הפיכה צבאית במיאנמר: הצבא עצר הלילה (שני) את מנהיגת המדינה, כלת פרס נובל לשלום, אונג סן סו צ'י, ושם אותה במעצר בית. בנוסף, נעצרו כמה בכירים במפלגת השלטון. הצבא הכריז על מצב חירום במדינה, וסמכויות השלטון הועברו לרמטכ"ל הצבא הבורמזי.
בבירה נייפידאו נותקו רשתות האינטרנט והטלפון. רשות השידור של מיאנמר הודיעה בפייסבוק כי אין ביכולתה לשדר ברדיו ובטלוויזיה, עקב בעיות טכניות. עדי ראיה דיווחו כי חיילים הוצבו מחוץ לבניין העירייה בעיר הגדולה במדינה יאנגון.
אונג סן סו צ'י, כלת פרס נובל לשלום ומנהיגת מיאנמר. (צילום: רויטרס)
היום הפרלמנט במיאנמר היה אמור להתכנס בפעם הראשונה מאז הבחירות, שהיו בנובמבר האחרון. הצבא, המחזיק ברבע מן המושבים בבתי הפרלמנט וששמורים לו גם תפקידי שרים, טוען שבבחירות נעשו זיופים בקנה מידה גדול. עם זה, הצבא לא סיפק הוכחות לטענה. ועדת הבחירות המרכזית במיאנמר דחתה את ההאשמות.
ההפיכה צבאית במיאנמר: הצבא הכריז על מצב חירום במדינה, סמכויות השלטון הועברו לרמטכ"ל הצבא הבורמזי@itamargalit pic.twitter.com/8mWv8YBc97
— כאן חדשות (@kann_news) February 1, 2021
בימים האחרונים גברה המתיחות בין הממשלה האזרחית לבין הצבא שמעמדו חזק, ועלו החששות להפיכה צבאית. הדובר הממשלתי קרא לאזרחים שלא להגיב בפזיזות ולפעול על פי החוק. בשיחת טלפון עם סוכנות הידיעות רויטרס ציין כי הוא צפוי להיעצר גם כן.
בארצות הברית התייחסו לדיווחים, והבית הלבן פרסם הודעה שבה הדוברת ג'ן סאקי כתבה כי וושינגטון "מודאגת מכך שהצבא הבורמזי נקט בצעדים שמערערים את מעבר השלטון הדמוקרטי במדינה, כולל מנהיגים אזרחיים, ביניהם סן סו צ'י".
Myanmar’s leader Aung San Suu Kyi and other senior figures including President Win Myint were detained in a raid amid escalating tension between the civilian government and the military https://t.co/7jyiMIXUxO pic.twitter.com/WKgWx8nrOr
— Reuters (@Reuters) February 1, 2021
ביקורת חריפה בעולם על מעצר סן סו צ'י
עוד נכתב בהודעת הבית הלבן כי הנשיא ג'ו ביידן עודכן על המתרחש על ידי היועץ לביטחון לאומי סאליבן, ושארצות הברית מתנגדת לכל ניסיון לשנות או לסכל את תוצאות הבחירות שנערכו שם בנובמבר האחרון, ומזהירה שתנקוט בפעולות נגד האחראים.
שר החוץ האמריקני אנטוני בלינקן קרא לבכירי צבא מיאנמר לשחרר את אונג סן סו צ'י ואת האחרים שנעצרו הלילה. "אנו קוראים למנהיגי הצבא הבורמזים לשחרר את כל פקידי הממשלה ומנהיגי החברה האזרחית, ולכבד את רצונם של תושבי בורמה כפי שהתבטא בבחירות הדמוקרטיות ב-8 בנובמבר", אמר בלינקן.
The United States expresses grave concern regarding reports the Burmese military has detained multiple civilian government and civil society leaders. The military must reverse these actions immediately.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 1, 2021
גם באוסטרליה הביעו דאגה עמוקה מפעולות הצבא, ובהודעת משרד החוץ בקנברה נכתב שיש לשחרר באופן מיידי את המנהיגים האזרחיים שנעצרו בידי הצבא. "אנו קוראים לצבא לכבד את שלטון החוק, לפתור סכסוכים באמצעות מנגנונים חוקיים ולשחרר באופן מיידי את כל מנהיגי האזרחים והאחרים שעוכבו שלא כדין", נכתב בהודעה.
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש גינה את מעצרה של אאונג סן סו צ'י ושאר מנהיגים אזרחיים במיאנמר, וקורא לצבא הבורמזי לכבד את רצון העם. ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון הגיב בשמו על ההתפתחויות במיאנמר, ואמר שהן מדאיגות. דובר ממשל יפן קרא לדיאלוג בין כל הצדדים, ולפתרון המשבר במיאנמר בדרכי שלום