הזן ההודי: בבריטניה, פורטוגל וארה"ב כבר חוששים מגל תחלואה נוסף

הזן ההודי: התעלומה שמדאיגה את העולם
הזן שמעורר חשש רב בישראל כבר הוביל לעלייה בתחלואה במספר מדינות בעולם. רק לאחרונה קבע ארגון הבריאות העולמי כי הוא הדומיננטי ביותר בעולם.
מחבר בן יניב מחבר בן יניב
Getting your Trinity Audio player ready...
בדיקת קורונה אנגליה
צילום: צילום: איי פי

התעלומה הגדולה ביותר בה עוסקים ממשלות ומומחי מגפות ברחבי העולם כרגע נעוצה בזן הדלתא, הזן שהתגלה לראשונה בהודו. הנתונים מבריטניה, אחת המדינות המחוסנות בעולם מובילים לחשש בקרב רבים מפני גל תחלואה נוסף במדינות המערב. 

בשבוע האחרון חל זינוק של 49% במספר הנדבקים החדשים כאשר ממוצע הנדבקים ליום עומד כעת על 7,600 מקרים ליום, זאת לעומת פחות מ-2,000 בתחילת חודש מאי, כאשר היו הרבה פחות מחוסנים בממלכה. בשלושת הימים האחרונים נרשמו בבריטניה יותר מ-10,000 נדבקים חדשים, לראשונה מאז חודש פברואר.

ההערכות בבריטניה זהות לאלו של דו"ח אמן שפורסמו הבוקר (ראשון) ולפיהם הזן ההודי מדבק יותר, כנראה יותר מכל זן שראינו עד כה וגם ומביא למחלה חמורה יותר מאשר הזנים האחרים, לרבות הזן הבריטי. בתחילת החודש הזהיר ניל פרוגוסון, האפדימיולוג הבריטי הבכיר כי "ישנה סכנה שאנו עומדים גל שלישי משמעותי" והוסיף כי יתכן שעוצמתו תהיה זהה לזו של הגל השני מסוף השנה שעברה, הקטלני ביותר שבריטניה סבלה ממנו.

ע"פ מומחי המגפות של ממשלת בריטניה החשש מהתפרצויות עלול להתרחש בקרב מובלעות כמו: תלמידי בתי הספר, סרבני חיסונים ומחוסנים שהנגיף הצליח לחדור את המערכת החיסונית שלהם. בוריס ג'ונסון, ראש ממשלת בריטניה הכריז בסוף השבוע על פתיחת אפשרות ההתחסנות גם לצעירים בני 18 ומעלה בתקווה לזרז את חיסונם של הבריטים ולהגיע לחסינות עדר עד אמצע יולי.  

לצד החשש, בינתיים לא ניכרת עלייה משמעותית במניין המאושפזים, זאת ככל הנראה בזכות מבצע החיסונים הבריטי שכבר הביא לחיסונים בשתי מנות של יותר מ-45% מהאזרחים. על פי נתוני הממשלה הבריטית חיסון פייזר יעיל בכ-88% כנגד הידבקות בזן ההודי, זאת לעומת 60% בלבד של החיסון הבריטי-שוודי "אסטרהזנקה", בו חוסנו רוב הבריטים. במניעת אשפוז ותחלואה קשה, שני החיסונים יעילים מאוד עם 96% ו-92% בהתאמה. הבריטים נמצאים במרוץ נגד הזמן, על פי מומחי המגפה ישנה תקווה לפיה אם מבצע החיסונים ימשך בקצב הנוכחי יהיה ניתן לצאת מכללי הסגר האחרונים עוד לפני התאריך המוכרז- 19 ביולי.

מלבד בריטניה, גם בפורטוגל חוששים מהתפשטות הדלתא. התחדשות התחלואה בבירה ליסבון קשורה ככל הנראה להידבקות הולכת וגדלה בזן ההודי, כשלפחות לפחות 60% ממספר המקרים החדשים ליום קשורים בהידבקות בזן המאיים. בפורטוגל, אומה של כ-10 מיליון בני אדם נרשמו בארבעת הימים האחרונים יותר מ-1,000 נדבקים ביום וגם נרשמת עלייה מסוימת במספר הנדבקים.

כשברקע החשש מעליית הזון ההודי, בארה"ב, הנשיא ג'ו ביידן ביקש אתמול (שבת) לדחוף את האמריקנים לצאת ולהתחסן "אם עוד לא התחסנתם, צאו להתחסן עכשיו! עכשיו!" אמר הנשיא. לשאלת כתב בבית הלבן האם ישנו חשש שהזן ההודי יביא לסגר חדש, שלל ביידן את האפשרות אך ציין: "זן הדלתא עלול להביא למותם של אנשים באזורים בהם לא התחסנו. באזורים בהן אנשים קיבלו שתי מנות הזן החדש לא אמור לחולל משהו." בארה"ב הוזרקו כבר 300 מיליון מנות חיסון מאז נכנס ביידן לתפקידו.

הפופולריים