כשברקע עלייה בתקריות האנטישמיות באירופה, מריסוס צלבי קרס ועד תקיפת יהודים, מתאמת האיחוד האירופי למאבק באנטישמיות, קת'רינה פון שנורביין, התראיינה היום (ראשון) לחדשות הערב בכאן 11. פון שנורביין סיפרה בריאיון על התחושות שהיא שומעת יותר ויותר מחברי הקהילה היהודית על החשש מללכת עם סממנים דתיים ברחוב.
"אני שומעת לא מעט בקהילה היהודית שחושבים פעמיים על חבישת סמל יהודי, והם אומרים לילדים שלהם להיזהר", אמרה המתאמת. היא הודתה כי "יש חשש בחלקים מסויימים של הקהילה היהודית, מכיוון שאנחנו רואים שהמתקפות האנטישמיות הן באחוזים גבוהים יותר נגד אנשים שחובשים כיפה או מגן דוד. אני חושבת שבלתי מתקבל על הדעת שקהילות חיות בפחד".
בתחילת השנה פרסם האיחוד האירופי תוצאותיו של סקר מקיף, ובו נתונים מדאיגים למדי על חששם של היהודים באירופה: תשעה מתוך 10 יהודים חשים כי ישנה עלייה באנטישמיות באירופה, ו-40% חוו תקיפה על רקע יהדותם. לאלה מצטרף הנתון שכמעט 40% מהיהודים שקלו לעזוב. "בסופו של דבר רק 2% עוזבים, אבל זה מראה את העובדה שהיהודים מרגישים שנלקח להם החמצן – גם אם הם נשארים", אמרה הבכירה באיחוד האירופי.
פון שנורביין גינתה את האמירות האנטישמיות כי "אין מקום ליהודים באיצטדיון שלנו, מקומם בתאי הגזים", שצוייצו ביממה האחרונה נגד הכדורגלן הישראלי אלמוג כהן מאינגלושטאט: "מצער אותי מה שקרה לאלמוג כהן, וזו עוד דוגמה לעובדה שהעבר משחק היום תפקיד בשנאה והדעות הקדומות של היום".
בנוגע לסערת האנטישמיות במפלגת הלייבור הבריטי והביטויים האנטישמיים המופיעים בהפגנות "האפודים הצהובים" בצרפת, אמרה פון שנורביין כי "האנטישמיות היא כבר לא רק בשוליים, אלא הפכה לדבר יומיומי. אנחנו רואים שזה מגיע מכל מקום: מהימין, מהמשמאל, וזה האתגר הגדול שלנו. במקרה הזה הבעיה גדולה יותר, כי כשזה בשוליים כולם מסכימים שזו בעיה. אבל כשזה הופך להיות שיח יומיומי, הרבה יותר חשוב וקריטי לקום ולזעוק בעניין".
האיחוד האירופי עושה לא מעט מאמצים בשנים האחרונות כדי לצמצם את שיח השנאה ברשתות החברתיות, שפון שנורביין רואה בו אחת הסיבות המרכזיות לעלייה במספר התקריות אנטישמיות בשנים האחרונות. בנוסף לכך, מציינים באיחוד את העובדה ש-28 חברות התחייבו לאחרונה לפעול לביטחון היהודים בשטחן, והביעו שאיפה לאמץ את ההגדרה המורחבת של IHRA, הברית הבינלאומית לזיכרון השואה, בכל הנוגע לשאלה מהי אנטישמיות.
"המטרה שלנו היא לא להשאיר את ההכרזה הזאת כהכרזה בלבד, 'כנייר'. כבר היום יותר ויותר מדינות מאמצות את ההגדרה, האחרונה שבהן צרפת", היא אמרה. "אנחנו ניפגש עם מדינות האיחוד השונות כדי לוודא שהם פועלים לביטחון היהודים במדינתם. היהודים לא צריכים לשלם על אבטחתם. בנוסך לכך, אנחנו נמשיך לפעול למען יוזמות חינוכיות בעניין. חשוב להבין שהחברה בכללותה צריכה להילחם באנטישמיות, כי כשהאנטישמיות בעלייה – גם החברה שלנו בסכנה, וזה כמו המלחמה על חיינו".