ההחלטה בסין לא לשדר את משחק הכדורגל מהליגה האנגלית בין ארסנל למנצ'סטר סיטי, מצטרפת לשורת צעדים בהם מנסה המדינה להפיץ את הערכים הלא דמוקרטיים שלה דרך הכלכלה. בשלב זה עדיין לא ברור מה הנזק הכלכלי מההחלטה שהגיעה בעקבות ההתבטאות של מסוט אוזיל, שתמך באויגורים – עם מוסלמי שחי במזרח סין, אבל ברור שבליגה האנגלית ובארסנל חוששים.
קבוצת הכדורגל ארסנל וקבוצת ה-NBA של יוסטון הצטרפו לאחרונה לרשימה שחורה ארוכה של אומנים וחברות שנענשו על "פגיעה ברגשות העם הסיני" – אחרי שביקרו את הממשל והביעו תמיכה במיעוט האויגורי המדוכא על פי דיווחים. כך מנסה סין להפיץ את המסרים הלא דמוקרטיים שלה דרך הכלכלה#העולם_היום @yoavz pic.twitter.com/9MrrlewgNz
— כאן חדשות (@kann_news) December 16, 2019
רק לפני חודשיים ספגה ליגת הכדורסל האמריקנית, ה-NBA, נזק כלכלי משמעותי – ככל הנראה מיליארדים, אחרי שהסינים החליטו שלא לשדר את משחקי קדם העונה בעקבות ציוץ תמיכה במחאה בהונג קונג של הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס.
ארסנל ויוסטון הצטרפו לרשימה של אמנים וחברות שנענשו על "פגיעה ברגשות העם הסיני", בהם קייטי פרי, סלינה גומז, מארון פייב, ורסאצ'ה ועוד. התוצאה היא שהצנזורה הסינית משפיעה על כולם דרך איום כלכלי. למשל, אחרי סיפור ה-NBA, הנהלת ערוץ הספורט ESPN, שמשדר לעשרות מדינות בעולם, הורתה לעיתונאים שלה להימנע מלנהל כלל דיון בעניינים פוליטיים שקשורים בסין.
זירה אחרת בה סין מנהל מאבק היא השיוך של טייוואן. באתרים של חברות תעופה רבות בחיפוש אחרי טיסות לטאייפיי שבטייוואן – מופיע שטאייפיי שייכת לסין או שזו עיר בלי מדינה. כלומר, טייוואן לא קיימת. סין לחצה על חברות תעופה להפסיק להשתמש בשם טייוואן אלא אם היא מוגדרת כחלק מהרפובליקה הסינית.
המצב שנוצר מוביל למתח עצום בין כסף לערכים, וגופים גדולים פשוט לא יכולים לבקר את סין – כי הכסף מסובב את העולם. לזה מתווספת העובדה שנרטבים אחרים – כמו זכויות מיעוטים, דמוקרטים ועוד – פשוט נחסמים על-ידי הממשל. כך שנשאלת השאלה אז האם בעתיד לא נדע בכלל מה מתרחש בסין? והאם העוצמה הכלכלית הסינית יביא לכך שהערכים האלה – של צנזורה ופגיעה במיעוטים - יחדרו גם לכאן?