משרד הבריאות הודיע היום (שישי) כי הגיע להבנות עם חברת התרופות הבריטית אסטרהזניקה על רכישת חיסון שפיתחה נגד נגיף הקורונה. על פי הודעת המשרד בשעות אלה נסגרים הפרטים האחרונים לקראת חתימה על הסכם לרכישת מיליוני חיסונים של החברה שפיתחה עם אוניברסיטת אוקספורד.
ממשרד הבריאות נמסר כי סוכם שחברת התרופות תספק לישראל כעשרה מיליון מנות חיסון שמיועדים לכחמישה מיליון אזרחים. ההבנות הושגו בהנחייתו של ראש הממשלה נתניהו ושל שר הבריאות אדלשטיין.
אספקת חיסונים ראשונה צפויה להגיע לישראל במחצית הראשונה של 2021, כפוף לאישורים שנדרשים באירופה בארצות הברית ובישראל. אסטרהזניקה פרסמה בימים האחרונים כי נתונים על החיסון שפיתחה מלמדים על יעילותו בקרב האוכלוסיה המבוגרת.
אתמול פורסמו בכתב העת המדעי "לנצט" תוצאות ממחקר החיסון שמפתחת החברה, שנועד לבדוק האם החיסון מפעיל את מערכת החיסון בעיקר באוכלוסיית בני 56 ומעלה. ממצאי המחקר גילו כי 100% מהנדבקים, ללא תלות בגילם, פיתחו תגובה חיסונית לאחר קבלת החיסון. על פי המחקר העידו הנסיינים כי תופעות הלוואי היו נסבלות וכי נראות פחות תופעות לאחר מתן המנה השנייה של החיסון.
מוקדם יותר הודיעה חברת התרופות פייזר כי בכוונתה להגיש עוד היום את בקשתה למנהל התרופות והמזון לקבל אישור חירום להפיץ ולהשתמש בחיסון הקורונה שהיא פיתחה. הודעת חברת התרופות התפרסמה ימים ספורים לאחר שהודיעה כי יעילותו של החיסון שלה מגיע ל-95%.
בשבוע שעבר הודיעה החברה על יעילות של 90% מהתוצאות הראשוניות. לאחר ההודעה נחשף בכאן חדשות שהמשא ומתן מול חברת התרופות נוהל בדרגים נמוכים וכתוצאה מכך לא נרכשו חיסונים מבעוד מועד. בעקבות לחצים שהופעלו שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם מנכ"ל החברה, שהודיע ביום שישי שעבר כי נחתם מולה הסכם לאספקת שמונה מיליון חיסונים עד לסוף 2021.
השבוע הודיעה גם חברת התרופות "מודרנה" כי החיסון שלה נמצא יעיל בכ-95% בתוצאות הראשוניות. שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר כי "חברת מודרנה הייתה חברת החיסונים הראשונה איתה חתם משרד הבריאות כבר לפני חודשים. הודעת החברה היא בשורה מצוינת לאזרחי ישראל".
המנהל הרפואי של מודרנה ד"ר טל זקס התראיין שלשום בתוכנית "העולם היום" בכאן 11, ואמר למואב ורדי כי "ישראל תהיה מהמדינות בקו הראשון לקבלת החיסונים". ד"ר זקס ציין לוח זמנים להגעת החיסון לישראל, ואמר: "בתחילת 2021 החיסון יתחיל להגיע לישראל, ואני מקווה שנוכל להתחיל לחסן", והוסיף כי "יש בסיס טוב לצפות ליעילות גבוהה למנוע את המחלה גם בקרב אנשים זקנים וחולים".