נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז הערב (שישי) על הסכם נורמליזציה בין ישראל לסודאן. טראמפ ציין כי ראשי סודאן, ישראל ומדינות נוספות יגיעו בקרוב לוושינגטון ואמר כי לפחות חמש מדינות נוספות "רוצות לחתום על הסכם שלום עם ישראל". ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי מדובר ב"פריצת דרך דרמטית לשלום" וב"מהפך אדיר".
"מרחיבים את מעגל השלום": סוגיה שכדאי לזכור בכינון היחסים היא עיתוי הבחירות בארצות הברית, וטראמפ אכן מנסה למקסם את ההסכם עם סודאן. מצידה של סודאן, המהלך יעניק לה סיוע כלכלי שהוא חבל הצלה של ממש. @gilicohen10 ב-#השבוע pic.twitter.com/DbeenmMiZs
— כאן חדשות (@kann_news) October 23, 2020
גורם בממשלת סודאן אמר לכאן חדשות כי הוא מעריך שתהליך נרמול היחסים בין המדינות יהיה הדרגתי, אך יוביל לבסוף לנרמול מלא. לדבריו, מדובר בצעד גדול לטובת השלום באזור ולטובת ההשתלבות של שתי המדינות בקהילה הבין-לאומית.
סודאן מגיבה להסכם: גורם ממשלתי בח'רטום מעריך כי "התהליך יהיה הדרגתי אך יוביל לבסוף לנרמול מלא". הפלסטינים מצידם זועמים ומקווים שהעם הסודאני יכשיל את היחסים עם ישראל. גם מפלגות מסוימות בסודאן עצמה מתנגדות. הדיווח של @kaisos1987 ב-#השבוע pic.twitter.com/hayPNLvlzX
— כאן חדשות (@kann_news) October 23, 2020
בתוך כך, בישראל רוצים שבמסגרת ההסכמים העתידיים עם סודאן יהיה ניתן גם להתקדם בסוגיית מבקשי המקלט ולהחזיר סודאנים השוהים בישראל למולדתם. בהודעה הרשמית של הבית הלבן על ההסכם נכתב כי אחת הסוגיות שהמשלחות ידונו בהן היא הגירה.
יועצו של טראמפ, ג'ראד קושנר, הגיב על ההסכם ואמר: "מדינות נוספות יעשו שלום עם ישראל, בטוח כי הסכסוך עם הפלסטינים ייפתר גם כן". ברשות הפלסטינית מנגד התבצרו בעמדתם ומסרו כי "זוהי דקירה נוספת בגב" עבורם.
"סליפי ג'ו היה עושה עסקה כזו?"
במהלך השיחה בין טראמפ לנתניהו, עקץ הנשיא האמריקני את יריבו בבחירות לנשיאות ארצות הברית, ג'ו ביידן: "אתה חושב שסליפי ג'ו היה עושה כזו עסקה?". נתניהו אמרה בתגובה - "אדוני הנשיא, אני יכול להגיד לך דבר אחד: אנחנו מעריכים עזרה לשלום מכל אחד באמריקה, ואנחנו מעריכים מאוד את כל מה שעשית".
ההכרזה על ההסכם עם סודאן באה לאחר שהבית הלבן הכריז כי סודאן תוצא מרשימת המדינות המוכרות כתומכות בטרור. "זהו צעד משמעותי ביחסים בין ארצות הברית לסודאן, המאפשר עתיד חדש של שיתוף פעולה ותמיכה במעבר של סודאן לעבר דמוקרטיה", נכתב בהודעה. "אנו מברכים את ממשלת סודאן על העידן החדש המתחולל בה, למען התושבים ולמען הדורות הבאים". לאחר הודעת הבית הלבן, ראש ממשלת סודאן, עבדאללה חמדוכ, הודה לטראמפ על המהלך.
בכיר לשעבר במערכת הביטחון, עמוס גלעד, ניתח את ההתפתחויות והסביר: "השליט באשיר הודח, רוצח המונים שדירדר את המדינה למשבר קשה. ישראל נתפסת חלק מהפתרון ומדינות ערב שכנעו אותם שכדאי לתמוך בציר שלנו תמורת הטבות כלכליות. זה פוגע בפלסטינים, אך לא תמיד זה לטובתנו - אנחנו דוחקים אותם לקיר".
מה השתנה בסודאן? "השליט באשיר הודח, רוצח המונים שדירדר את המדינה למשבר קשה. ישראל נתפסת חלק מהפתרון ומדינות ערב שכנעו אותם שכדאי לתמוך בציר שלנו תמורת הטבות כלכליות. זה פוגע בפלסטינים, אך לא תמיד זה לטובתנו - אנחנו דוחקים אותם לקיר" | עמוס גלעד מנתח את ההתפתחויות באזור#שרוןואורי pic.twitter.com/y0TLAPViQ9
— כאן חדשות (@kann_news) October 23, 2020
מזרח תיכון חדש: ההסכם שהחל את תהליכי השלום
הרוח של מזרח תיכון חדש החלה לנשוב עם חתימת ההסכם בין ישראל לאיחוד האמירויות, אותו אישרה מליאת הכנסת ביום חמישי שעבר ברוב גורף. את אותו דיון במליאה פתח יושב ראש הכנסת יריב לוין, ואמר: "אלו ימים היסטוריים, של שינוי עמוק באזורנו. ימים שבהם עשורים של תקוות, ושנים ארוכות של מאמץ דיפלומטי ומדיני עיקש, מתנקזים למסמך כתוב אחד המובא היום לאישורנו – חוזה השלום בין ישראל לבין איחוד האמירויות הערביות", אמר לוין.
"במשך שנים המזרח התיכון הוא אחד האזורים המדממים והכואבים ביותר בעולם. גם היום הסכסוכים, ואף המלחמות, רחוקים מלהיעלם. אבל, תהליך השלום האמיתי החל, והוא צובר תאוצה", סיכם יו"ר הכנסת.
בהכנת הידיעה השתתפו רועי קייס, גילי כהן, בן יניב, נתן גוטמן, עומרי חיים ומאיה ראכלין.