ארצות הברית מסיגה מאות מחייליה המוצבים במזרח התיכון, ומצמצמת את מערכות ההגנה מפני טילים ואת מערך המטוסים שהיא מפעילה באזור. העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח הלילה (שבת) כי מדובר בכוחות אמריקניים הנמצאים בערב הסעודית, בעיראק, בכווית ובירדן, ומפעילים שמונה סוללות של טילי פטריוט, מערכות טילי ת'אאד, וטייסת אמריקנית המוצבת בערב הסעודית.
לפי הדיווח, המהלך נעשה במסגרת היערכות צבאית חדשה, המתמקדת באתגרים שמציבות רוסיה וסין. העיתון מציין כי צמצום הכוחות החל כבר החודש, וכי שר ההגנה האמריקני, לויד אוסטין, עדכן על כך את יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן.
פסגת ביידן-פוטין | הנשיא האמריקני הגיע כדי לשרטט למקבילו הרוסי קווים אדומים. האם פוטין צפוי לשנות את מדיניותו התוקפנית בעקבות האיום האמריקני בתגובה? @MoavVardi #חדשותהערב pic.twitter.com/VW2Fc8E5h6
— כאן חדשות (@kann_news) June 16, 2021
בארצות הברית מדגישים כי השתפרו יכולות ההגנה האווירית של סעודיה, אל מול המתקפות של המורדים החות'ים, הנתמכים בידי איראן. דוברת הפנטגון אישרה הלילה את הדיווח, וציינה שהדבר נעשה בתיאום עם המדינות המארחות.
שלשום, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר לאחר פגישתו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כי הם דנו בדרכים למנוע מאיראן נשק גרעיני. במסיבת עיתונאים לאחר הפגישה אמר ביידן שמדובר גם באינטרס רוסי. עם זאת, האווירה המתוחה הורגשה בדברי הנשיא האמריקני. "הדבר האחרון שפוטין רוצה זה מלחמה קרה עם ארצות הברית", הוא טען. "הוא עדיין חושש שאנחנו מנסים להפיל אותו".
השבוע מנהיגי ברית נאט"ו פירסמו הצהרה בה הגדירו את סין "אתגר ביטחוני מתמיד" וקראו לה לחדול ממה שכינו "חתירה לשיבוש הסדר הבין-לאומי". עם זה, המנהיגים, ובהם נשיא ארצות הברית ביידן וקנצלרית גרמניה מרקל, נמנעו מלכנות את סין, יריבה או אויבת, אך הביעו דאגה מההתחמשות המהירה שלה בטילים גרעיניים.
הנשיא ביידן אמר בתום הכינוס של המדינות כי אינו מחפש עימות עם רוסיה, אך ציין כי ארצות הברית תגיב אם התנהגותה הנוכחית של רוסיה תמשך. הוא הוסיף כי ארצו עומדת על ריבונותה של אוקראינה ולשאלת הצטרפותה לנאט"ו אמר ביידן: "לא. זה תלוי אם הם יעמדו באמות המידה. הם עדיין מתמודדים עם שחיתות. בזמן שנותר נמשיך להתנגד לתוקפנות הרוסית. הם צריכים לשכנע".