"כבוד גדול": החוקר הישראלי-אמריקני ג'ושוע אנגריסט זכה בפרס נובל בכלכלה

ישראלי-אמריקני בין הזוכים בפרס נובל בכלכלה
החצי האחד של הפרס ניתן לדיוויד קארד והחצי השני ניתן במשותף לכלכלנים גווידו אימבנס וג'ושוע אנגריסט - ישראלי אמריקני שלימד באוניברסיטה העברית. "אני מתרגש מאוד ושמח", אמר לכאן חדשות. פרופ' מנו טרכטנברג, עמיתו של אינגרסט, לכאן רשת ב: "הוא דובר עברית עם זיקה גדולה לישראל, גאים בו"
מחבר איתמר מרגלית מחבר איתמר מרגלית
Getting your Trinity Audio player ready...
ג'ושוע ד. אנגריסט
צילום: צילום: MIT economics, אי-פי

ועדת פרס נובל הכריזה היום (שני) על הזוכים בתחום הכלכלה לשנת 2021. בין הזוכים נמצא ג'ושוע אנגריסט, אמריקני-ישראלי, שלימד גם באוניברסיטה העברית. "אני מתרגש מאוד ושמח, זה כבוד גדול", אמר אנגריסט לכאן חדשות. הפרס חולק בין דיוויד קארד, לבין אנגריסט ושותפו גווידו אימבנס.

קארד קיבל את הפרס על תרומתו האמפירית לכלכלת עבודה, ואילו אנגריסט ואימבנס זכו בגין התרומה המתודולוגית לניתוח קשרים סיבתיים. אנגריסט התגורר בישראל בתחילת שנות ה-80 ושימש כמרצה בכיר באוניברסיטת העברית בתחילת שנות ה-90.

מה היה לפרופ' טרכטנברג לספר על הזכייה של חברו | האזינו

הכלכלן פרופ' מנו טרכטנברג, שלימד לצד אינגרסט באוניברסיטה העברית, תיאר את אנגריסט כדובר עברית שרואה את עצמו בהחלט כישראלי: "הוא חזר לכאן פעם אחר פעם אבל ההצעות בחוץ לארץ, ב-MIT, קסמו לו. אנחנו מאוד גאים שהוא זכה בפרס". 

ב-2006 התראיין אנגריסט לג'רוזלם פוסט וסיפר בין היתר מדוע לא נשאר בישראל: "נמאס עליי המצב כאן, המערכת הישראלית לא משקפת מציאות של תשלום דיפרנציאלי לפי תחום. זו מערכת ציבורית שאיננה גמישה במיוחד. אנשים מוכשרים שרוצים לעבוד בישראל צריכים להקריב כאן קורבן גדול מבחינה כספית".

פרופ' טרכטנברג הרחיב על נושא המחקר של הזוכים: "שלושתם עוסקים במחקרים אמפירים בעלי נתונים ענפים, אחת השאלות הקשות היא מה גורם למה, כשמוצאים קשר סטטיסטי לתוצאות קשה להבין מה גורם למה. הוא היה חלוץ בפיתוח מתודה שמאפשרת להבחין בין סובב למסובב בתופעות כלכליות מרכזיות".

הזוכים בנובל לשלום: עיתונאים מרוסיה והפילפינים

ביום שישי הוכרזו באוסלו שבנורווגיה הזוכים בפרס נובל לשלום לשנת 2021. דמיטרי אנדרייביץ' מוראטוב ומריה אנג'ליטה רסה, שני עיתונאים מרוסיה והפיליפינים. הפרס היוקרתי הוענק להם "על פעילותם למען חופש הביטוי".

שבוע ההכרזות על הזוכים בפרסי נובל נפתח ביום שני בהודעה של ועדת הפרס במכון קרולינסקה בשטוקהולם על הזוכים בפרס נובל לרפואה. הוא הוענק לשני חוקרים, דיוויד ג'וליוס האמריקני וארדם פאפאפוטיאן, אמריקני ממוצא לבנוני, על התגליות שלהם בנושא קולטני טמפרטורות ומגע בגוף האדם.

בפרס הנובל לפיזיקה לשנת 2021 זכו סיוקורו מאנאבה מארצות הברית, קלאוס האסלמן מגרמניה וג'ורג'יו פריסי מאיטליה. החוקרים האמריקני והגרמני פיתחו מודלים לחיזוי התחממות כדור הארץ, והאיטלקי קיבל את הפרס על מחקר שעוסק בתורת הקוונטים, במסגרתו חקר יחסי גומלין בין הפרעות ותנודות במערכות פיזיקליות מרמת האטום ועד לקנה מידה פלנטרי.

פרס נובל בכימיה הוענק לבנג'מין ליסט מגרמניה ודיוויד מקמילן מארצות הברית. הם זכו בפרס על פיתוח מבנים מולקולריים א-סימטריים. השניים פיתחו כלי מדויק לבניית מולקולרית שהשפיע רבות על מחקר התרופות והפך את הכימיה לירוקה יותר. 

בתחום הספרות זכה הסופר הטנזני עבדולראזק גורנה. מדובר בזכייה מפתיע של סופר פחות מוכר ברחבי העולם, שבכתיבתו עוסק בקולוניאליזם ומצבם של מהגרים.

הפופולריים