים עשו עד כה, הם החזירו לנו את החיים שלנו. באתי לישראל וכולם בחוץ, נהניתי לראות מהחלון של החדר שלי במלון אתמול שאנשים שיחקו בכדור בחוף. זה לא היה אפשרי אם לא היינו מחסנים חלק גדול מאוד מהאוכלוסייה".

"מה שיהיה טוב עבורנו, ועל זה אנחנו עובדים כרגע, זה שיהיה לנו חיסון שמחזיק מעמד שנה לפחות"

מהן הנסיבות בהן נוכל לשים את מגפת הקורונה מאחורינו ולחזור לחיים הנורמליים שלנו?

"אנחנו יכולים להפחית באופן משמעותי את מספר מקרי המוות, האשפוז והמחלה מבלי להטיל מגבלות של ריחוק חברתי. אז בעצם אני מאוד אופטימי שנוכל לקבל את החיים שלנו בחזרה. כרגע לא רק שחלקים רבים מהאוכלוסייה מחוסנים, אלא גם יש לנו טכנולוגיה שיכולה להגיב לווריאנטים חדשים מהר מאוד. אז אנחנו תמיד יכולים לעדכן את החיסונים שלנו ולפתח טיפולים שימנעו אשפוז ב-9 מתוך 10 מקרים. זה מבחינתי נחשב לסוף המגפה. כי אני לא חושב שאנחנו נמגר לחלוטין את הנגיף מהעולם".

אם לדחוק אותך לפינה, אנחנו מדברים על שנה אחת, שנתיים, חמש שנים?

"אני חושב שהנגיף יישאר איתנו בשנים הקרובות. צריך לראות איך ייראו הווריאנטים השונים של הנגיף, אבל הווריאנטים והנגיף יישארו איתנו בשנים הקרובות. מה שיהיה טוב עבורנו, ועל זה אנחנו עובדים כרגע, זה שיהיה לנו חיסון שמחזיק מעמד שנה לפחות, כך שנזדקק למנת חיסון שנתית, כמו עם השפעת, ואנשים יוכלו להרגיש מוגנים לשאר השנה".

עכשיו, כשהאומיקרון הוא וריאנט יחסית מתון, והעובדה שהחיסונים אכן מונעים מאיתנו מחלה קשה, אנשים מתחילים לחשוב שאולי נגיף הקורונה לא באמת שונה ביסודו מהשפעת. אתה נדבק, מרגיש חולה, אבל לאחר שבוע בערך מצבך משתפר ואתה פחות-או-יותר מחלים. אתה מסכים עם השקפה זו?

"אני לא מסכים ואני לא חושב שרשויות הבריאות בשום מדינה בעולם מסכימות עם הדעה הזאת. כולן ממליצות להמשיך כרגע עם החיסונים כי אנשים עדיין מתים. עדיין יש לנו אנשים שמתאשפזים".

בורלא, שהגיע לישראל כדי לקבל את פרס בראשית של יהדות העולם, אמר: "משמח אותי להיות כאן. קשה מאוד לבטא מה הרגשתי כשנחתי בישראל. הביקור האחרון שלי כאן היה כשעוד הייתי ילד בן 15, במשך חודשיים. עכשיו, כשאני בן 60, רציתי לכרוע ולנשק את האדמה כשנחתי".

מה יהיה הדבר הכי משמעותי בשבילך אישית בלוח הזמנים שלך, שאתה מצפה לו ביותר במהלך ביקורך כאן?

"קודם כל, הוזמנתי על ידי הנשיא הרצוג, וזה מאוד חשוב בשבילי, אז אני מצפה לפגוש אותו הערב. השיא יהיה מחר כשאבקר ביד ושם. אני מצפה לכך, כמו כל אחד שההורים שלו בקושי שרדו את השואה. זה משמעותי מאוד בשביל כל יהודי להיות שם".

בשבוע שעבר הייתה זו חברת מודרנה שהודיעה כי הנוסחה החדשה של החיסון שפיתחה נגד נגיף הקורונה הביאה לתגובה חזקה של המערכת החיסונית נגד תת-וריאנטים של האומיקרון. חודש לאחר קבלת החיסון המשופר, נצפתה עלייה של ממש בחיסוניות, בלי תלות בתחלואה קודמת בקורונה. משלוח ראשון של החיסון צפוי באוגוסט, לפני קבלת אישור מה-FDA וממנהל התרופות האירופי למתן מנת דחף.

18 חולי קורונה נפטרו בין חמישי לשבת

לפי הערכות במשרד הבריאות, שיא הגל הנוכחי צפוי להגיע בשבועיים הקרובים. מקדם ההדבקה יורד באופן עקבי, אם כי איטי, וכאשר הוא יגיע לאזור ה-1 - יחל שיא המגפה, שאחריו צפויה להגיע ירידה. בינתיים העלייה בתחלואה נמשכת, גם זו הקשה. בימים חמישי, שישי ושבת נפטרו 18 בני אדם מקורונה - עלייה של 66% בתמותה משבוע שעבר. כאלף חולי קורונה מאושפזים נכון להיום, ובבתי החולים ברחבי הארץ מתחילים להרגיש את העומס.

הפופולריים