עימות סביב מוזיאון יהודי במדריד: "יעורר אנטישמיות"

קרב על מוזיאון יהודי במדריד: "חשש מאנטישמיות"
העירייה הודיעה על הקמת מוזאון במבנה ששימש פעילים אנטי קפיטליסטים. ישראלי המתגורר בעיר: "למה להקים מוזיאון כזה בעיר שאין בה קהילה יהודית של ממש"
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
מדריד
צילום: צילום: איי פי

בבירת ספרד, מדריד, מתנהל בימים אלו עימות חריף סביב הקמת מוזיאון יהודי בעיר ויש כאלו שחוששים כי הדבר יכול לעורר אנטישמיות. ראש העירייה חוסה לואיס מרטינס אלמיידה הודיע על הקמת המרכז היהודי בתחילת החודש אך הדבר עורר התנגדות חריפה של תושבי השכונה בה אמור לקום המוזיאון. בשטח שבו צפוי להיבנות המוזיאון, עומד מבנה נטוש בבעלות ציבורית שאליו פלשו פעילים אנטי קפיטליסטים בשנת 2017 והקימו בו מרכז קהילתי שבתוכו פעל גם סניף של תנועת החרם על ישראל. ג', ישראלי שמתגורר במדריד אומר לכאן חדשות כי "המקום נמצא בשכונה שאין בה מרכזים שהם אלמנטריים לכל שכונה כמו מרכז של רפואה ציבורית וספריות. לוקחים דבר כזה, שהוא מאוד חשוב למי שבאמת גר שם, והולכים לעשות ממנו מוזיאון שלא כל כך ברור מה המטרה שלו, מי יבקר בו, למה דווקא במקום הזה, למה דווקא בעיר שאין בה קהילה יהודית של ממש".

במהלך קמפיין הבחירות שלו בחודש מאי האחרון נפגש עם תושבים ראש העירייה ואמר כי המבנה, בשטח 3,000 מ"ר "לא ישמש מעטים, הוא יהפוך למרכז רפואי או לספרייה". כעת, משהופרה ההבטחה, פתחו הפעילים שפלשו למבנה במסע שכנוע להשאיר אותו בידיהם. בהודעה שהוציאו נכתב כי "השטח שנהנינו ממנו בסכנת הכחדה – הממשל המקומי משרת את האינטרסים של השוק".

את המימון להקמת המוזיאון, בסך כ-30 מיליון אירו, תספק הקרן ההיספנית-יהודית, ארגון ללא מטרות רווח ששם לו למטרה לקדם את המורשת היהודית בספרד. בתמורה יושכר לו המוזיאון למשך חמישים שנה. בתפקיד נשיא הקרן מכהן איל הנדל"ן הספרדי דוד האצ'וול, שעמד עד לאחרונה בראש הקהילה היהודית במדריד. מנכ"ל הקרן, מילטון כהן אנריקז, אומר לכאן חדשות כי הארגון ידאג לקהילה המקומית. "אנחנו מציעים ש-20 אחוזים מהמיזם ישמש מרכז תרבותי עבור השכנים. כל זה במימון שלנו. אז הם יקבלו, ללא כל הוצאה מצד העירייה, את המרכז התרבותי שהם רוצים".

אבל מהצד השני יש החוששים שהמחאה נגד ראש העיר ונגד הקרן ההיספנית-יהודית תצבור תאוצה ותגרור אחריה תופעות שבקהילה היהודית הקטנה של מדריד, שמונה כ-3,000 איש, לא ממש מכירים. "באופן כללי זה נשמע כמו איזושהי עסקת נדל"ן" אומר ג'. "יש לה פוטנציאל לעורר אנטישמיות שלא קיימת פה. לפחות לא בצורה גלויה". כהן אנריקז אומר כי אינו חושש מאנטישמיות ומבהיר כי יתנהל שיח עם תושבי השכונה, שבמסגרתו יקשיבו לצורכיהם ויסבירו על המיזם – הכל כדי לייצר אווירה טובה. "לא מספיק שנבנה מוזיאון טוב", הוא אומר. "אנחנו צריכים לבנות מוזיאון שיהיה שכן טוב. זה בא דרך ידע, זה בא דרך שיח. זה בא דרך הצגת המיזם כפי שהוא ולא כפי שאנשים רוצים שתאמין". בשלב הזה לא ברור מתי ייהרס המבנה ותחל בנייתו של המוזיאון, אך בקרן מקווים כי המוּזיאון ייפתח בתוך כשלוש שנים.

הפופולריים