עדיין לא ידוע מה נאמר בשיחה אתמול (חמישי) בין נשיא ארצות הברית ביידן למקבילו האוקראיני זלנסקי. מה שבטוח, למרות דברי ההלל והשבח של זלנסקי כלפי האמריקנים, יש הרבה מאוד חילוקי דעות, בעיקר סביב השאלה מה ייחשב כתוקפנות רוסית שעלייה חייבים להגיב.
לא ידוע מה נאמר בשיחה בין ביידן לזלנסקי. אך למרות דברי השבח של הנשיא האוקראיני לאמריקנים יש הרבה חילוקי דעות בין המדינות, בעיקר סביב השאלה מה ייחשב כתוקפנות רוסית שעלייה חייבים להגיב. במקביל האוקראינים מתחילים להבין שהמתיחות נמשכת הם משלמים מחיר כלכלי כבד@CBeyar מדווח מקייב pic.twitter.com/taLQglsNpG
— כאן חדשות (@kann_news) January 28, 2022
במקביל מתחילים להבין באוקראינה שהתמשכות סבב המתיחות הזה והחשש ממלחמה עולה במחיר כלכלי. המטבע המקומי נשחק בכל יום מול הדולר ונכון להיום דולר אחד. יש את ההתמודדות עם הקורונה. ככל שהזמן עובר נראה שהם משלמים מחיר כלכלי מעבר למחיר הגדול.
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב התייחס היום למתיחות בגבול אוקראינה ואמר כי ארצו אינה מעוניינת בהסלמה. לדבריו, "אם זה תלוי ברוסיה לא תהיה מלחמה, אבל גם לא ניתן להתעלם מהאינטרסים שלנו". הוא הוסיף כי השיחות בין רוסיה לבין ארצות הברית על ההצעות הביטחוניות התנהלו בצורה חיובית וטען כי הן "היו טובות יותר מאלו של נאט"ו". בדבריו, אמר שהוא מצפה לפגוש את אנתוני בלינקן, שר החוץ האמריקני בשבועות הקרובים.
רשת CNN דיווחה הלילה כי בשיחה בין נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לנשיא אוקראינה וולודימיר זלינסקי, אמר האמריקני כי פלישה רוסית היא כעת "עובדה מוגמרת". עוד דווח כי בשיחה בין השניים הזהיר ביידן את זלינסקי "להתכונן לפגיעה", בעוד האוקראיני לא הסכים עם דבריו וביקש ממנו להרגיע את הרוחות.
השיחות בין ארה"ב ורוסיה כשלו ולא בטוח שלמערב יש איך לפייס את פוטין ולמנוע מלחמה באוקראינה. יועץ לשעבר של יו"ר הפרלמנט האוקראיני לכאן חדשות: מאוכזבים ממדינות המערב - הן צריכות לתמוך בנו באופן מוצהר ולספק לנו כלי נשק@CBeyar מדווח מקייב ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/Kp72gdn0ze
— כאן חדשות (@kann_news) January 27, 2022
גורם המעורה בפרטים אמר לכאן חדשות כי השיחה הייתה "מתוחה וקשה". גם בתקשורת האמריקנית תיארו גורמים את השיחה במונחים דומים והוסיפו כי ביידן אמר לעמיתו האוקראיני: "ייתכן שהמתקפה תהיה בכל רגע".
רוחות מלחמה באוקראינה: כמה אנחנו קרובים לעימות צבאי באירופה?
מאה אלף חיילים רוסים עשויים לפלוש בכל רגע לאוקראינה השכנה. מדינות במערב כבר מפנות דיפלומטים מעיר הבירה קייב, במה שנראה כמו המשך מסוכן של המלחמה הקרה. האם אירופה נמצאת על סף מלחמה בין מעצמות, והאם 80 שנה אחרי מלחמת העולם השנייה - מפת העולם תיכתב בקרוב מחדש?
רוחות מלחמה באוקראינה | האזינו לפרק בהסכת "עוד יום"
קודם נבין, מה תמונת המצב כרגע בגבול רוסיה-אוקראינה? ראש דסק החוץ בכאן חדשות, מואב ורדי, מתאר זאת כ"שקט מתוח". עוד אין לחימה, הרי פוטין עוד לא הכניס את כוחותיו לאוקראינה וגם אין כרגע תגובה צבאית מצד אוקראינה. מה שכן יש, הם מאה אלף החיילים שמכתרים את אוקראינה משלושה כיוונים - בצפון בבלארוס, במזרח ובדרום רוסיה, וגם חצי האי קרים שסופח לרוסיה הוא חזית אפשרית.
רוב המשקיפים על הסיטואציה הנפיצה בגבול, כך אומר ורדי, סבורים שפוטין החליט לעשות מהלך צבאי על אדמת אוקראינה ועכשיו השאלה היא - איזה היקף יהיה למהלך כזה של פלישה, האם הוא יפלוש ממש עד לפאתי הבירה קייב, ומה תהיה תגובת המערב נגדו.
ברובד הגלוי, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מספר לעולם שכל מה שהוא עושה זאת תגובה להפרה של מדינות המערב את הבטחתם לגבי נאט"ו, שהיא גם מסכנת אותו צבאית. עם קריסת ברית המועצות הייתה הבטחה שהברית הצבאית של המערב לא תתפשט למדינות של ברית המועצות לשעבר, והמדינות הבלטיות כן הצטרפו. על כן, הנימוק כאן הוא לנסות למנוע את ההתרחבות הזאת של נאט"ו.
ברובד הסמוי, פוטין לא מתכוון לוותר על שאיפתו להקים מחדש את ברית המועצות, והסיפור של אוקראינה רק ממחיש את הדבר הזה. ההחלטות של ממשל ביידן ונאט"ו לשלוח תגבורת צבאית מרתיעה למזרח אירופה, לליטא, לטביה ופולין, היא בדיוק בשביל המטרה הזאת - להגן על אותן מדינות שחוששות שהן הבאות בתור שפוטין יפלוש אליהן אחרי אוקראינה.
בהכנת הידיעה השתתפה בר שפר