מסתמן: ישראל לא תשתף פעולה עם בית הדין בהאג

מסתמן: ישראל לא תשתף פעולה עם בית הדין בהאג
על רקע ההתקרבות בין ישראל לירדן אומרים גורמים בממלכה לכאן חדשות: ניתן לגבות עדויות בכל מקום בעולם, לא בטוח שנאפשר זאת בשטחנו
מחבר עמיחי שטיין ורועי קייס מחבר עמיחי שטיין ורועי קייס
Getting your Trinity Audio player ready...
בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. 2019
צילום: צילום: אי-פי

החקירה נגד ישראל: שר הביטחון והמשפטים בני גנץ כינס היום דיון בהשתתפות היועמ"ש אביחי מנדלבליט, הפרקליט הצבאי הראשי האלוף שרון אפק ובכירים נוספים, ומסתמן שישראל לא תשתף פעולה עם בית הדין.

ישראל צפויה להגיב למכתב הרשמי שיגיע מבית הדין הבין לאומי הפלילי בהאג - ולומר כי לארגון אין סמכות לדון בנושא כיוון שהפלסטינים אינם מדינה. בנוסף, צפויים בישראל לטעון כי חלק מהאירועים כבר נחקרו. 

בין הסיבות לתגובה:

א. אם ישראל תאפשר למשלחת של בית הדין להגיע ארצה - יהיה קשה לה לבוא בסוף ולהגיד: אנחנו לא מקבלים את מסקנות בית הדין.

ב. מדינות בעולם העבירו מסר לישראל: אם תשתפו פעולה - יהיה לנו קשה לנסות ולמנוע את החקירה.

ההערכה היא כי התובע החדש שייכנס לתפקידו ביוני יהיה זה שיבחן את המענה של ישראל - ולכן ייתכן שיחליט, בניגוד לתובעת הנוכחית, כן לקבל את הטיעונים הישראליים. ישראל תנסה להיעזר במדינות חברות כדי ללחוץ על בית הדין לשנות את ההחלטה ולקעקע אותה.

מהדיון היום יצא גם מסר מסוים של הרגעה - צווי המעצר לא יוצאו מחר בבוקר, אין מה לבוא ולהזהיר כבר עכשיו נחקרים פוטנציאליים - אלא להמשיך בהיערכות של משרדי המשפטים והביטחון שכבר החלו.

גורמים בירדן: לא בטוח שנסכים לגביית עדויות בשטחנו

בתוך כך, לאור הסירוב הצפוי של ישראל לאפשר לחוקרי בית הדין בהאג לגבות עדויות בשטחים הפלסטיניים, עולה השאלה האם ירדן תאפשר לחוקרי הוועדה לגבות עדויות בשטחה, כפי שהיה בעבר עם ועדת גולדסטון של האו"ם אחרי מבצע עופרת יצוקה בעזה - כשפלסטינים הלכו לשם לתת עדויות. נראה שהפעם בירדן פחות מתלהבים, ולא ממהרים לאפשר לבית הדין לחקור ולגבות עדויות של פלסטינים בשטחה.

גורמים ירדניים בכירים ששוחחו עם כאן חדשות לאחרונה מנסים, כך נראה, להרחיק את עצמם מהאירוע, ואומרים בין היתר: "אנחנו בוחנים את העניין, אבל לירדן אין קשר ישיר אליו". עוד אומרים הגורמים: "ניתן לגבות עדויות בכל מקום בעולם ולא רק בירדן".

ירדן חברה בבית הדין הבין לאומי בהאג, ולכן אם תהיה בקשה בנושא היא עלולה להידחק לפינה, אבל נראה שהפעם המוטיבציה לא גבוהה, כשברקע התקרבות בין המדינות. עוד אומרים הגורמים: "באותה מידה שאנשים יכולים לתת עדויות בירדן, הם יכולים לתת עדויות בקפריסין או במקום אחר בעולם".

אותם גורמים גם סבורים כי ההחלטה של בית הדין בהאג צריכה לגרום לישראל להזדרז לחזור למשא ומתן עם הצד הפלסטיני על בסיס פתרון שתי המדינות.

ישראל לירדן: אם הפלסטינים יקדמו את החקירה, ישראל תתקשה לבנות אמון

השבוע נפגש החוץ גבי אשכנזי, ולא בפעם הראשונה לאחרונה, עם שר החוץ הירדני איימן א-ספדי, במעבר אלנבי. גם סוגיית האג עלתה, לפי גורמים ירדניים, והובהר מהצד הישראלי שככל שהפלסטינים ימשיכו בקידום הסוגיה מול בית הדין, אז היכולת הישראלית לקדם צעדים בוני אמון תרד.

בצד הירדני מבינים את רגישות העניין ובניגוד לוועדת גולדסטון אחרי מבצע עופרת יצוקה לפחות לא מזדרזים, לפי שעה, להפוך לאכסניה בעבור החוקרים של בית הדין של האג.

הפופולריים