תוצאות הבחירות לנשיאות ארצות הברית של נובמבר 2016 היכו בתדהמה את הסוקרים באמריקה ובעולם כולו. כיצד לראשונה זה 35 שנה, אדם שלא נשא מעולם משרה פוליטית, איש עסקים, איל הון וכוכב ריאליטי צבעוני נבחר לכהן בתפקיד החשוב ביותר בעולם החופשי? נדמה שהפעם האפשרות שייבחר לכהונה נוספת לא תפתיע רבים. בשונה מבבחירות הקודמות, טראמפ נושא כעת ותק של ארבע שנים בבית הלבן וניסיון פוליטי לא מבוטל.
האזינו לפודקאסט "אמריכאן"
הדרך לבית הלבן
עד לשנת 1999 היה טראמפ חבר במשך 12 שנים במפלגה הרפובליקנית, אך לפני כן היה חבר במפלגה הדמוקרטית. לקראת מערכת הבחירות של 2012, שבה התמודד לבסוף מיט רומני כנציג הרפובליקנים מול הנשיא המכהן ברק אובאמה, שקל טראמפ להגיש את מועמדותו למפלגה. אולם במאי 2011 הסיר את המועמדות.
ביוני 2015 הודיע טראמפ כי ירוץ בבחירות לנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית. בהצהרה המפורסמת שנשא במגדל הקרוי על שמו במנהטן, הצהיר כי יבנה חומה בין ארצות הברית למקסיקו ותקף את המהגרים הבלתי-חוקיים שמגיעים משם לארצו. טראמפ שהמשיך לספק אמירות מסוג זה לאורך מסע הבחירות שלו נהנה מהובלה בסקרים על יתר המועמדים הרפובליקנים ולבסוף זכה במספר הקולות הגדול ביניהם.
בבחירות לנשיאות קיבל טראמפ 46.1% מהקולות, 2.9 מיליון קולות פחות מיריבתו הדמוקרטית הילרי קלינטון. אבל העובדה שזכה ב-306 אלקטורים הבטיחה לו את הניצחון. לכוורת שסביבו מיהר טראמפ למנות את בתו איוונקה טראמפ, בעלה ג'ארד קושנר ואת מנהלת קמפיין הבחירות שלו - קליאן קונוויי, ליועצים בכירים.
היחס לאיראן ולתוכנית הגרעין
בפברואר 2017, לאחר שאיראן ערכה ניסוי בטיל בליסטי, צייץ טראמפ בחשבון הטוויטר שלו כי איראן משחקת באש. "הם לא מעריכים עד כמה אובאמה היה נחמד אליהם, לא אצלי", צייץ הנשיא. עוד באותו יום, הטילה מחלקת האוצר האמריקנית עיצומים על 12 ארגונים ו-13 אישים מאיראן, סין, איחוד האמירויות ולבנון, הקשורים לתעשיית הטילים האיראנית.
באוקטובר לאחר מכן, הודיע טראמפ על אי-אשרור הסכם הגרעין עם איראן ועל העברת העניין לקונגרס. נוסף על כך, הכריז על שינוי מדיניות נרחב כלפי המשטר האיראני שיכלול עיצומים על משמרות המהפכה והתייחסות אליה כארגון טרור. במאי 2018 הכריז טראמפ בנאום מיוחד על פרישתה של ארצו מהסכם הגרעין ועל הטלתם מחדש של כל העיצומים שהוסרו במסגרתו.
בינואר האחרון, לאחר הסלמה משמעותית ביחסים עם איראן ותקיפות של מיליציות פרו-איראניות על שגרירות ארצות הברית בבגדאד, הורה טראמפ על חיסול מפקד כוח קודס האיראני קאסם סולימאני. בתקיפה שבוצעה סמוך לנמל התעופה הבין-לאומי של בגדאד נהרגו שמונה בני אדם, בהם אבו מאהדי אל-מוהנדס, סגן מפקד כוחות ההתגייסות העממית.
ההתקרבות לקוריאה הצפונית
באוגוסט 2017, לאחר שנחשף כי המודיעין האמריקני חיבר דוח שקובע כי קוריאה הצפונית הרכיבה ראש נפץ גרעיני על טיל בליסטי שמסוגל להגיע לארצות הברית, הצהיר טראמפ כי הוא ממליץ למדינה לא לאיים על ארצו אחרת "תפגוש אש וזעם כפי שהעולם לא ראה מעודו". בנאומו בעצרת האו"ם חודש לאחר מכן, אמר כי אם ארצו תצטרך - היא תשמיד כליל את קוריאה הצפונית. בתגובה אמר מנהיגה קים ג'ונג-און כי הדברים הם הכרזת מלחמה.
במאי 2018 הודיע טראמפ במפתיע כי ייפגש עם השליט הצפון-קוריאני בסינגפור בחודש שלאחר מכן, בניסיון להביא להסכם פירוז חצי האי מנשק גרעיני. בפגישה חתמו השניים על מסמך הבנות שבו התחייבה קוריאה הצפונית לפרק את הנשק הגרעיני שברשותה. השניים נפגשו שוב ביוני 2019 בביקור היסטורי נוסף, הפעם באזור המפורז שבין שתי הקוריאות.
מלחמת הסחר והיחסים עם סין
במהלך כהונתו הידרדרו היחסים בין ארצות הברית וסין. בינואר 2017 חתם טראמפ על צו ליציאת ארצות הברית מהסכם השותפות הטראנס-פסיפית והודיע כי בכוונתו לבחון את יציאת ארצו גם מהסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה. בנוסף, ביטל את האיסור שהטיל אובאמה על בניית שני צינורות נפט. ביוני 2018 הטיל טראמפ מכסים של כ-25% על מוצרים בשווי של 50 מיליארד דולר שמיובאים מסין. בתגובה, הודיע משרד הסחר הסיני על הטלת מכסים על מוצרים אמריקניים בשיעור זהה.
לאחר שהמשא ומתן בין ארצות הברית לסין לא הצליח לפתור את הסכסוך המסחרי, איים טראמפ במאי 2019 על הטלת מכסים על סחורות סיניות נוספות בשווי 200 מיליארד דולר. לאחר שנשיא סין שי ג'ינפינג החליט להמשיך במשא ומתן, נחתם בינואר 2020 הסכם סחר חדש בין המדינות.
באותו חודש התגלה מקרה הידבקות ראשון בנגיף קורונה בארצות הברית. בתחילה הפחית טראמפ מחומרת הסכנה והתעלם מאזהרות המומחים בממשל והעדיף שיקולים כלכליים. באפריל טען הנשיא כי נחשף לאפשרות לפיה הנגיף פותח במכון וירולוגי בעיר ווהאן, אך לא ציין מהן הראיות שיש בידו. במאי שב והאשים את סין בהפצת המגפה ואמר כי "הקורונה גרועה יותר מהמתקפה על פרל הארבור ואסון התאומים". בנאום מוקלט שנשא בעצרת האו"ם בספטמבר האחרון אמר טראמפ כי האו"ם צריך להעניש את סין על הקורונה.
הטיפול בקורונה
בסוף בינואר השנה התגלה בארצות הברית מקרה ראשון של הידבקות בקורונה. ב-31 בינואר הורה לעצור את הטיסות המגיעות לסין. לאורך כל המשבר הואשם טראמפ בכך שהקל ראש במסוכנותה של המגפה ובעוצמת המשבר שגרמה. הוא סרב לעטות מסכה בפומבי וביקורת הוטחה בו על כך שלא שימש דוגמא לאזרחי המדינה שהוכתה קשות על ידי הנגיף, גם כאשר מספר החללים ממנה נסק.
כחלק משורת מהלכים שנקט טראמפ הוא הקצה בחודש מארס כשמונה מיליארד דולר - סיוע חירום למניעת התפשטות המחלה ולמחקר מדעי ולאחר מכן הכריז על מצב חירום לאומי. טראמפ ורעייתו מלניה חלו בקורונה במהלך מערכת הבחירות הנוכחית. זמן צר לאחר מכן נדבק גם בנם, בארון. טראמפ, בן ה-74, אושפז בבית חולים צבאי שם קיבל טיפול ניסיוני. בסרטון שפרסם כינה את הידבקותו בנגיף "ברכה מאלוהים", משום שלדבריו הוא גילה בזכותה את נפלאות התרופה שסייעה לו להחלים. הוא שוחרר לאחר כמה ימים ומיהר להופיע בעצרת בחירות.
השבתת הממשל הפדרלי
בדצמבר 2018 הושבת חלקית הממשל הפדרלי לאחר שדרישתו של טראמפ להקצות 5.6 מיליארד דולרים למימון החומה בגבול ארצות הברית-מקסיקו נדחתה על ידי הדמוקרטים בבית הנבחרים. טראמפ אמר כי לא יחתום על שום הצעת חוק שלא תכלול את מימון החומה, ואילו הדמוקרטים הודיעו מצידם כי לא ייתמכו בשום הצעת חוק מטעמו.
בינואר 2019 הפכה ההשבתה לארוכה ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית. במשא ומתן שקיים עם מנהיגי הדמוקרטים ננסי פלוסי וצ'אק שומר, אמר טראמפ כי הוא "גאה להשבית את הממשלה עבור ביטחון הגבול". בפברואר 2019 הגיעה ההשבתה לסיומה בתום 35 ימים מורטי עצבים.
הליך ההדחה - וביטולו
בשנת 2019 נטען כי טראמפ וגורמים אחרים בממשל שידלו את ראש ממשלת אוקראינה, ולודימיר זלנסקי, לפתוח בחקירה נגד ג'ו ביידן. חברי בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם המפלגה הדמוקרטית פתחו בעקבות זאת בהליך הדחה נגד הנשיא. הליך ההדחה החל בספטמבר אותה שנה ובדצמבר הצביע בית הנבחרים ברוב של 230 מול 197 בעד הדחתו, בגין ניצול סמכות לרעה ושיבוש עבודת הקונגרס. בכך, הפך טראמפ לנשיא השלישי שעבר את ההליך אחרי אנדרו ג'ונסון וביל קלינטון.
בינואר 2020 העבירה יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי את ההליך לסנאט, בו התנהל משפט ההדחה. המשפט הסתיים כעבור שלושה שבועות בזיכויו של הנשיא משני סעיפי האישום, בין השאר הודות לעובדה שבסנאט ישנו רוב רפובליקני.
היחסים עם ישראל: מהצהרות להסכמים היסטוריים
במאי 2017 ביקר טראמפ בישראל במסגרת מסעו הראשון בתפקיד מחוץ לארצות הברית. הוא היה לנשיא הראשון שביקר בכותל המערבי בעת כהונתו. בנאום שנשא למחרת, בתום פגישה שערך עם יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן, אמר כי ממשלו יהיה לעולם לצדה של ישראל וכי במשמרת שלו כנשיא לא תהיה לאיראן אפשרות לתקוף את ישראל או להשיג נשק גרעיני.
בדצמבר 2017 הכריז טראמפ על הכרתה של ארצות הברית בירושלים כבירת ישראל ועל כוונתו להתחיל בהכנות להעברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. טקס פתיחת השגרירות בירושלים התקיים ב-14 במאי 2018 בנוכחות בתו איוונקה ובעלה ג'ארד. במארס 2019 חתם הנשיא על צו נשיאותי לפיו ארצות הברית מכירה רשמית בריבונותה של ישראל על רמת הגולן.
בינואר 2020 הציג טראמפ את תוכניתו לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני בהצהרה בבית הלבן לצד ראש הממשלה נתניהו. על פי התוכנית, תכיר ארצות הברית בריבונות ישראל בשטחים שצריכים להישאר חלק ממדינת ישראל. טראמפ הדגיש כי על פי התוכנית, ישראלים או פלסטינים לא ייעקרו מבתיהם. הוא הוסיף כי 50 מיליארד דולר יושקעו במדינה הפלסטינית וישפרו מאוד את רמת החיים שם. לדבריו, בפעם הראשונה לאחר עשרות שנים, הוא מציג תוכנית שיכולה להצליח ולהביא שחר חדש למזרח התיכון.
באוגוסט האחרון הכריז טראמפ כי בתיווך ממשלו הגיעו ישראל ואיחוד האמירויות להסכם נרמול יחסים ביניהן. חודש לאחר מכן הכריז כי הושג הסכם דומה עם בחריין. ההסכמים ההיסטוריים נחתמו בבית הלבן ב-15 בספטמבר בבית הלבן. בספטמבר הודיע טראמפ כי כי קוסובו תנרמל את יחסיה עם ישראל וכי סרביה תעביר את שגרירותה לירושלים עד לחודש יולי 2021. בחודש שעבר הכריז הנשיא על הסכם נרמול יחסים בין ישראל לסודאן.