בית המשפט העליון של טורקיה הכריע היום (שישי) כי קתדרלת איה סופיה, הלב הפועם האימפריה הנוצרית-ביזנטית, תוכל להפוך למסגד. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן לא המתין לתגובות מן העולם, ודקות אחדות לאחר החלטת בית המשפט, הוא כבר חתם עליה באופן רשמי. בנאום שנשא זמן קצר לאחר מכן, אמר ארדואן כי האתר באיסטנבול ייפתח כמסגד ב-24 ביולי לרגל תפילות יום השישי.
לכאורה מדובר בסיפור מקומי על החזרת עטרה ליושנה. מאז 1453, עת כבש הסולטן מהמט את איסטנבול, שימשה איה סופיה כמסגד. ארבעת הצריחים הנישאים לצידה מבהירים כי בקרב הזה האסלאם ניצח כבר מזמן. אלא שעם נפילת האימפריה העות'מאנית, בסוף מלחמת העולם הראשונה, נפתח פרק חדש בהיסטוריה הטורקית. מוסטפא כמאל אטאטורק, מנהיג הטורקים הצעירים ואבי טורקיה החילונית, הפך ב-1934 את איה סופיה למוזיאון. במסגרת ההכנות אף נחשפו בכנסיה פסיפסים נוצריים קדומים. ההחלטה זכתה להערכה גדולה בעולם הנוצרי. עתה הפכה איה סופיה לאתר ניטראלי, שלא חוגג עוד את תבוסת העולם הנוצרי בפני העולם המוסלמי.
בעיניי מוסלמים רבים, נתפסה ההחלטה ההיא של אטאטורק כניסיון למחוק את ההיסטוריה המוסלמית. באחרונה פנתה אגודת שימור מקומית לבית המשפט העליון בטורקיה בדרישה להפוך את ההחלטה משנת 1934, והיום נפל דבר - המוזיאון יהפוך למסגד.
ההחלטה מגבירה את המתיחות בין טורקיה לעולם הנוצרי כולו, ועם רוסיה בפרט. הכנסייה האורתודוקסית הרוסית הביעה צער על החלטת בית המשפט בטורקיה, וגורסת כי אנקרה מתעלמת מדעתם של מיליוני נוצרים. הכנסיה מזהירה שיישום ההחלטה עלול להוביל להעמקת השסעים בין נוצרים למוסלמים. במשרד התרבות היווני טענו כי פסק הדין הוא בגדר פרובוקציה לכל העולם המתורבת.
מבחינת ארדואן, "איסלום" איה סופיה הוא עוד צעד בדרך הפיכתה של טורקיה המודרנית ליורשת האותנטית של האימפריה העות'מנית, וחשוב מזה - למנהיגת העולם המוסלמי. הסבת איה סופיה למוזיאון הייתה במשך שנים פצע פתוח בלב איסטנבול, שארדואן שימש ראש העיר שלה. הפיכתה כעת למסגד, סבור הנשיא הטורקי, תבטיח גם את מעמדו בהיסטוריה, כסולטן מודרני ובעל הבית במזרח הים תיכון.
לטורקיה של ארדואן שאיפות התפשטות במרחב המוסלמי, והרבה מעבר. היא מקיימת ברית צבאית הדוקה עם הממשלה השולטת במערב לוב, בסתירה לעמדת רוסיה ומצרים. טורקיה אף שואפת להגביר את אחיזתה במשאבי הגז, ולנשל ככל האפשר את יוון ואת הרפובליקה של קפריסין, חברה באיחוד האירופי, שטורקיה כלל אינה מכירה בה.
מאות שנים אחרי שהסולטן השתלט על קונסטנטינופול - היום המשיך ארדואן באותה דרך.