ארגון אמנסטי פרסם הלילה (רביעי) את הדוח השנתי על מצב זכויות האדם בעולם ובו ביקורת חריפה על ישראל. מחברי הדוח אומרים כי בשנה שעברה המשיכה ישראל באפליה ממוסדת נגד הפלסטינים בשטחים וכי כוחות צה"ל המשיכו להשתמש בכוח מופרז בפעילות אכיפת החוק. בשנה שעברה כותבים באמנסטי הרגו חיילי צה"ל 31 פלסטינים ובהם תשעה ילדים. באמנסטי שבים ומגנים את המצור על רצועת עזה המוגדר על ידי הארגון ענישה קולקטיבית.
לטענת אמנסטי ישראל ממשיכה להחזיק אלפי פלסטינים במעצר מנהלי ונוקטת צעדים להצרת צעדיהם של פעילי זכויות אדם, עיתונאים ומי שמותחים ביקורת על הכיבוש המתמשך. עוד נאמר בדוח כי בשנה שעברה הרסה ישראל כ-850 בתים של פלסטינים וגרמה לכ-1,000 פלסטינים להוותר בלי קורת גג. עוד טוענים באמנסטי כי החלטת ישראל לחסן רק את אזרחיה בחיסון לקורונה הוא אפליה כלפי מיליוני פלסטינים "החיים תחת כיבוש של ישראל".
על הרשות הפלסטינית נאמר בקצרה כי קבוצות חמושות בעזה ירו מדי פעם בפעם רקטות בלא אבחנה אל ישראל וכי שני ישראלים נהרגו בהתקפות מצד יחידים פלסטינים.
"הקורונה חשפה חוסר שוויון שיטתי ומערכתי בעולם"
הארגון אמנסטי הבינלאומי טוען שמגפת קורונה חשפה באופן ברור חוסר שוויון שיטתי ומערכתי ברחבי העולם כולו, שגרם לפגיעה החמורה ביותר בקבוצות אתניות, בעובדי בריאות, בנשים ולהט"ב. בארגון קבעו כי בשנה האחרונה מנהיגים ברחבי העולם ניצלו את המגפה הגלובלית כנשק, על מנת להחריף את מלחמתם נגד זכויות האדם.
הדוח סוקר 149 מדינות ומגיש ניתוח מקיף של המגמות העולמיות בתחום זכויות האדם בשנת 2020. במסגרתו מתארים באמנסטי את האופן שבו אלו שכבר נדחקו לשוליים לפני המגפה כהגדרתה, כגון נשים ופליטים, הוכו באופן החמור ביותר במגפה כתוצאה מעשורים של החלטות מדיניות מפלות של מנהיגי העולם. עובדי בריאות, מהגרי עבודה ואלו העובדים במזומן - רבים מהם בחזית של המגפה - נבגדו גם הם ונזנחו על ידי מערכות הבריאות, הכלכלה והסיוע הסוציאלי, שנותרו בנויות טלאי על טלאי.
מנהיגים רבים אף ניצלו את הסחת הדעת של המגפה על מנת לדכא כל ביקורת - ומבקרים - בלי כל קשר לנגיף, ולהנציח הפרות זכויות אדם אחרות בשעה שמבטם של העולם והתקשורת העולמית היה מופנה למקומות אחרים. מנהיגי העולם אף זרעו הרס גם על הבמה הבינלאומית בשנת 2020, ופגעו במאמצי השיקום הקולקטיביים בכך שמנעו או חתרו תחת שיתוף פעולה בינלאומי.
דגש מיוחד נותן הדוח לנשיא ארצות הברית לשעבר דונאלד טראמפ שמנע שיתופי פעולה בינלאומיים למאבק בנגיף קורונה ולממשלת סין, בראשותו של שי ז'ינפינג, שצינזרה והעמידה לדין עובדים במערכת הבריאות ועיתונאים בסין, שניסו להתריע על התפשטות הנגיף בשלבים המוקדמים, ומנעו בכך מידע קריטי מהעולם.
עוד נאמר בדוח כי בכיר האופוזיציה ברוסיה, אלכסיי נבלני, מוחזק בכלא הרוסי בתנאים קשים שהם מגדירים עינוי. בארגון זכויות האדם מזהירים כי הרשויות ברוסיה עלולות לגרום לנבלני מוות איטי כהגדרתן. בין היתר העלו טענות כי בכלא מונעים ממנו שינה רצופה ואין מאפשרים לו ביקור אצל רופא.