פרנסס האוגן, מנהלת מוצר לשעבר בפייסבוק, חשפה הלילה (שני) בריאיון לתוכנית "60 דקות" ברשת סי-בי-אס, כי הדליפה מסמכים חסויים לפיהם החברה הייתה מודעת לנזק הנפשי החמור שגורמת אינסטגרם לבני נוער. המסמכים, שנחשפו לאחרונה בשורת תחקירים של "וול סטריט ג'ורנל", הובילו לשימוע בסנאט האמריקני בנושא הגנה על ילדים ונוער ברשתות.
האוגן, שחשפה את זהותה כמדליפת המסמכים בריאיון, האשימה את הרשת החברתית כי העדיפה להגדיל את רווחיה על פני המאבק בשיח שנאה ובחדשות כזב (פייק ניוז). לדבריה, עורכי דינה הגישו לפחות שמונה תלונות לרשות ניירות הערך בארצות הברית.
פרנסס האוגן האשימה את פייסבוק בהעדפת האינטרסים שלה לעשיית עוד כסף, על פני האינטרס הציבורי, וטענה כי לשם כך צריך להטיל רגולציה על החברה. "פייסבוק הראתה שוב ושוב שהיא בוחרת ברווחים על פני בטיחות", אמרה. לדבריה, שינוי של האלגוריתם בשנת 2018, הוביל לכך שפייסבוק החלה לעודד אינטראקציות של גולשים, כך שיגיבו למסרים מעוררי מחלוקת וקיטוב, מכיוון שכך הם נשארים בפלטפורמה זו. "פייסבוק הבינה שאם היא תשנה את האלגוריתם כך שיהיה בטוח יותר, אנשים יבלו פחות זמן באתר, יקליקו על פחות פרסומות, ופייסבוק תרוויח פחות כסף", אמרה בריאיון.
היא טענה שהגרסה העכשווית של פייסבוק גורמת לקיטוב חברתי, וכן גורמת לאלימות אתנית ברחבי העולם. לשם כך, היא העתיקה אלפי מסמכים פנימיים, ביניהם גם מחקרים פנימיים, מהם עולה שבפייסבוק מודעים לכך שלא עשו די בכדי לצמצם שיח שנאה, אלימות ודיסאינפורמציה. האוגן ציינה שבחברה הבינו את הסכנה בבחירות האחרונות לנשיאות, ולשם כך הקימו אמצעי בטיחות לצמצום דיסאינפורמציה, אולם טענה שברשת החברתית הסירו את אותם אמצעים זמן קצר אחרי הבחירות. ולראייה ישנם פוסטים מפייסבוק של אנשים שהשתתפו במהומות הקפיטול, שהפיצו תכנים קונספירטיביים בקשר להונאת בחירות, ותכננו את ההתקוממות על הקפיטול.
האוגן תעיד ביום שלישי בפני ועדת משנה של הסנאט בדיון ששמו "הגנה על ילדים ברשת", שיעסוק במחקר שביצעה הרשת החברתית על ההשפעה של אינסטגרם על בריאותם הנפשית של משתמשיה הצעירים. המסמכים שהדליפה האוגן, כללו מחקרים לפיהם אינסטגרם פגעה בבריאותם הנפשית של נערות וגרמה לחלקן לשקול להתאבד.
בריאיון לתוכנית, אמרה האוגן כי "היו ניגודי אינטרסים בין מה שטוב לציבור לבין מה שטוב לפייסבוק". האוגן, שעבדה בעבר בחברות "גוגל" ו"פינטרסט", אמרה בריאיון שפייסבוק שיקרה לציבור על ההתקדמות שעשתה כדי לצמצם את שיח השנאה ברשת ואת פרסום הפייק ניוז. היא הוסיפה כי ראתה בעיות דומות ברשתות החברתיות האחרות בהן עבדה, אולם "בפייסבוק זה היה גרוע בהרבה".
דוברת פייסבוק, לנה פיטש, אמרה בתגובה: ״בכל יום הצוותים שלנו צריכים לאזן בין ההגנה על הזכות של מיליארדי אנשים להביע את עצמם בפתיחות, לבין הצורך לשמור על הפלטפורמה שלנו מקום בטוח וחיובי. אנו כל הזמן ממשיכים לבצע שיפורים משמעותיים כדי להתמודד עם הפצת מידע כוזב וכל תוכן פוגעני. הטענה שאנחנו מעודדים תוכן שלילי ולא עושים כלום בנושא - היא פשוט לא נכונה״.