ראש הממשלה הלבנוני הממונה, סעד אל-חרירי, הודיע היום (חמישי) כי הוא מוותר על ניסיון הקמת הממשלה ומתפטר מהתפקיד. חרירי ניסה להקים ממשלה בלבנון במשך 8 חודשים, אך ללא הצלחה. באוגוסט 2020 הממשלה של חסאן דיאב, שעדיין מכהן כראש הממשלה בפועל, התפטרה בגלל הפיצוץ בנמל ביירות.
בחודש אוגוסט אשתקד נהרגו יותר מ-100 בני אדם בפיצוץ אדיר שאירע בנמל ביירות. ראש ממשלת לבנון דאז, חסאן דיאב, אמר כי "לבנון כולה הרוסה היום". במדינה הגדירו את האירוע כ"אסון לאומי", ובסיום פגישת מועצת ההגנה העליונה של לבנון הוכרז על ביירות כ"עיר מוכת אסון". מושל ביירות השווה את הפיצוץ לאסונות בהירושימה ונגסאקי שביפן, "גם ככה בקושי שרדנו, ועכשיו מגיע האסון הזה".
"צריך משכורת שלמה בשביל שתי שקיות לחם": הקריסה של לבנון - קווים לדמותה
הפיצוץ בביירות הוא לא האסון היחיד שהיכה בארץ הארזים, שסובלת ממשבר כלכלי שהולף ומחריף - ואיתו גם התסכול של האזרחים. לתורים הבלתי נגמרים בתחנות הדלק הם כבר קוראים "תורי ההשפלה". בשבועות האחרונים התבשרו הלבנונים שהלחם, המוצר הבסיסי ביותר, שילש את מחירו מאז תחילת המשבר. במאפיות מתריעים שהתנורים בקריסה בעקבות המחסור בסולר.
"זו עיר בצניחה חופשית", סיפר כתב "הגרדיאן" הבריטי במזרח התיכון, מרטין צ'ולוב, שהיה לאחרונה בביירות וניסה לתאר לנו איך זה נראה משם. "יש סימנים בכל מקום שלבנון מתפוררת, ברמה שאני לא ראיתי".
שורשיו של המשבר הכלכלי בלבנון, שהולך ומחריף, ניטעים כבר במשך עשורים, בכרוניקה של כשלים ושחיתות בכלכלה. @kaisos1987 מסביר איך השכנה הגיעה למצב הזה#חדשותהערב pic.twitter.com/Ew3VyNWUpF
— כאן חדשות (@kann_news) July 8, 2021
החשש הגדול הוא שהקריסה תהפוך לאנרכיה ברחובות או אפילו למלחמת אזרחים. המראות מהשבועיים שעברו של אזרחים חמושים בטריפולי שבצפון מתעמתים עם כוחות הצבא – מטרידים מאוד. לדברי צ'ולוב: "המצב חמור אפילו יותר ממה שהיה בעיצומה של מלחמת האזרחים - זה משבר קיומי".