הערכה: עד יולי - כ-4 מיליון פליטים מאוקראינה

הערכה: עד יולי - כ-4 מיליון פליטים מאוקראינה
כ-40% מהפליטים יגיעו לפולין, קצת פחות מחצי מיליון לשאר מדינות הגבול והשאר למדינות אחרות | המספרים מאחורי המשבר ההומניטרי
מחבר יואב זהבי ויערה שפירא מחבר יואב זהבי ויערה שפירא
Getting your Trinity Audio player ready...
אורן אהרוני – פליטים חלק ב'
צילום: אורן אהרוני – פליטים חלק ב'

סוכנות הפליטים של האו"ם העריכה השבוע כי עד חודש יולי יקבלו מדינות האיחוד האירופי כארבעה מיליון פליטים מאוקראינה. הצפי הוא שכ-40% מהם יגיעו לפולין, קצת פחות מחצי מיליון לשאר מדינות הגבול והשאר למדינות אחרות.



בשלב הזה מקבלים הפליטים סיוע נרחב – מים נקיים, מזון, מקלט ועוד, מארגונים הומניטריים ומתושבים מקומיים. בשבועיים שחלפו מפרוץ המשבר, גייסו קמפיינים אזרחיים וחברות מסחריות עשרות מיליוני דולרים בעבור הפליטים.

הקמפיין המקוון "עומדים עם אוקראינה" גייס יותר מ-19 מיליון דולרים, וחברת Airbnb גייסה כשני מיליון דולרים מלקוחות ששכרו דירות באוקראינה, שהם לא השתמשו בהן כמובן. על הנייר זה נראה מצוין, כולם נרתמים לעזרה. אבל אם מתעמקים במספרים, מגלים שמתוך הסכום שנדרש לפי האו"ם לגייס בתוך שלושה חודשים כדי לטפל ביעילות במשבר (יותר ממיליארד דולר) – גויסו עד כה רק 7%.

ייתכן שבסופו של דבר הסכום הזה יושג, כי ההתגייסות כאן באמת יוצאת דופן, אבל ההיסטוריה מלמדת שקשה מאוד לשמר את ההיענות הזאת לטווח ארוך, וכל עוד אנשים נמצאים במעמד של פליט – הגישה שלהם לדיור, חינוך, כסף ושירותים רפואיים מוגבלת.

זאת הסיבה שבשבוע שעבר החליט האיחוד האירופי – בצעד חסר תקדים – לאפשר לפליטים מאוקראינה לשהות בכל אחת מ-27 מדינות האיחוד לתקופה של עד שלוש שנים בלי להגיש בקשה למקלט. ההחלטה הזאת תאפשר לאוקראינים שנאלצו לעזוב את בתיהם דיור חדש וגישה לשירותי הבריאות, מערכת החינוך ושוק העבודה.

במשבר הזה מדינות כמו הונגריה ופולין שינו לחלוטין את הגישה שלהן לפליטים. כלומר, כשפוליטיקאים באמת רוצים, מתברר שהם יכולים לספק פתרונות הומניטריים יוצאי דופן. 

הפליטים האוקראינים הממתינים בנתב"ג - יועברו למלון דן 

הפליטים מאוקראינה המעוכבים בנמל התעופה בן גוריון יועברו לבית המלון דן עד שיוחלט אם להכניסם לישראל. שרת הפנים איילת שקד הורתה על שינוי הנוהל, והודתה לשר הביטחון בני גנץ על שגייס את פיקוד העורף לסייע בנושא.


קודם לכן, בישיבה של ועדת השרים לענייני עלייה וקליטה, מתחו כמה מהמשתתפים ביקורת קשה על המצב. מנכ"ל רשות שדות התעופה, שמואל זכאי, אמר כי לא ייתכן שבמדינת היהודים אם ובתה שנמלטו מאוקראינה לא יתקלחו שלושה ימים וישכבו על מזרנים בנמל התעופה בשל מדיניותה של רשות האוכלוסין וההגירה.

יושבת ראש הוועדה, השרה פנינה תמנו־שטה, אמרה: "זה לא אנושי לתת אוכל ליהודים ולא לתת אוכל למי שאינם יהודים - זה ביזיון, וזה גם עושה לנו בלגן בעולם".

הפופולריים