נשיא ארצות הברית דולנד טראמפ הודיע ביום חמישי כי ישראל ומרוקו הסכימו לכונן ביניהן יחסים דיפלומטיים. היום (שבת), יומיים לאחר ההכרזה, שליח כאן חדשות אורן אהרוני כבר נחת ברבאט, עיר הבירה של מרוקו, כדי לבדוק בשטח איך העם המרוקני מתייחס להסכם.
צפו בכתבה
התחלואה במרוקו גבוהה ולכן היא מוגדרת מדינה אדומה. כך ניתן לראות את מגדל חסן, אחד המקומות המתויירים ביותר בה בימים כתיקונם, ריק מאדם. המרוקנים ספגו פגיעה קשה בכלכלה, שמתבססת ברובה על תיירות, ומקווים שההסכמים עם ישראל יחזירו את המבקרים למחזותיהם. מספר הישראלים שמגיעים למרוקו מדי שנה הוא בממוצע 50 אלף איש.
שליחנו @orenaharoni1 מדווח מרבאט: במרוקו האדומה מקווים שהשלום עם ישראל יחזיר את התיירים לרחובות הריקים | הכתבה המלאה - ב-#חדשותהשבת pic.twitter.com/6CIkHjR4cK
— כאן חדשות (@kann_news) December 12, 2020
ההכרזה על הסכם נרמול היחסים
לדברי טראמפ, ארצות הברית תכיר בתמורה בריבונות מרוקו על אזור מערב סהרה - שטח שמרוקו סיפחה ב-1979, אך הקהילה הבין-לאומית לא הכירה בכך. בד בבד, ממשל טראמפ הודיע הלילה לקונגרס האמריקני על קידום עסקת נשק עם מרוקו בשווי מיליארד דולר, שתכלול בין השאר מל"טים מדגם "סי-גרדיאן", טילי "הלפייר" ותחמושת מדויקת נוספת.
בשבוע הקרוב צפויות להתחיל שיחות רשמיות בין ישראל למרוקו בנוגע להתקדמות היחסים, ומה תכלול בדיוק הנורמליזציה. שר החוץ המרוקני, נאסר בוריטה, אמר אמש בריאיון בלעדי לכאן חדשות כי ההסכם יקדם את פתרון שתי המדינות. בריאיון הסביר השר כי היחסים עם ישראל יכללו טיסות ישירות, קשרים דיפלומטיים ושיתוף פעולה בנושאים רבים.
בתוכנית "השבוע" בכאן 11 דווח אמש כי בעת הנוכחית עוד לא מדברים על שגרירויות, אלא על מרכזי אינטרסים. גורם במשרד החוץ ציין כי הכוונה היא פתיחה מהירה מאוד של משרד האינטרסים ומשם התקדמות לנורמליזציה מלאה. שר החוץ אשכנזי צייץ בטוויטר כי בשנה הבאה תיחנך הנציגות הישראלית ברבאט. בנוסף לפתיחת קווי טיסות, על הפרק עומדים גם קידום עסקאות כלכליות, בעיקר בתחום החקלאות, וכן עסקאות נשק.
ישראל קיימה מגעים עם מרוקו מאחורי הקלעים בשנים האחרונות באמצעות משרד החוץ, ובקרוב יחלו הדיונים על הקמת הנציגויות. לדברי גורם ישראלי בכיר לכאן חדשות, בימים הקרובים צפויה להיות מוכרזת מדינה נוספת שתכונן קשרים עם ישראל.