העצרת הכללית ה-76 של האו"ם התכנסה היום (שלישי) בניו יורק - הפעם הראשונה בה נוכחים פרונטלית ראשי המדינות באולם העצרת מאז התפרצות מגפת קורונה. הנאומים המרכזיים הם של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ושל נשיא איראן איברהים ראיסי, שניהם נאמו לראשונה כראשי ארצותיהם. מחוץ לעצרת התקיים מפגן מחאה נגד ראיסי, המפגינים האשימו אותו ואת בכירי ממשלו בהיותם תומכי טרור ומפרי זכויות אדם.
חזרה לשיחות עם איראן והתנגדות למלחמה קרה חדשה: נאום ביידן
הנשיא ביידן פתח את נאומו במשבר באפגניסטאן ובחזון לשלום. "סיימנו 20 שנות לחימה באפגניסטאן, ופותחים בעידן של שימוש בכוחנו להעצמת האנשים וקידום הדמוקרטיה. נוביל את העולם לעתיד שוחר שלום יותר ומשגשג יותר לכל העולם. כוח צבאי אמריקני צריך להיות האמצעי האחרון, לא הראשון. לא צריך להשתמש בכוח צבאי כמענה לכל בעיה בעולם".
איראן הודיעה על נכונותה לחדש את שיחות הגרעין, ביידן הגיב בעצרת האו"ם: רוצים לחזור להסכם. @nathanguttman עם ההתפתחויות האחרונות ומסר הפתיחות של הנשיא האמריקני ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/UEFtTNz9YP
— כאן חדשות (@kann_news) September 21, 2021
ביידן התייחס גם למתקפות הסייבר הגוברות ואמר כי ארצות הברית שומרת על זכותה להגיב לכך באופן נחרץ. בהמשך חזר הנשיא האמריקני לדבר על הרעיון של שלום - ולצידו האיום האיראני. "איננו רוצים מלחמה קרה חדשה או עולם מחולק לגושים. ארה״ב מוכנה לעבוד עם כל מדינה שוחרת שלום, גם אם איננו מסכימים בתחומים אחרים", אמר. "ארה"ב מחוייבת למנוע מאיראן נשק גרעיני. עובדים על חזרה להסכם הגרעין. אנו מוכנים לחזור להיענות מלאה להסכם אם איראן תעשה זאת גם".
לגבי הסוגייה הישראלית-פלסטינית אמר: "תמיכתנו במדינה יהודית עצמאית מובנת מאליה, אבל אני מוסיף לתמוך בפתרון של שתי מדינות. אנו רחוקים ממטרה זו אבל אסור לנו לוותר על סיכוי להתקדמות".
בד בבד, בעקבות לחץ של חברי קונגרס דמוקרטיים, ארצות הברית מעכבת סיוע חירום לישראל בסך מיליארד דולר לרכישת מיירטי כיפת ברזל. בכך, הוצא הסיוע מהתקציב האמריקני.
נשיא איראן ראיסי: "עזה הפכה להיות האסירה הגדולה בעולם"
מספר שעות לתוך העצרת, הגיע הזמן לנאומו המוקלט של נשיא איראן, איברהים ראיסי. הוא התייחס תחילה לעזיבה של הכוחות האמריקנים את אפגניסטאן, ועקץ את ארה"ב: "כפייה של רעיונות מערביים לא עובדת ומובילה רק לחוסר יציבות. היום לעולם לא אכפת מאמריקה כמעצמה", תקף. "הנוכחות האמריקנית בסוריה ועיראק עומדת בינינו לבין חיים דמוקרטיים במדינות הללו".
"הבעיות לא מתחילות עם תוכנית הגרעין האיראנית", המשיך ראיסי. "האמריקאים מאשימים אותנו עוד מהמהפכה האסלאמית (1979). בשם האומה האיראנית ומיליוני הפליטים במדינה שלי, אני רוצה לגנות את הסנקציות הלא-חוקיות של ארה״ב ולדרוש שהפשע המאורגן הזה ירשם בתור סמל להפרה האמריקנית לזכויות אדם".
ראיסי בחר בנאומו הראשון באו"ם בטון עוקצני כלפי ארצות הברית, אבל השאיר פתח לחזרה של איראן להסכם הגרעין - ולא פספס הזדמנות לתקוף את ישראל: "עזה הפכה לכלא הגדול בעולם"@nathanguttman #חדשותהערב pic.twitter.com/yJQfTc4O25
— כאן חדשות (@kann_news) September 21, 2021
אחר כך עבר ראיסי לתקוף את ישראל. "עזה הפכה להיות האסירה הגדולה בעולם. 'הסכם המאה' נכשל כמו כל הסכם שנכפה על פלסטינים. יש רק פתרון אחד - להתחיל עם של כל הפלסטינים, בהשתתפות כל המוסלמים והנוצרים הפלסטינים".
לבסוף עבר ראיסי לדבר על תוכנית הגרעין, בנימה רגועה יותר, על מנת להשאיר פתח לחזרה של איראן להסכם הגרעין. "לנשק גרעיני אין מקום במדיניות שלנו", הצהיר. "הרפובליקה האסלאמית מעוניינת רק בהסרת כל העיצומים, תוך הגנה על הזכויות שלנו. אנחנו מעוניינים לשיתוף פעולה כלכלי ופוליטי עם העולם הזכויות שלנו ושל התושבים שלנו".
מוקדם יותר הודיע דובר משרד החוץ האיראני כי שיחות הגרעין עם המעצמות יחודשו בתוך כמה שבועות. ההודעה מגיעה לאחר חודשים בהן דחתה איראן את חזרת סבבי השיחות בוינה, דבר שהגביר את המתיחות באזור המפרץ. בשיחות שפסקו בחודש יוני, לפני הבחירות לנשיאות איראן, פעלו בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה וסין כדי לשכנע את האיראנים לשוב ולעמוד בהתחייבויתיהם על פי ההסכם, ולקדם שיחות לא ישירות בין גורמים במשטר לבין נציגים של ממשל ביידן.