בעיר בראט באלבניה נפתח אתמול (ראשון) מחדש המוזיאון היחיד להיסטוריה יהודית במדינה. המוזיאון מספר כיצד סייעו המוסלמים והנוצרים במדינה להציל מאות יהודים מהנאצים במהלך השואה. את המוזיאון פתח פרופסור מקומי בשם סימון ורושו בהסתמך על תרומות זעומות ועל הפנסיה שלו. המקום נקרא על שמו.
מבקרים בפתיחה המחודשת של מוזיאון סימון ורושו (צילום: AFP)
לאחר שוורושו בן ה-75 הלך לעולמו בפברואר השנה, עתידה של התערוכה לא היה ברור והמוזיאון עמד להיסגר. איש עסקים אלבני-צרפתי גאזמנד טוסקה החליט להציל את המוזיאון ואף העביר אותו למקום גדול יותר בעיר, שכאמור נפתח אתמול.
ורושו בילה שנים רבות באיסוף מסמכים, תמונות וזכרונות המתעדים את הקהילה היהודית שהגיעה לעיר במאה ה-16 מספרד. בלב התערוכה מופיעים סיפורים של אלבנים שהסתירו יהודים בבתיהם על מנת להציל אותם מהנאצים.
סימון ורושו (צילום: AFP)
בזכות מעשי גבורה אלה, מדינת הבלקן היא הטריטוריה היחידה שנכבשה על ידי הנאצים, ואוכלוסיית היהודים בה גדלה במהלך מלחמת העולם השנייה - מכמה מאות ליותר מ-2,000 בני אדם.