זומרט דאווט נשלחה למחנה ריכוז בשינג'יאנג רק כי הוציאה אשרת כניסה לארצות הברית. זמן קצר לאחר ששוחרה לביתה פקידים דפקו בדלת ובידיהם הוראה ברורה: "עלייך לעבור עיקור". דאווט, אם לשלושה ניסתה להתנגד אך כשאיימו עליה שתשוב למחנה הריכוז - לא נותרה לה ברירה. "לקחו לנו חלק מהגוף, לקחו את הזהות הנשית שלנו. לעולם לא נוכל יותר להביא ילדים. פשוט כרתו לנו איבר, הוא איננו".
מחנות הריכוז הם חלק ממערכה מקיפה הרבה יותר של השלטונות בסין נגד בני המיעוט האויגורי ומיעוטים אחרים. תחקיר שפרסמה סוכנות אי-פי חשף את האמצעים שנועדו כדי להוריד את שיעור הילודה שלהם, כולל עיקורים והפלות.
גולנר אומירזאח, נדרשה לשלם סך בסך של יותר מ-2,500 דולר על שהביאה לעולם יותר משני ילדים. נאמר לה כי אם תסרב - תצטרף אל בעלה במחנה הריכוז. "הם נותנים זריקות ומפילים עוברים בכוח", אמרה אומירזאח. "אם הם החליטו שזה לא חוקי - מכריחים אותך לעבור הפלה. מי שלא מציית נשלח למחנות", הוסיפה.
לפי מסמכים ממשלתיים שהגיעו לידי אי-פי עולה כי בשנה האחרונה צנח שיעור הילודה במחוז שינג'יאנג שבו מתרכזת האוכלוסייה האויגורית ב-24%. זאת בהשוואה לכ-4% בסין כולה. חלק מהמומחים מכנים את מה שמתרחש לכאורה במערב סין "רצח עם דמוגרפי".
באוקטובר 2018, אחרי שנים של הכחשה, הודתה סין לראשונה כי היא מפעילה מרכזי הכשרה למוסלמים קיצוניים. חודשיים קודם לכן פרסם האו"ם דוח מיוחד שקבע כי סין הקימה מחנות מעצר כדי לחנך מחדש את האויגורים בשינג'ינאג. אז העריכו שכמיליון בני אדם מוחזקים שם בניגוד לרצונם.
אם עד כה נראה היה שמדובר בעיקר בעונשים כבדים ובפיקוח קפדני, התחקיר החדש חושף מה שנראה כמו ניסיון להשמדת עם צעד אחר צעד. מעצרים, עינויים וכעת גם עיקורים והפלות כפויות.