משרד החוץ של פינלנד הודיע הערב (שישי) כי תוכנת הריגול "פגסוס" של NSO הישראלית נמצאה בטלפונים של דיפלומטים. על פי הודעת המשרד, הפריצות התגלו בשנה האחרונה והריגול איננו פעיל. נמסר כי התוכנה נמצאה גם במערכות של אייפון וגם של אנדרואיד.
מאחורי תעשיית הצללים של ישראל | עוד יום
תחקיר של ה"ניו יורק טיימס", שהתפרסם היום, העלה כי יורש העצר של סעודיה מוחמד בן סלמאן פנה ישירת לראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, זמן קצר אחרי החתימה על הסכמי אברהם, כדי שיסייע בחידוש הרישיון לתוכנת "פגסוס" של NSO. אחרי השיחה, ולפי גורמים יודעי דבר, נתניהו הורה למשרד הביטחון לאשר באופן מיידי את חידוש הרישיון.
על פי התחקיר, בן סלמאן התנה את חידוש הרישיון בתוכנת הריגול תמורת השימוש במרחב האווירי הסעודי, לראשונה אי פעם, על ידי מטוסים ישראלים. ללא החידוש, החברה לא הייתה יכולה לספק שירותי תחזוקה שגרתיים לתוכנת הריגול מה שהיה גורם לתקלות בשרת ולבסוף לקריסה.
בתחקיר נטען כי מאז שפגסוס שווקה ב-2011, היא סייעה, בין-היתר, לרשויות המקסיקניות לתפוס את חואקין גוזמן לוארה - ברון הסמים הידוע כ"אל צ'אפו". אך לצד השימוש במלחמה בסמים, מתברר, על פי התחקיר, שהרשויות במקסיקו השתמשו בתוכנה הישראלית כדי לרגל אחר עיתונאים ומתנגדים פוליטיים.
לפי התחקיר, מדינות כמו מקסיקו ופנמה שינו את הצבעותיהן באו"ם לאחר שזכו לגישה לתוכנה. נוסף על כך, נטען כי התוכנה שיחקה תפקיד בגיוס מדינות ערב למאבק משותף באיראן.
הקשר בין מקסיקו ו-NSO החל לאחר שהרשויות במדינה ממרכז אמריקה ניסו לחדור לשירות של הודעות מיידיות מוצפנות במכשירי בלקברי של קרטלי הסמים. ה-NSA, הסוכנות האמריקנית שעבורה עבד אדוארד סנודן, אמנם מצאה דרך, אך סיפקה גישה מוגבלת בלבד למקסיקו. מהתחקיר עלה כי כאן נכנסה לתמונה NSO, שסיפקה למקסיקו את רמת החדירה של ה-NSA, אך בכלי שיהיה נתון לשליטתה.
דווח כי משרד הביטחון אישר את המכירה. על פי הניו יורק טיימס, מטרת המכירה היה גם השגת רווח מדיני. בתחקיר מציינים כי אמנם אין ראייה חותכת לשינוי במדיניות החוץ המקסיקנית, אך ישנה קורלציה בין מתן הכלי למקסיקו, לפני כעשור, לבין שינוי בדפוסי ההצבעה באו"ם. למשל, זמן קצר לאחר ביקורו של נתניהו בבירה מקסיקו סיטי, הכריזה מקסיקו על הימנעות במספר הצעות החלטה פרו-פלסטיניות.
חברת NSO עלתה לאחרונה לכותרות בישראל ובעולם בנוגע לתוכנת הריגול פגסוס. בחודש נובמבר האחרון פורסם ב"ניו יורק טיימס" שישראל מתכוונת לנסות ולשדל את הממשל האמריקני להסיר את חברת NSO מהרשימה השחורה שאליה הוכנסה. העיתון ציטט גורמים ישראליים שאמרו כי ישראל תפעל לשכנע את הממשל שפעולות חברת ריגול הסייבר הן בעלות חשיבות רבה לביטחונן הלאומי של ישראל ושל ארצות הברית.
לפני כמה חודשים דיווחו כלי תקשורת בצרפת כי טלפונים סלולאריים של חמישה שרים נפרצו על ידי תוכנית הריגול "פגסוס" של NSO בין 2019 ל-2020. לפי הדיווח, חקירות שבוצעו על ידי שירותים מיוחדים בצרפת אחרי פרסום הפרשה, הובילו לזיהוי "נוכחותם של סמנים חשודים" במכשירי השרים. עם חשיפת הפרשה, דווח ב"וושינגטון פוסט" על כך שנשיא צרפת מקרון היה בתוך רשימת המטרות שנחשפה, ולצדו 15 שרים בממשלת צרפת.
בחודש יולי הודיעה התביעה בצרפת כי היא פותחת בחקירה רשמית בעקבות הפרסומים האחרונים שתוכנת פגסוס שימשה למעקב אחר פוליטיקאים, עיתונאים ופעילי זכויות אדם. פתיחת החקירה התאפשרה בעקבות תלונה של כלי תקשורת מקומי, לפיה שירותי המודיעין של מרוקו התקינו את תוכנת הריגול בטלפונים של שני עיתונאים שלו.
התחקיר שמטלטל את מערכת אכיפת החוק | עוד יום
פגסוס מאפשרת לחדור למכשירי אייפון ואנדרואיד, ולחלץ הודעות, תמונות, מיילים ותיעוד שיחות. נוסף לכך, התוכנה מאפשרת להפעיל את המיקרופון של המכשיר הסלולרי, מבלי שבעליו יודעים על כך. התחקיר, של 17 כלי תקשורת בעולם, פורסם בעקבות דליפה של יותר מ-50 אלף מספרי טלפון של "יעדים" – אנשים שלקוחות של NSO היו מעוניינים לעקוב אחריהם. בין האנשים שהופיעו ברשימה – עיתונאית ממקסיקו שנרצחה ומקורבים לעיתונאי הסעודי ג'מאל ח'שוקג'י שנרצח גם כן.
בשבוע שעבר פורסם בעיתון "כלכליסט" תחקיר על כך שהמשטרה השתמשה בתוכנות ריגול של החברה כדי לפרוץ לטלפונים של אזרחים. על פי התחקיר, המפכ"ל לשעבר, יוחנן דנינו, הוא שרכש את המערכת והמפכ"ל שבא אחריו, רוני אלשיך, הפך אותה למבצעית. מאז היא משמשת בחקירות פליליות - ללא צו בית משפט - כאשר על תוצריה ביקשה המשטרה תעודות חיסיון, כך שנאשמים לא ידעו שבוצע נגדם שימוש במערכת.