"להיות אומנית באפגניסטאן, בעולם בשליטת גברים, זה מאתגר. העבירו עליי שם הרבה ביקורת. את חייבת להיות קשוחה מאוד כדי לחיות את החיים האלה ולעשות את מה שאת עושה", אמרה הזמרת האפגנית, אריאנה סעיד, בריאיון לערוץ הצרפתי ב-2017.
תכירו את הסנסציה אריאנה סעיד בת ה-36, מי שנחשבת למדונה של פקיסטאן, אותה מדינה שנכבשה לפני שבוע בידי ארגון הטרור טליבאן. סעיד שרה בדיאלקט המקומי, פאשטו או דארי. היא רק עושה מוזיקה מקומית עם סטייל עדכני, אלא הפכה לסמל לזכויות נשים – ואחת ה"מטרות" של אסלאמיסטים קיצוניים.
הזמרת הפמיניסטית נולדה בקאבול ועזבה לפקיסטן כשהייתה בת 8. היא למדה בשוויץ וגרה גם באנגליה. נקודת המפנה בקריירה שלה הייתה בשנת 2011, עם השיר "Afghan Pasarak" שבזכותו היא התפרסמה. מהר מאוד הפכה סעיד לשם שמכירים בכל בית באפגניסטאן, אליה חזרה דווקא אחרי שהתפרסמה.
בין הפעילים האסלאמיסטים שסימנו את סעיד נמנים גם טליבאן. בזמן הצילומים ל"כוכב הבא אפגניסטאן", רכב בבעלות רשות השידור התפוצץ, ככל הנראה על ידי טאליבן, ועובדים ברשת נהרגו. למרות התקרית המלחיצה, המשיכה אריאנה סעיד לפעול לטובתן של נשים אפגניות, והפיצה את המסר שלהן.
עם הזמן, סעיד הפכה להיות ממש אייקון פמיניסטי. בשיר שהוציאה ב-2017 היא שרה: "איך אתה יכול להתייחס אלי ככה, כשבלעדי אתה לא היית קיים, איפה מוחמד שלך היה, אני זאת שילדה את הגיבורים והנביאים – אני אישה".
"דבר שנוגד את האיסלאם": היסטוריה של דיכוי לשירת נשים
ב-1996 אסרו אנשי טליבאן על שידורי הטלוויזיה ועל שירת נשים בציבור, בהתאם להחמרה של חוקי השריעה. רק ב-2004, שנתיים אחרי נפילת משטר ארגון הטרור, הוסר האיסור על שירת נשים. עם זאת, הסוגייה נותרה שנויה במחלוקת גם באפגניסטאן של 2021, עוד לפני כיבוש טליבאן: בחודש מארס, הממונה על החינוך בקאבול פרסם הודעה לפיה נשים מעל גיל 12 לא יכולות לשיר בציבור. בסוף ההחלטה הזאת לא יצאה לפועל, ונתקלה בתגובת נגד נרחבת של בנות ששיתפו קליפים שלהן עם האשטאג "IAmMySong"
נשים חוששות לצאת החוצה: מה קורה באפגניסטאן הכבושה?
ביום ראשון כבשו לוחמי הטליבאן את הבירה האפגנית קאבול והחזירו לעצמם את השליטה על אפגניסטאן, ואת המדינה 20 שנה אחורה. עוד לא פורסמו חוקים חדשים נגד נשים, אבל דובר טליבאן כבר הבהיר שהן יזכו ל"כל הזכויות שלהן – במסגרת השריעה". אם הארגון עדיין טהרני ושמרן כפי שהיה, סביר להניח שזה כולל גם איסור על שירת נשים בציבור.
בחזרה לשלטון טליבאן | האזינו לעוד יום
בכל מקרה, הרחובות באפגניסטאן כבר השתנו. כמו שנשים חוששות לצאת החוצה, וישר רוקנו את חנויות הבורקות – סביר להניח שאותו דבר בדיוק יקרה עם שירת נשים בציבור, אם לא כבר קרה.
ומה לגבי אריאנה סעיד? היא עזבה את אפגניסטאן באחת מטיסות החילוץ והיגרה לקטאר. בחשבון האינסטגרם שלה כתבה: "אני בחיים ובסדר גמור. מקווה ומתפללת שכתוצאה מהשינויים האחרונים, לפחות התושבים האהובים באפגניסטאן יוכלו לחיות חיים שלווים בלי פחד ממחבלים מתאבדים או מפיצוצים". נראה שאת המשך העבודה שלה היא תמשיך לעשות מהגלות.