דוח של מכרז קנטור מאוניברסיטת תל אביב מגלה כי בתקופת הקורונה, בין החודשים מארס ליוני, החל גל אנטישמיות חסר תקדים ברחבי העולם. על פי הדוח, המסתמך על מאות דיווחים ממוקדים שונים בעולם, גל האנטישמיות התפשט באמצעות הרשתות החברתיות והוא מאופיין בהאשמת היהודים או מדינת ישראל במגפת הקורונה, או כי היהודים הם המרוויחים ממנה.
קריקטורה אנטישמית בעקבות מגיפת קורונה (צילום: מתוך דוח מרכז קנטור)
על פי הדוח חלק ניכר מאנטישמיות הקורונה מגיע מארצות הברית וארצות המזרח התיכון כמו איראן, טורקיה והרשות הפלסטינית. בדוגמאות שמפרסמות בדוח מוצגים חרדים, בעיקר בארצות הברית, כמפיצי וירוס הקורונה, מפני שאינם שועים לתקנות ורואים את עצמם מעל לחוק. הדוח מציין כי היהודים החרדים מוצגים כמי שנדבקו משום שדחו את תורתו של ישו בשעתו וצלבו אותו.
קריקטורה אנטישמית - חייל ישראלי חונק פלסטיני ושוטר אמריקאי חונק אדם שחור (צילום: מתוך דוח מרכז קנטור)
בדוגמאות נוספות המובאות בדוח נראים יהודים בקריקטורות כמי שמנסים להשתלט על העולם באמצעות הפצת נגיף קורונה, ובאלו המופצות באיראן ובטורקיה - הציונים בשיתוף ארצות הברית הם מקור המגפה והם אלו שירוויחו ממנה, כאשר במזרח התיכון ימותו מוסלמים באלפיהם ואיראנים בפרט.
מפגין בגרמניה עם טלאי צהוב ובתוכו הכיתוב "לא מחוסן" (צילום: מתוך דוח מרכז קנטור)
הדוח מגלה עוד כי ישנה האשמה מתמדת של ישראל וצה"ל בהפצה בכוח של הנגיף בקרב הפלסטינים, ובמיוחד בקרב האסירים בבתי הכלא הישראליים. פרופ' דינה פורת, ראש מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו, אומרת כי "האנטישמיות מתוצרת הקורונה היא אינטנסיבית יותר ועוצמתית יותר, נמשכת ברצף כמה חודשים, ומעידה על רמה גבוהה של חרדה ופחד בקרב אוכלוסיות רבות".
ד"ר ג'ובאני קאר, אף הוא ממכרז קנטור, מציין בדוח כי "הגל הנוכחי של אנטישמיות הינו חסר תקדים משום שהתפשט באמצעות הרשתות החברתיות במשך זמן קצר סביב משבר הקורונה והתחלף במהירות לשיח אחר על פי השינויים החברתיים והפוליטיים - ממשבר הקורונה למשבר החברתי על רקע הגזענות בארצת הברית חלפו ימים ספורים, אבל השיח האנטישמי נוכח באותה עוצמה והגורמים האחראים להפצתו התאימו נרטיבים אנטישמיים להקשר החברתי המשתנה".
מנתוני הליגה נגד השמצה עולה כי הפצת תעמולה ומסרים של עליונות הגזע הלבן התגברה פי שניים ויותר בשנת 2019 לעומת השנה שקדמה לה – כך ששנת 2019 הייתה השנה שבה נמדד שיא של כל הזמנים בתופעות אלו בארצות הברית. כבר בינואר 2020 עיריית ניו יורק הודיעה שתתקין 100 מצלמות אבטחה בשכונות בברוקלין שיש בהן שיעור גבוה של תושבים יהודים בעקבות ריבוי התקיפות האנטישמיות.