האיש של המנהיג העליון: איך הפך סולימאני לדמות מפתח במזרח התיכון?

בן לחמינאי, מפקד לנסראללה: מי היה סולימאני?
קאסם סולימאני לא נתן דין וחשבון לנשיא איראן או אפילו למפקדו במשמרות המהפכה - הוא עבד ישירות מול המנהיג העליון חמינאי. כך הפך הגנרל לאיש שנותן פקודות לכל כוח שיעי במזרח התיכון - מעיראק, דרך תימן ועד לגבול לבנון
מחבר מערכת כאן חדשות מחבר מערכת כאן חדשות
Getting your Trinity Audio player ready...
עלי חמינאי וקאסם סולימאני
צילום: צילום: אי-פי

התואר הרשמי של קאסם סולימאני שחוסל לפנות בוקר (שישי) – "מפקד כוחות קודס במשמרות המהפכה", לא מלמד על השפעתו. לכאורה, היה רחוק סולימאני מראש הפירמידה, אבל הוא היה המוח, הארכיטקט והמצביא בשטח, שמוביל את הפעילות הצבאית של איראן במזרח התיכון בפרט, ובעולם בכלל. אין פעולה התקפית של כוחות מוכווני איראן, כולל חיזבאללה, שלא עוברת תחת ידיו, וככזה הוא נמצא כבר שנים בראש יעדי המודיעין של המוסד ואמ"ן.

סולימאני נולד למשפחת איכרים ענייה בכפר מרוחק בפריפריה של איראן. הוא עזב את הכפר ספוג ברגשות שנאה וזעם כלפי שלטון השאה והצטרף למהפכה האסלאמית ב-1979. המהפכה הייתה עבורו ועבור בני מעמדו הזדמנות לשנות את גורלם. הוא התגייס לצבא ופתח בקריירה צבאית, שנסקה בזמן מלחמת איראן-עיראק, בה נחשב לקצין אמיץ והגיע לתפקיד מפקד דיוויזיה עוד לפני שמלאו לו 30.

רוב השנים היה אנונימי, אך בשנות ה-2000 יצא מהצל אל האור כדמות מפתח באיראן ובמזרח התיכון. ככל שעבר הזמן, מעמדו המריא והוא נחשב לאיש המקורב ביותר למנהיג העליון עלי חמינאי. המנהיג הדתי והמצביא הכריזמטי חלקו את אותה השקפת עולם ובטהראן דיברו על קשר של אב ובן בין המנהיג העליון למפקד הצבאי. על אף שבאופן רשמי, סולימאני היה כפוף למפקד משמרות המהפכה ג'עפרי, הקירבה שלו לחמינאי הפכה אותו למעשה לבכיר יותר ממפקדו, ואף לעצמאי לגמרי מול הדרג הפוליטי – גם מול נשיא איראן שפעמים רבות התעורר בבוקר מופתע מהפעולות של הקצין.

לילות לבנים: סולימאני העסיק מאוד את צה"ל והמוסד

סולימאני לא היה מפקד שיושב במפקדות מרוחקות מהשטח. הוא דילג בעקביות בין טהראן לבגדאד, דמשק, ביירות ותימן. בכל מקום שבו פועלים שיעים במאבק נגד ישראל, ארצות הברית, דאעש או ארגונים סוניים אחרים, נמצא קאסם סולימאני. לילות רבים העבירו טייסי חיל האוויר ואנשי אגף המודיעין בצה"ל ובמוסד במעקב אחר העברות הנשק המתוחכמות שניהל סולימאני – מאיראן דרך סוריה ועד למחסני חיזבאללה בלבנון.

עם תחילת מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011 נאלץ סולימאני לבלות את מרבית זמנו במדינה. כאשר צבאו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד התפרק, גייס סולימאני כוח שיעי שהורכב מחיילי חיזבאללה, קציני משמרות המהפכה ומתנדבים שיעים מכל רחבי המזרח התיכון. אסד חייב במידה רבה את כיסאו וגם את חייו לעבודתו של סולימאני והצבא השיעי שלו. כאשר הוסר האיום המיידי משלטונו של אסד, ביסס סולימאני נוכחות איראנית גם בקרב המורדים החות'ים בתימן ובקרב השיעים בעיראק. תקיפת קידוחי נפט סעודיים באמצעות מל"טים שנשלחו מתימן בספטמבר האחרון - הייתה הודעה לסעודים שגם הם תחת המטרה של סולימאני וחמינאי. 

דיווחים ממקורות זרים סיפרו לא פעם על ניסיונות של ישראל לחסל את סולימאני. בריאיון לתקשורת הלבנונית סיפר סולימאני כי ישראל פספסה ב-2006 הזדמנות לחסל אותו, את מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה ואת ראש הזרוע הצבאית של הארגון בזמנו, עימאד מורנייה. לדבריו, השלושה שהו יחד במעוז חיזבאללה ברובע הדאחיה באחד מלילות המלחמה, שעה שצה"ל הפציץ את הבניינים הסמוכים לחמ"ל ארגון הטרור בו שהו.

באוקטובר האחרון דיווח ראש מערך המודיעין במשמרות המהפכה, חוסיין טאיב, כי סוכלה מזימה אזורית להתנקש בסולימאני. לפי הבכיר האיראני, הכוונה הייתה להטמין מאות קילוגרמים של חומרי נפץ במנהרה מתחת לבית התפילה של אביו של סולימאני. החיסול היה אמור לצאת לפועל בזמן שהוא נמצא שם בימי חג העשוראא הקדוש לשיעים.

חיסולים ממוקדים בעבר אמנם הראו שאין ואקום – כאשר בכיר אחד מחוסל צץ לו יורש. אולם קשה לדמיין היום דמות שתדע לרכז כל כך הרבה כוח בזירות כה רבות כמו שניהל סולימאני.

הפופולריים