"המציאות גרועה מכל הפחדים": כך עבדה השיטה הסינית

"המציאות גרועה מהפחדים": כך עבדה השיטה הסינית
במסמך ממשלתי בן 137 עמודים, שכולל מספרי זהות של יותר מ-300 בני אדם, נחשף כיצד בחרה סין את האזרחים שיישלחו למחנות מעצר
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
מחנה חינוך מחדש בסין
צילום: צילום: אי-פי

מסמך ממשלתי שהודלף מסין והגיע לידי הניו יורק טיימס חושף כיצד פיקחו השלטונות על בני מיעוטים במדינה, וכיצד בחרו את מי מהם לשלוח למחנות מעצר במחוז שינג'אנג שבצפון מערב המדינה, לצורך "חינוך מחדש".

המסמך הסודי מספק הצצה נדירה לשיטת המעקב של המפלגה הקומוניסטית אחרי אזרחים ובני משפחותיהם, וחושף כי בשנים האחרונות הרשויות בשינג'יאנג שלחו מאות אלפי בני מיעוטים, רובם מהמיעוט האויגורי-מוסלמי, ל"מחנות לחינוך מחדש".

המסמך, בן 137 עמודים, כולל את מספרי הזהות של יותר מ-300 בני אדם שהוחזקו במחנות ומידע על מאות מקרובי משפחותיהם ושכניהם. לפי הכתוב בו, אפילו ילדים בני 16 היו תחת מעקב בחשד כי אינם מתיישרים עם הערכים של בייג'ינג.

מדובר במסמך אחד מתוך רבים שבהם אגרו הרשויות מידע על יותר ממיליון בני אדם שנשלחו למחנות ומתארים התנהגויות שונות שהוגדרו בעייתיות, כגון אי צריכת משקאות אלכוהוליים, רצון לפקוד טקסים דתיים או הלוויות. אדריאן זנז, חוקר בקרן לזיכרון קורבנות הקומוניזם בוושינגטון, הגדיר את המסמך כ"מפורט ביותר שיש בידינו".

לרוז'יניסה ממוטהטי, אויגורית אתנית שחיה בטורקיה מאז 2003, נודע דרך המסמך ששתי אחיותיה נשלחו למחנות משום שיש להן יותר ילדים ממה שמותר לפי חוקי אזור מגוריהן. לדבריה, הפעם האחרונה ששמעה ממשפחתה הייתה לפני יותר משלוש שנים, "לפני שסין החלה לאסוף מוסלמים במערב המדינה הרחוקה".

ממוטהטי לא ידעה דבר על גורלה של משפחתה עד שצץ תוכן המסמך הממשלתי שהודלף, ותיאר את חייהם במחנות. בריאיון טלפוני לניו-יורק טיימס, אמרה ממוטהטי: "המציאות כבר גרועה בהרבה מכל הפחדים שלי. אבי, אחיי ואחיותיי בסכנה".

בשנים האחרונות העבירו הרשויות באזור שינג'יאנג מאות אלפי אויגורים, קזחים ושאר קבוצות מיעוט מוסלמיות, בעיקר דתיים, למחנות במעצרים המוניים. המסמך מספק מבט נדיר ומפורט על האופן שבו המפלגה הקומוניסטית השולטת ביצעה את מערכת המעצרים.

המסמך הממשלתי האחרון הודלף בשנה שעברה, ופעילים אויגורים מעבר לים שיתפו אותו עם כמה ארגוני תקשורת חדשותיים, כולל הטיימס. החוקר אדריאן זנץ אמר שהוא בטוח שהמסמך הנוכחי שנחשף הוא אותנטי מכמה סיבות. לדבריו, הוא תאם את זהותם של 337 עצורים רשומים, קרובי משפחה ושכנים עם מסמכים ממשלתיים אחרים, גיליונות אלקטרוניים ומסד נתונים שהודלף מ-SenseNets, חברת מעקב סינית, שכללה קואורדינטות GPS יחד עם שמות, מספרי זיהוי, כתובות ותמונות.

ממשלת סין אמרה כי מדיניותה בשינג'יאנג נועדה לבלום את הטרור והבדלנות, וכי המחנות מספקים הדרכה בשפה הסינית וכישורים אחרים לאנשים שעשויים להיות רגישים לרעיונות קיצוניים.

הפופולריים