איב קוגלר, נולדה בהאלה שבגרמניה. היא הייתה בת 7 כשחיילי אס-אס פרצו אל ביתה. פיגוע הירי בבית הכנסת בהאלה שהתחולל ביום הכיפורים בשנה שעברה, החזיר אותה 82 שנים לאחור. "זה היה כאילו אירועי ליל הבדולח חוזרים אליי כמו אז. הרגשתי שההיסטוריה הנוראה חוזרת על עצמה, לא האמנתי איך זה יכול לקרות. זה היה הלם נוראי".
בריאיון לרדיו הציבורי בגרמניה סיפרה קוגלר שליל הבדולח היה ההתחלה של כל הטראומות והחוויות הקשות שעוללו לה הגרמנים הנאצים ושל הפרידה שנכפתה עליה ועל המשפחה שלה. "זו חוויה שלא עוזבת אותי, חשוב לזכור אותה".
האזינו לריאיון עם איב קוגלר מתוך השעה הבינלאומית
ה-9 בנובמבר הוא תאריך חשוב מאוד בגרמניה, בעיקר לפעילי המפלגה הנאצית. זה היה היום שבו קמה רפובליקת ויימאר ב-1918, היום שבו ביצע היטלר את הפוטש במרתף הבירה במינכן ב-1923, והיום שבו התחולל ליל הבדולח, הפגיעה הממשית הראשונה ביהודי גרמניה.
איב, היום בת 89 ומתגוררת בלונדון, לא שוכחת את התמונות של השוטרים הגרמנים נכנסים אליהם הביתה ומחללים את ספרי הקודש של סבא שלה שהיה גבאי בית הכנסת בעיר האלה. "היו לסבא כמה ספרי קודש, ספרי תורה וסידורי תפילה שהנאצים השחיתו ועמדו על הדפים שלהם. הם חיללו את מחזורי התפילה והסידורים שאיתם קיימנו את המצוות", סיפרה.
העילה שמצאו הגרמנים לפוגרום ליל הבדולח היה ירי של צעיר יהודי, הרשל גרינשפן, בדיפלומט גרמני בפריז. הדיפלומט נפצע קשה ומת בבית החולים רק כמה ימים לאחר מכן. זה היה רק תירוץ ולא עילה של ממש. ההמון הזועם הופעל מלמעלה וזרע הרס ב-1,400 בתי כנסת, פגע והרג עשרות יהודים בפרעות אלימות וזו הייתה רק ההתחלה. זה היה הלילה שבו 30 אלף יהודים נשלחו למחנות הריכוז בדכאו, בוכנוואלד וזקסנהאוזן.
אחד האנשים שנאסרו ונשלחו לאותם מחנות היה אביה של איב. "אמא שלי נדרשה על ידי הנאצים את רסיסי חלונות הראווה של החנות המשפחתית והסחורות שהושחתו. אני זוכרת אותה עד היום מטאטאה את רסיסי הזכוכית בפקודת הגרמנים לאורך כמה שעות", אמרה איב. "הטראומה הייתה נוראית והזיכרונות הללו לא עוזבים אותי. בכל פעם שאני נזכרת באירועים הללו אני חשה כעס וזעם", הוסיפה.
האנטישמיות בגרמניה מרימה ראש בשנים האחרונות, סיפרה דוקטור רחל הויברגר, חברת הקהילה היהודית בפרנקפורט. "בשנים האחרונות היא לא רק מתבטאת בהסתה ובדברי שנאה ברשתות החברתיות, גם מספר ההתקפות והפגיעות ביהודים ומוסדותיהם עלו". ד"ר הויברגר ומנהיגי הקהילה היהודית בפרנקפורט חברו השנה ליוזמה העולמית של ארגון "מצעד החיים", להדליק אור ברחבי העולם לזכר ליל הבדולח וכנגד האנטישמיות, השנאה והגזענות. "צריך לעשות את הכול כדי להגביר את המודעות לקיום הדעות המסוכנות האלה ששוטפות את החברה הדמוקרטית", אמרה ד"ר הויברגר.
הערב יוקרנו על חומות העיר העתיקה בירושלים ועל קתדרלת קובנטרי בבריטניה, שנפגעה בהפצצות הגרמנים במלחמת העולם השנייה, מסרים מאלפי אנשים מיותר מ-50 מדינות, בהם נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, ניצולי שואה ואישי ציבור. לצד זה יוארו מאות בתי תפילה ברחבי העולם, בתי כנסת, כנסיות ומסגדים, כחלק מקמפיין עולמי שיזם ארגון "מצעד החיים" העולמי.
איב ממשיכה גם כעת ללוות קבוצות של "מצעד החיים" לסיור חינוכי בפולין. הכאב לא עוזב אותה, אבל חשוב היה להעביר את המסר שאסור לעמוד בצד כנגד האנטישמיות, השנאה והגזענות. "המתקפות האנטישמיות מתקיימות בגרמניה ובצרפת. ההמשכיות של האנטישמיות חייבת להיפסק. הזיכרון של ליל הבדולח חשוב וכשאנשים שומעים עדות של אדם שהיה שם הם מתרשמים באופן עמוק יותר. צריך ללמד את הלקח מליל הבדולח - אם לא נלמד אותו עשויה להתרחש שואה שניה", מזהירה איב.