בצל המחלוקת עם הממשלה הפולנית על חוק הרכוש: היום (ראשון) יתקיים בפולין טקס של הקהילה היהודית לציון 75 שנה לפוגרום קיילצה – ללא נוכחות של גורמים ממשלתיים. הטבח, שבוצע בידי פולנים בעשרות שורדי שואה, שנה לאחר תום מלחמת העולם השנייה מהווה ציון דרך היסטורי כאוב ביחסי יהודים-פולנים. 47 יהודים נרצחו אז ועשרות נוספים נפצעו, מתוך כ-160 שהתקבצו בעיר המרוחקת כ-180 קילומטרים דרומית לוורשה.
את הטקס היום ינהל רבה של פולין, הרב מיכאל שודריך, והנוכחים המעטים צפויים לצעוד מבית הקברות שבו נקברו הקורבנות אל הבית ברחוב פלאנטי 7 בעיר. ממשלת ה"חוק והצדק" השולטת בפולין בשש השנים האחרונות מתקשה להתמודד עם אירועים כמו קיילצה, שכן הם אינם מסתדרים עם מדיניות הלבנת העבר הפולני והצגת הפולנים כקורבן בלבד של הנאצים. זאת לצד הדגשת תפקידם של חסידי אומות העולם במלחמת העולם השנייה וניסיון להדחיק את הרוצחים, המלשינים והמוסרים מבין הפולנים - מהזיכרון הקולקטיבי.
בשנת 1946 הועמדו לדין תושבים מקיילצה באשמת השתתפות בטבח ותשעה מהם הוצאו להורג. האירוע הושכח במתכוון בידי הממשלה הקומוניסטית שכבר היתה בשלטון, אבל בשנת 1996 הובעה התנצלות רשמית מצד ראש העיר, עת צויינו 60 שנה לטבח – אז התנצלה גם ממשלת פולין על פוגרום קיילצה שהוגדר על ידה כמעשה זוועה ובושה גדולה לעם הפולני.
שורדי השואה גרו אז בבניין מרכזי אחד ברחוב פלאנטי 7. חלקם היו תושבים לשעבר של העיר, אחרים מאזורים אחרים של פולין. לכולם היתה התקווה שניתן יהיה לחזור ולבנות חיים יהודיים במדינה. הכול החל בעלילת שווא של ילד פולני בן 8 שנעלם מביתו וחזר לאחר יומיים. כשנשאל היכן היה טען שיהודים חטפו אותו וכלאו אותו באחד מבנייני העיר וכי הצליח להשתחרר ולברוח. בבוקר 4 ביולי 1946, בדרך להגשת תלונה במשטרה, הצביעו הוריו על הבית ברחוב פלאנטי 7 והנחו אותו לומר ששם הוחזק.
העניינים הידרדרו במהרה כשהשמועה פשטה בעיר שהיהודים מחזיקים בבניין בילדים נוספים - מה שהתכתב עם עלילות הדם הקלאסיות לפיהן משתמשים בדם של ילדים נוצרים לאפיית מצות. המשטרה הגיעה לבצע מעצרים בבניין תוך ירי על חלונותיו, אז החל ההמון ליידות אבנים על הבניין, פרץ פנימה, החל לטבוח בדייריו בתוך הדירות וגם הוציא אחדים החוצה ללינץ המוני.
באותו יום התנפלו תושבי קיילצה גם על רכבת שהגיעה לעיר מצ'נסטוחובה, יהודים שהיו עליה הוצאו ממנה ונרצחו, ורכושם נבזז.
לאחרונה, היחסים בין ישראל לפולין הורעו בעקבות חוק הרכוש הפולני - הממונה על הנציגות הישראלית בוורשה טל בן ארי זומן לשיחת נזיפה במשרד החוץ של פולין, בעקבות האמירות של שר החוץ לפיד נגד פולין. "זה פוגע ביחסים בין שתי המדינות והטון לא ראוי", נאמר לבן ארי בפגישה.
שגריר רומניה בישראל: "השואה - פרויקט כלל אירופאי"
בניגוד לנעשה בפולין, שגריר רומניה בישראל ראדו יואניד לקח אחריות על ביצוע מעשי הטבח והרצח שביצעו רומנים ביהודים בימי מלחמת העולם השנייה, באירוע שהתקיים ביד ושם: "מתוך 760 אלף יהודי רומניה ערב מלחמת העולם השנייה - 280 אלף נרצחו בידי השלטון הפאשיסטי של יון אנטונסקו, שהיה פושע פאשיסטי", אמר השגריר יואניד. "זו היתה שואה רומנית, שלא הושפעה מהאידיאולוגיה הגרמנית הנאצית. היו לה שורשים רומניים ורוצחים רומנים. יותר מ-280 אלף יהודים מרומניה ואוקראינה נרצחו בין נהרות הבוג והדנובה בידי רומנים פאשיסטים, המשטר הרומני, שוטרים רומנים, הצבא הרומני ולעיתים גם בידי אזרחים רומניים", דברי השגריר.
עוד הוסיף השגריר יואניד כי "השואה היתה בהשראת הגרמנים, אבל זה היה פרויקט כלל אירופאי. אין ולו מדינה אחת שלא לקחה חלק בשואה". את הדברים הללו אמר השגריר לפני כמה ימים באירוע שהתקיים ביד ושם, להנצחת יהדות רומניה שנרצחה בשואה. ראדו, היסטוריון וחוקר שואה עבד שנים רבות במוזיאון השואה בוושינגטון.
אוקראינה תקים מרכז הנצחה לטבח באבי יאר בקייב
לפני כשבועיים הכריזה ממשלת אוקראינה על אירועי ההנצחה לזכר 80 שנה לטבח באבי יאר שיתקיימו בחודש אוקטובר הקרוב, באתר הרצח. בטבח באבי יאר, קבר האחים הגדול ביותר באירופה, נרצחו 33,371 יהודים ביומיים. בין 70 ל-100 אלף בני אדם נרצחו עד סוף הכיבוש הנאצי באוקראינה.
ראשי המדינה דיברו על מחויבותם להנצחת שואת יהדות אוקראינה. ראש מטהו של הנשיא ולדימיר זילנסקי, אנדרי יארמאק, אמר בתדרוך לעיתונאים ״אנחנו מתביישים ש-80 שנה לאחר הטבח לא הוקם מרכז הנצחה ראוי בקייב״.
אחרי 80 שנה לטבח ו-30 שנות עצמאות לאוקראינה הנשיא זלינסקי לקח תחת חסותו את הקמת מרכז ההנצחה לבאבי יאר. החלק הראשון מהמרכז ייחנך השנה ביום השנה לטבח. ראש ממשלת אוקראינה, דניס שמיגל אמר באותו תדרוך כי הקמת מרכז הנצחה היא בעדיפות לאומית עליונה של ממשלתו: "המטרה שלנו היא לזכור את הטרגדיה, השואה, ולעשות כל מה שבידנו כדי לכבד את זכר הקורבנות. באבי יאר הוא המקום שבו קרתה אחת הטרגדיות הגדולות ביותר במלחמת העולם השניה", ציין.