קבוצת מדענים בין-לאומית, האחראית על מערכת הגלאים העולמית, יחד עם מדענים האמונים על שמירת האמנה נגד ניסויים גרעיניים, הכריזו היום (ראשון) כי התפרצות הר הגעש בטונגה בחודש ינואר נחשבת לפיצוץ הגדול ביותר בנרשם באטמוספרה באמצעות המכשור המודרני. נמסר כי ההתפרצות הייתה גדולה יותר מכל אירוע געשי במאה ה-20, ומכל ניסוי בפצצת אטום שנערך לאחר מלחמת העולם השנייה.
הפיצוץ הגדול שנמדד אי פעם: בטונגה התפרץ הר געש והמדענים שאחראים על מערכת הגלאים העולמית ציינו כי מדובר בפיצוץ הגדול ביותר שנרשם באטמוספרה באמצעות המכשור המודרני. ההתפרצות הייתה גדולה יותר מכל אירוע געשי במאה ה-20 ומכל ניסוי בפצצת אטום שנערך אחרי מלחמת העולם השנייה@BenYaniv1 pic.twitter.com/ZFdq9JATS1
— כאן חדשות (@kann_news) May 15, 2022
הפיצוץ האדיר שפקד את טונגה יצר כמה סוגים של גלי לחץ אטמוספריים שהתפשטו למרחקים עצומים. בטווח התדרים הנשמע, אנשים במרחק של 10,000 ק"מ באלסקה דיווחו ששמעו בומים חוזרים ונשנים.
רשת הגלאים העולמית שהוקמה כדי לפקח על כך שהניסויים הגרעיניים עומדים באמנה המקיפה קלטה את האות. נתוני הרשת הצביעו כי פיצוץ הר הגעש הפיק גל לחץ אטמוספרי השווה לזה של הפיצוץ הגרעיני הגדול ביותר אי פעם - פצצת הצאר שפוצצה על ידי הסובייטים ב-1961, אך נמשך פי ארבעה יותר. סביר להניח שרק התפרצות הר הגעש קרקטואה שבאינדונזיה, שאירעה ב-1883, מתחרה בהפרעה האטמוספרית שנוצרה.
אירוע קטסטרופלי זה באינדונזיה גבה את חייהם של יותר מ-30 אלף בני אדם. ההתפרצות של ה-15 בינואר בדרום האוקיינוס השקט הביאה למעט מאוד מקרי מוות, אף שגם היא יצרה גלי צונאמי גדולים.