תינוקות במקרר: גל החום מטריף את העיראקים

תינוקות במקרר: גל החום מטריף את העיראקים
כבכל שנה בעיראק יש קיץ חם, אבל הפעם נראה שהקיץ רותח. זה קשור גם למצב הנוראי של אספקת החשמל ולשחיתות, אבל גם לדריסת הרגל האיראנית במדינה. משרד החוץ הישראלי פרסם הודעת סולידריות - ונראה שהפעם היא התקבלה בחיוב
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
תינוק במקרר עיראק בגדאד
צילום: בלי

כבכל שנה בעיראק יש קיץ חם, אבל הפעם נראה שהקיץ רותח. זה קשור מן הסתם לגל החום - יותר מ-50 מעלות שנושקות ל-60. אבל זה גם קשור למצב הנוראי של אספקת החשמל ברחבי המדינה. בכל שנה העיראקים סובלים מבעיות באספקת החשמל, הפעם זה באמת משהו שגם זקני בגדאד לא זוכרים כבר שנים רבות. בשבוע שעבר בין חמישי לשישי הייתה קריסה מוחלטת של החשמל כמעט בכל המחוזות חוץ מהחבל הכורדי האוטונומי בצפון המדינה.

אז החשמל אולי חזר חלקית, אבל שום דבר לא נפתר והמצב הזה יוצר תסכול רב בקרב האזרחים בעיראק. חלקם אפילו יצאו להפגין. בצל הזעם הציבורי והמחאות, שר החשמל, מאג'ד חנתוש, התפטר כיוון שאינו רואה איך אפשר לפתור את המצב. במקביל, בימים האחרונים יש ניסיונות חוזרים ונשנים לפגוע בקווי חשמל בכמה אזורים. ייתכן שמישהו מנצל פה הזדמנות, אולי דאעש או מיליציות חמושות כמו אלה שקשורות לאיראן.

באופן כללי, עיראק מצליחה לייצר 19-18 אלף מגה וואט, בעוד היא זקוקה ל-30. בעיני העיראקים, בעיית החשמל היא אחת מהרעות החולות שמסמלת שתי תופעות שמייצגות את הטרגדיה של הממשל העיראקי – חוסר משילות וריבונות ושחיתות שפושה בכל מקום.

ילדים מנסים להתקרר בעיראק הבוערת. צילום: רויטרס

תושבי בגדאד ובסרה מספרים על המצב הקשה, אבל לא למצלמה. מי שמסכים לדבר הוא טלאל אל-חרירי, פעיל פוליטי עיראקי, שנמצא בחבל הכורדי שבו המצב קצת יותר טוב. "זו השנה הכי גרועה שהייתה לעיראק, אין לנו חשמל כמעט בכל המדינה. הסיבה העיקרית לכך היא השחיתות של הממשלה. אתה רואה עשרות אלפי תלמידים שעושים מבחנים בחום לוהט, תאר לעצמך - אנחנו במאה ה-21 ושמים פה תינוקות במקרר, זקנים התחילו למות", סיפר הפעיל.

לדעתו של אל-חרירי יש שני מרכיבים קטלניים שמצטרפים אחד לשני - השחיתות בכל מוסדות המדינה והתלות באיראן. האיראנים מספקים חשמל לעיראק ברמה ירודה מאוד ודווקא עכשיו דורשים החזר חובות. לדבריו, בטהראן אחראים באותה מידה למשבר כמו הממשלה הכושלת. וזה מזכיר לו גם את המצב בלבנון.

חיים בחושך. צילום: רויטרס

"איראן תמיד מנסה להרוס יותר את עיראק כדי שהיא תחתום על הסכמים כלכליים איתם. איראן הפחיתה את העברת נחשמל לעיראק כדי לסחוט ממנה תשלומים בכחמישה מיליארד דולר", הוסיף אל-חרירי.

ולגבי העיתוי - צריך לזכור משהו מעניין. בשנים האחרונות עיראק מנסה להשתחרר מהתלות של איראן – חתמה על הסכמים לאספקת חשמל עם סעודיה ומצרים, אלא שזה לוקח המון זמן ובמערכת המושחתת העיראקית זה לא פשוט. במקביל, לאחרונה התקיימה ועידת פסגה חריגה של ראש ממשלת עיראק, אל-כאזימי, שלא אהוב על האיראנים והמיליציות שלהם, עם נשיא מצרים א-סיסי ומלך ירדן עבדאללה השני.

בפסגה הוסכם שם גם על פרויקט לאספקת חשמל. אלא שכל הדברים האלה היו צריכים להיעשות מזמן וייתכן מאוד שהאיראנים מבינים שעיראק מנסה להשתחרר מהם. לכן, איראן "מחזיקים אותם כמו בני ערובה".

וכמו תמיד, יש גם זיקה ישראלית. משרד החוץ פרסם הודעת סולידריות עם העם העיראקי בערבית לנוכח משבר החשמל. שאלנו את אל-חרירי מה הוא חושב על זה, איך היו התגובות והאם ישראל יכולה לעזור. "התגובות של העיראקים לפוסט היו טובות. העיראקים שונים מפעם, הם מסתכלים על ישראל כמדינה נורמלית, מתקדמת ודמוקרטית. אני אומר שישראל כמדינה חזקה ומשפיעה יכולה לתת הרבה לעיראק. כל צעד של ישראל לטובת עיראק יעשה מהפכה חברתית ופוליטית", הסביר אל-חרירי.

ונזכיר שבמקביל לכל הבלאגן הזה, ההתכתשות בין ארצות הברית לבין המיליציות הפרו-איראניות בשטח עיראק נמשכת. אחרי התקיפה האמריקנית בגבול עיראק-סוריה בשבוע שעבר, אתמול נורו רקטות לעבר בסיס עין אל-אסד במערב המדינה. עיראק הופכת למגרש משחקים אזורי ובינלאומי, והאזרח הקטן משלם את המחיר.

הפופולריים