השריפה בנוטרדאם: "הציוויליזציה המערבית ספגה מכה קשה"

השריפה בנוטרדאם: "מכה לציוויליזציה המערבית"
אריאלה יערי, ישראלית שחיה בפאריס, סיפרה על הבוקר הקשה בעיר: "שעות רבות לא הבנו מה קורה – לא ראינו כבאים בפעולה. אחר כך הבנו שמטוסי הכיבוי היו הורסים את המבנה". עוד היא הוסיפה: "שיפוץ הקתדרלה יאחד את העם"
מחבר הבוקר הזה וקלמן־ליברמן מחבר הבוקר הזה וקלמן־ליברמן
Getting your Trinity Audio player ready...
שריפה בקתדרלת נוטרדאם בפאריז
צילום: צילום: רויטרס, אי-פי

אזרחי צרפת התעוררו הבוקר (שלישי) ליום אבל לאומי, לאחר שאתמול עלה בלהבות אחד מסמלי התרבות הגדולים ביותר של אירופה - קתדרלת נוטרדאם. כתבתנו בפאריס, רינה בסיסט, סיפרה לאריה גולן בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב על הלילה המתוח: "הצריח המחודד קרס ואיתו גם רוב הגג של הבניין. החלק המרכזי ניצל. הכבאים הצליחו להציל גם אוצרות קתוליים ויצירות אומנות, אבל יצירות רבות נפגעו, אולי אף הושמדו. הארכיבישוף של נוטרדאם אמר שזה בלתי אפשרי להוריד את כל התמונות שמוצגות על קירות הכנסייה. אחרי שהכבאים השתלטו על האש - התושבים מחאו כפיים". 

האזינו לריאיון המלא על היום שאחרי שריפת הענק בקתדרלת נוטרדאם ב"הבוקר הזה":

אריאלה יערי, ישראלית שמתגוררת בפאריס, מספרת שסירבה להאמין שפרצה אש בכנסייה: "חשבנו שמדובר בפייק ניוז. התחלתי לקבל הודעות מחברים בארץ ולא האמנו. ואז הסתכלנו לשמיים וראינו עשן. אנחנו גרים ברובע ה־16 בפאריס, שהוא די מרוחק מהנוטרדאם, אבל העשן כיסה את כל העיר. הייתה דממה, אנשים היו בהלם. הקתדרלה שרדה מלחמות, מהפכות וונדליזם. אנשים משתפים חוויות אישיות מהמקום, לכל הפריזאים יש חיבור רגשי למקום. שעות רבות לא הבנו מה קורה – לא ראינו כבאים בפעולה. אחר כך הבנו שמטוסי הכיבוי היו הורסים את המבנה".

יערי הוסיפה כי לאחר תקופה ארוכה של פילוג, פרויקט שיקום הקתדרלה עשוי לאחד את העם הצרפתי: "יש הקלה גדולה מאוד אצל כולנו שהמבנה נותר על תילו. בימים כאלה של שסעים ומתחים בעם, הבנייה מחדש של הכנסייה תהיה פרויקט לאומי מאחד".


"זה מאוד עצוב ואפילו יותר מזה", מספר העיתונאי עמנואל הלפרין ומסביר את חשיבות המקום. "יש תחושה שאחד הסמלים של הציוויליזציה האירופית, המערבית, נפגע. זה הרבה יותר מסמל הנצרות, בעיקר אצל הצרפתים שרובם חילוניים. זה סמל היסטורי – נפוליאון הוכתר שם. נשיא צרפת לשעבר דה גול הלך למיסה בזמן שמפציצים אותה. זה סמל תרבותי, אסתטי, אדריכלי. הסופר ויקטור הוגו, שכתב את 'הגיבן מנוטרדאם', שבצרפתית נקרא 'נוטרדאם דה פאריס' לא התכוון שהגיבור יהיה הגיבן אלא הכנסייה. אנחנו מכירים את קווזימודו ואזמרלדה אבל הגיבור זה הבניין עצמו. הוגו אמר שפאריס זה הלב של אירופה – אני חושב שהוא צודק. אם פאריס זה הלב של אירופה – הקתדרלה זה הלב של הלב".

הלפרין מספר כי ההערכה היא שהשיפוץ ייקח לפחות שני עשורים: "זה ייקח כנראה 20 שנה לשפץ את הקתדרלה. זאת פגיעה אנושה – זאת פגיעה בציוויליזציה המערבית עצמה שנמצאת היום קצת בצרות בעולם".

מוקדם יותר הבוקר, הישראלית והעיתונאית שמתגוררת בפאריס, יפה עירון קוץ, סיפרה בתוכנית "קלמן ליברמן" בכאן רשת ב על מה שנשאר מהקתדרלה: "כמעט ולא רואים עשן. הצריח איננו – האופק המדהים של כנסיית הנוטרדאם הוא לא אותו אופק יותר. זה מזעזע. הצד החיובי הוא שהחזית של הנוטרדאם נותרה כשהייתה. מגדלי הפעמונים עדיין עומדים. המומחים יגיעו בהמשך לראות אם הכנסייה עומדת ויציבה ואם אפשר להתחיל לחשוב על לשפץ אותה.

האזינו לריאיון המלא עם ישראלית שמגוררת בפאריס ב"קלמן־ליברמן":

"התחילו לבנות את הקתדרלה במאה ה־12, והיא עברה שלוש מהפכות", מספרת קוץ. "בתקופה מסויימת הכנסייה הייתה המבנה הגבוה ביותר בפאריס. במשך שנים היא שופצה ונוספו לה חלקים לאט, לאט היא הפכה לסמל של פאריס. גם בתקופת המהפכה לא הצליחו להרוס אותה. 

"החשש היה שהפעמון הגדול, ששוקל 10 טון, ייפול ואז כל המקום יתמוטט. המשטרה סגרה את כל המעברים מסביב לכנסייה, כולל תחנות המטרו. אנשים עמדו שם כל הלילה והיו בשוק. אנשים מבוגרים, ילדים, תיירים, צרפתים, התארגנה שם תפילה ספונטנית. יש תחושה של אבל לאומי. התחילו כבר לאסוף תרומות".

הפופולריים