פרטים חדשים על תפיסת רשת הריגול בטורקיה

פרטים חדשים על תפיסת רשת הריגול בטורקיה
גורמים בממשל הטורקי: מאוכזבים שישראל לא נענית לחיזורינו לשדרוג היחסים • פלסטינים מהגדה ומעזה המתגוררים בטורקיה נעצרו שם בחודש שעבר, כולל פעילי חמאס • כלי תקשורת במדינה דיווחו על מעצר של 15 אנשים שריגלו עבור המוסד
מחבר עמיחי שטיין וגל ברגר מחבר עמיחי שטיין וגל ברגר
Getting your Trinity Audio player ready...
דיווח בטורקיה על מעצר של אנשי מוסד
צילום: דיווח בטורקיה על מעצר של אנשי מוסד

תפיסת רשת הריגול בטורקיה: גורמים בממשל ארדואן אמרו לכאן חדשות (חמישי) כי הם מאוכזבים שישראל לא נענית לחיזוריהם לשדרג את היחסים בין המדינות – כך פורסם בחדשות הערב בכאן 11. "צריך שניים לטנגו - וכרגע ישראל מסרבת לרקוד", הם הוסיפו.

הנשיא ארדואן וגורמים נוספים בממשל לא מאשימים את ישראל, או מאיימים עליה בשלב זה. טורקיה גם לא זימנה עד כה את הדמות הבכירה בשגרירות הישראלית לשיחת נזיפה. לכן, ייתכן ממשל ארדואן שולח איתות לישראל להתחיל להתייחס לטורקיה אחרת, ומזהירים מסיומה של "הפסקת האש" בין הצדדים.

בתוך כך, כבר בחודש שעבר החלו "להיעלם" פלסטינים שמתגוררים בטורקיה. מדובר בפלסטינים מהגדה ומרצועת עזה, שעברו לעבוד או ללמוד שם, חלק עם משפחות. אחד מהם הוא פעיל צבאי של חמאס שהשתחרר ב-2016 מהכלא הישראלי אחרי 14 שנות מאסר. 

משרד החוץ הפלסטיני הקים חמ"ל מיוחד בניסיון להבין מה קרה לאותם נעדרים. בתחילה הטורקים סירבו לספק להם מידע, בעשרת הימים האחרונים החל להתברר בהדרגה שהם עצורים בידי השלטונות במדינה. 

טורקיה מארחת בשטחה את אחת השלוחות המרכזיות של מפקדת חמאס בחוץ לארץ. בכיר הארגון סאלח אל-עארורי עדיין מגיע לשם ממקום מושבו בלבנון. האנשים שלו - זאהר ג'בארין ועבד אלחכים חנני, מוותיקי הזרוע הצבאית של חמאס בגדה, וג'יהאד ירמור וזכריה נג'יב – חוטפי נחשון וקסמן – מוצבים באיסטנבול דרך קבע וגם קיבלו אזרחות טורקית. הם מכווינים משם טרור ביהודה ושומרון ומחזיקים בעסקים, בנדל"ן ובחברות קש לצורך הלבנת הון. 

הפעילות שלהם בהחלט מעלה את האפשרות שלמישהו יש אינטרס לעקוב אחר תנועותיהם בטורקיה. חמאס טוען, באמצעות כלי התקשורת שלו, שהמודיעין הפלסטיני גייס את אותם פלסטינים שנעצרו בטורקיה כדי שיאספו מודיעין על אנשיו. 

כלי תקשורת בטורקיה דיווחו שהמדינה עצרה בחודש האחרון 15 אנשים שריגלו עבור המוסד בחמישה תאים, אף אחד מהם לא היה בעל אזרחות ישראלית. לפי הדיווחים, "הסוכנים", אזרחים טורקים וזרים - כולם ממוצא ערבי, שקיבלו כסף בעבור הריגול. לדברי הטורקים, הם סיפקו למוסד מידע על סטודנטים זרים מאוניברסיטאות בטורקיה, במיוחד אלה שיכולים לעבוד בתעשייה הביטחונית בעתיד. לפי העיתונים היה גם מעקב אחרי פלסטינים. לצורך המבצע, 200 מאנשי המודיעין הטורקי עקבו אחרי המרגלים - והם נעצרו בכמה מחוזות שונים לפני כשבוע וחצי.

הפופולריים