יצליחו למנוע פלישה? אירופה במתיחות שיא

יצליחו למנוע פלישה? אירופה במתיחות שיא
אחרי השיחה עם פוטין: הנשיא ביידן נועד עם נשיא אוקראינה זלנסקי בניסיון להרגיע את הרוחות • בקייב שומרים על שגרה, רוב הישראלים באוקראינה לא ממהרים לשוב לישראל • סגנית שר החוץ האוקראינית ללפיד: סייעו בתיווך בין הצדדים
מחבר כתבי כאן חדשות מחבר כתבי כאן חדשות
Getting your Trinity Audio player ready...
כוחות רוסיים בגבול אוקראינה
צילום: צילום: MAXAR

העולם מתכונן ברצינות לפלישה רוסית לאוקראינה, אבל למרות מתיחות שיא וחיילים על הגבול, הדלת לדיפלומטיה בין שתי המעצמות עדיין לא סגורה.

בינתיים יותר מ-100 אלף חיילים עדיין נמצאים סמוך לגבול, באזור בלארוס והים השחור. מנגד, מאות אלפי חיילים אוקראינים ומתנדבים מתכוונים לעצור את הרוסים בכל דרך כדי למנוע פלישה. בקייב מתקיימת שגרה מלאה, הרבה אנשים מסתובבים ברחובות. משרד החוץ בישראל אומנם קרא לכל הישראלים שנמצאים באוקראינה לשוב באופן מיידי, אבל הרוב המוחלט של הישראלים במדינה בוחרים להישאר בינתיים. 

במסגרת הניסיונות לעצור את המלחמה בין הצדדים, נשיא ארצות הברית ביידן שוחח עם נשיא אוקראינה זלנסקי הערב. בהודעת הבית הלבן אומרים שביידן הבהיר שוב שארצות הברית ובנות בריתה יגיבו במהירות ובנחישות אם פוטין יחליט לפלוש לשטחה. ביידן וזלנסקי הסכימו שיש חשיבות להמשיך ולקדם את האפיק הדיפלומטי. יש הבנה של האמריקנים שאוקראינה רוצה יותר מכל להרגיע את הרוחות ולקדם את הדיפלומטיה.

הרושם של ארצות הברית, גם אחרי השיחות עם הרוסים, הוא שאין תזוזה. הרוסים אומנם אומרים שוב ושוב שהם לא מתכננים פלישה, אך האמריקנים לא שינו את ההערכה שלהם שפלישה תקרה בתוך ימים. לכן המסר של האמריקנים לפוטין הוא שכדי להוכיח שהוא לא מתכנן פלישה, עליו להראות זאת בשטח ולהסיג כוחות.  

סגנית שר החוץ האוקראינית ללפיד: סייעו בתיווך בין הצדדים 

סגנית שר החוץ האוקראינית ביקשה משר החוץ לפיד: סייעו בתיווך ובהרגעת הרוחות בין אוקראינה ורוסיה - כך פורסם בחדשות הערב. גורמים באוקראינה אמרו לכאן חדשות: "בשל הקשרים הטובים שיש לכם איתנו ועם הרוסים, ישראל יכולה לשמש כמתווכת מושלמת".

בישראל לא מתלהבים מהאפשרות לתווך, ומבהירים שהדבר לא על הפרק. לפיד הוסיף: "ישראל היא לא שחקן מעורב בעימות הרוסי-אוקראיני, ולפיכך פועלת בזהירות". מוקדם יותר נערכה פגישה בין שר התיירות יואל רזבוזוב לשגריר הרוסי בישראל, בשליחות שר החוץ. בפגישה רזבוזוב טען שיש עוד מקום לדיפלומטיה, והעביר את המסר: "ישראל היא לא צד בקונפליקט. כמו כולם אנחנו רוצים בהרגעת הרוחות". 

בישראל הדעות חלוקות בנוגע לשאלה עד כמה קרובה הפלישה הרוסית לאוקראינה. ישנם גורמים שסבורים שהעימות אינו בהכרח בטווח זמן של ימים, אלא שניתן להימנע ממנו. במקביל, ישנה גם מחלוקת בין ישראל לארצות הברית באותו הנושא. שר החוץ לפיד אמר היום בתדרוך לכתבים כי "האמריקנים מנהלים איתנו דיאלוג בנושא, ויש דעות לכאן או לכאן". למרות זאת, ישראל נערכת לתרחיש קיצון שכולל גם את סגירת השמיים באוקראינה, היערכות לפינוי קרקעי של ישראלים - וכן פתיחת נציגות בלבוב, שסמוכה לפולין, כהיערכות אפילו לכיבוש קייב. 

בהכנת הידיעה השתתפו שליח כאן חדשות לאוקראינה איתי בלומנטל, נתן גוטמן גילי כהן ועמיחי שטיין 

הפופולריים