בחודש שעבר היה נראה שאחת הפרשות שהסעירה בחודשים האחרונים את בית המלוכה הירדני ושכנתנו ממזרח, נסגרה. בית המלוכה פרסם שהנסיך חמזה, אחיו למחצה של המלך, שיצא נגדו באופן חסר תקדים, התנצל וחזר למוטב. אלא שבימים האחרונים הנסיך חמזה הטיל פצצה משלו כשהחליט לוותר על התואר שלו כנסיך ולצאת מבית המלוכה.
תככים בארמון: אחרי שנעצר באשמת קשירת קשר נגד המלך, ואחרי שהתנצל וכביכול תיקן את דרכיו, הנסיך הירדני חמזה מוותר על תוארו ועוזב את משפחת המלוכה. @kaisos1987 מברר עם @michalresh אם המלך עבדאללה יכול לישון בשקט מעתה#העולם_היום pic.twitter.com/JCYnb1d6rh
— כאן חדשות (@kann_news) April 6, 2022
נכון, בכל בית מלוכה באזור יש כביסה מלוכלכת ולא הכול נוצץ זהב. אבל מה שבאמת חריג פה הוא שהכביסה המלוכלכת הזאת יוצאת החוצה כפי שלא הכרנו: הנסיך חמזה, בן 42, מי שהיה אמור להיות יורש העצר של המלך עבדאללה ונושל לטובת בנו - הוא זה שמוציא אותה.
כל זה קורה על רקע כלכלי. בשנה האחרונה, בצל מגפת הקורונה, המצב הכלכלי בירדן לא ממש משתפר. במקביל, היו כמה תקריות שהביכו את הרשויות, כמו מותם הטרגי של חולי קורונה בבית חולים סלט אחרי שבטעות נותקו מחמצן, פרשה שזעזעה את הממלכה.
הנסיך חמזה, לפי הפרסומים, ניסה לנצל את הזעם הזה כדי לאתגר את המלך עבדאללה השני. בחודש אפריל שעבר הפרשה הזו התפוצצה כשעל פי הפרסומים הכניסו מנגנוני הביטחון בממלכה את חמזה למעצר בית. הם עצרו גם שניים ממקורביו, באסם עוודאללה, הרל"ש לשעבר של בית המלוכה שעבד מקרוב עם סעודיה, ועוד אדם בשם חסן בן זייד, גם כן איש בית המלוכה ובן דוד של המלך. הטענה של הירדנים שביצעו שורות מעצרים היא שהיה פה ניסיון הפיכה, במה שכונה "אירועי מלחמת האחים". אחרי המעצרים, הנסיך חמזה פרסם ממעצר הבית שלו סרטון שבו לא חסך שבטו מבית המלוכה הירדני, אליו הוא משתייך.
הירדנים טענו שגורמים חיצוניים סייעו לו לערער את הביטחון והיציבות של הממלכה. ב"וושינגטון פוסט" פורסם שהייתה מזימה משותפת של יורש העצר הסעודי בן סלמאן, ראש הממשלה לשעבר נתניהו, והנשיא טראמפ להמליך את חמזה במקום עבדאללה, כדי לרכך את עמדת ירדן בנוגע לסוגיה הפלסטינית ולאפשר להעביר את עסקת המאה של הבית הלבן. הפרסום עד היום לא אומת אבל הוא הכה גלים.
מאז, הפרשה די דעכה. שני מקורביו של חמזה נשפטו ל-15 שנות מאסר, דודו של המלך עבדאללה, הנסיך חסן, תיווך בין הצדדים, והמלך פרסם הודעה שבה טען שחמזה הבטיח להיות נאמן. חמזה אף תועד יחד עם המלך עבדאללה באזכרה של אביהם, המלך חוסיין. אלא שמאז הוא ממש לא נצפה בציבור והוריד פרופיל לחלוטין. ברקע, אימו, המלכה נור, ממשיכה לטעון שמגבילים אותו ושהוא במעצר בית.
בחודש שעבר חלה התפתחות מעניינת כשבית המלוכה הירדני פרסם מכתב התנצלות של חמזה שבו הוא מתחרט על מעשיו ומביע רצון לחזור למוטב. "טעיתי אחי הבכור, אני נושא באחריות למעשיי והשלכותיהם ומקווה ומצפה למחילה ממי שאני מכיר ומוקיר", נכתב שם. אבל בימים האחרונים, שנה אחרי שהפרשה פרצה לעולם, חמזה אמר מבחינתו את המילה האחרונה. הוא פרסם הודעה בחשבון הטוויטר שלו, שלא ממש היה פעיל כבר חודשים ארוכים, ועדכן: תואר הנסיך לא בשבילי לנוכח הנסיבות.
"אחרי מה שחשתי וראיתי בשנים האחרונות, הגעתי למסקנה שהאמונה האישית שלי והעקרונות שאבי נטע בי ושניסיתי בהתמדה כל חיי לדבוק בהם - לא עולים בקנה אחד עם הדרך, הגישות והסגנונות המודרניים של מוסדות המדינה", הוא כתב. "מתוקף האמונה לאל והמצפון, איני רואה ברירה אחרת פרט לוויתור על תואר הנסיך".
למה הנוסח הזה חשוב? כיוון שבין השורות, ואפילו מעל השורות, אפשר להבחין בביקורת של חמזה על בית המלוכה הירדני וגם על המלך עבדאללה השני. העקרונות שלו כבר לא תואמים לעקרונות שלהם. זו אומנם ביקורת הרבה יותר מעודנת ממה שראינו ממנו באותם סרטונים שפרסם, אבל עדיין אין ספק שיש פה אמירה. גם בירדן יש מי שמוטרד מכך ששנה אחרי שהפרשה התפוצצה, כאילו לא הייתה סולחה. אם המכתב הזה אותנטי, אנחנו חוזרים לנקודת ההתחלה של הפרשה, לנקודת הטלת הספק בכך שמוסד המלוכה נהנה ממצב של יציבות במישור הלאומי.
התפוררות המשפחה הזו והמחלוקת בתוך חבריה לא משרתת את האינטרס שלה ושל ירדן. זה מהלך לא חכם בתקופה הרגישה שחווה ירדן, ששיעור העוני והאבטלה בה עולים. נכון לשעה זו, בית המלוכה הירדני לא הגיב על המהלך של חמזה. אולי כדי לתת לו הזדמנות לחזור בו. מצד אחד, המהלך לא מקרין טוב ציבורית על החוסן של בית המלוכה הירדני, שהוא עמוד התווך של הממלכה ההאשמית ואין בלתו. מצד שני, יכול להיות שדווקא המהלך הזה יסתום לטווח היותר ארוך את הגולל על הפרשה. כיוון שחמזה כבר לא מהווה איום כשהוא מחוץ לתמונה, מחוץ לבית המלוכה. אולי גם נמצא אותו מחוץ לירדן בקרוב.
בסופו של דבר, הנסיך חמזה איבד את הכתר לטובת בנו של עבדאללה, הנסיך חוסיין. לכן, גם שמסתכלים על הביקורת שלו על ההתנהלות של בית המלוכה, מה שהוא מכנה "השחיתות" נוכח המצב הכלכלי הקשה - צריך לזכור שזה מגיע גם ממניעים של אגו, כשמאחורה אימו נור עדיין חולמת מארה"ב הרחוקה שהבן שלה מתישהו יהיה מלך. ויתורו על תואר הנסיך לא באמת מקדם אותו לשם. הוא בעיקר הוצאת קיטור.