טורקמניסטאן - נעים להכיר

טורקמניסטאן - נעים להכיר
17 קילומטר מאיראן, המדינה הכי מסוגרת בעולם אחרי צפון קוריאה, והמסר של ישראל לטורקמניסטאן: אנחנו כאן - בחצר האחורית שלכם
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
נוב ראובני
צילום: נוב ראובני

עצרו הכול, זה לא סרטון לפורים, זה הלבוש המסורתי במדינה שהיא ללא ספק - החברה הכי מוזרה של ישראל. ותאמינו לי, הכובע הזה, הוא ממש לא הדבר הכי מוזר בה.

זה הזמן להכיר את טורקמניסטאן, המדינה הכי מסוגרת בעולם אחרי צפון קוריאה, אם זאת הפעם הראשונה שאתם שומעים עליה, אל תרגישו רע, גם אני לא ידעתי עליה כמעט שום דבר, עד שנשלחתי לסקר את הביקור יוצא הדופן של שר החוץ אלי כהן שם, וחזרתי בהלם.

הנשיא הראשון של טורקמינסטאן שהפכה למדינה עצמאית ב-1991, כשהתפרקה ברית המועצות, ניאזוב, הבין שהמדינה הצעירה צריכה סיפור משותף אז הוא פשוט ברא אותו בצלמו ובדמותו. הוא העניק לעצמו את הכינוי "טורקמנבאשי".

אבי הטורקמנים ופתח בפולחן אישיות יוצא דופן, פסלים מוזהבים בצלמו נבנו בכל רחבי המדינה עיר שלמה נקראה על שמו, ואפילו, כן כן, חודש ינואר. ספר ההגות שהוא כתב, "רוחנמה", הפך לספר קדוש שכל אזרח טורקמני חייב ללמוד לעומק.

זה אפילו היה תנאי לקבלת רישיון נהיגה הקדנציה שלו שהייתה אמורה לארוך 5 שנים, הפכה במהרה לקדנציה לכל החיים, והיא הסתיימה ב-2006 כשלבו של ניאזוב נדם, את מקומו של טורקמנבאשי תפס האדון הבא.

גורבנגולי ברדימוחמדוב רופא שיניים בהכשרתו, מוזיקאי חובב ואפילו שיאן גינס, להקלטת השיר שבו השתתפו הכי הרבה זמרים 4,166 משתתפים, לא פחות, היו בהקלטת הלהיט הענק הזה שזכה כנראה גם לשם הארוך בעולם.

"קדימה, רק קדימה, מדינתי האהובה טורקמניסטאן" ב-2022 הכריז גורבנגולי שבכוונתו לפנות את הכיסא לטובת מנהיגות צעירה יותר, בבחירות שנערכו והוגדרו על ידי משקיפים בין-לאומיים, כלא חופשיות ולא הוגנות, זכה ב-73% מהקולות הבן שלו, סרדאר ברדימוחמדוב.

אבל לא לדאוג, המנהיג המבוגר עדיין בתמונה וככל שחולף הזמן הוא גם מחזיר לעצמו עוד ועוד סמכויות וזה לא הכול לטורקמנים אין גישה חופשית לאינטרנט כדי לשדר משם היינו צריכים לקבל אישור מיוחד מהרשויות.

שאיפשר לנו לקנות כרטיס סים מקומי שסיפק לנו אינטרנט צולע ליום אחד בעלות המטורפת של 75 דולר באשחבד, בירת טורקמניסטאן יש אין-ספור מבני פאר עצומים, בראש הבניין של משרד החוץ למשל ניצב לו גלובוס ענק.

משרד החינוך בנוי בצורה של ספר פתוח, פסל עצמאות עצום מתנשא לגובה של 91 מטרים וההזיות לא נגמרות שם שימו לב לדבר הבא, אז אנחנו כאן באשחבד במרכז העיר, ותראו מה יש כאן כיכר שלמה שמוקדשת לכלב הלאומי אלבאי.

לא מספיק מוזר? אז יש עוד, מסתבר שבשלטון הטורקמני פשוט חולים על הצבע לבן הרמזורים, תחנות האוטובוס, הבניינים הכול הכול לבן, גם כמעט כל המכוניות שתראו נוסעות שם יהיו לבנות, ומכוניות שחורות פשוט לא מורשות להיכנס.

אם אתם תוהים כמה אנשים בכלל חיים בטורקמניסטאן, אז זה סוד! השלטון לא מוכן לפרסם את המספרים האלה, לכאורה גרים שם 6 מיליון תושבים בשטח שגדול פי 20 ממדינת ישראל, אבל ההערכות מדברות על הרבה פחות מכך.

בערך חצי, כ-3 מיליון, וזה לאור הגירה מאסיבית החוצה מהמדינה, אז מה לעזאזל ישראל מחפשת בטורקמניסטאן? קודם כול, זו המדינה הרביעית בעולם ברזרבות הגז שלה, כך שמשאבים לא חסר, היא גם מוגדרת מדינה ניטרלית, ולא תופסת צד במאבקים של מדינות אחרות, בנוסף, 80% מהמדינה היא מדבר, אז צריך להתפיל מים ולפתח חקלאות, ולשפר את ההגנה על הגבולות ואת יכולות הסייבר.

כל הצרכים האלה יכולים להפוך להזדמנויות כלכליות עבור חברות ישראליות אבל זה כנראה רק התירוץ הרשמי, לטורקמניסטאן יש גבול יבשתי של יותר מ-1,000 קילומטרים עם איראן.

אשחבד הבירה שוכנת ממש קרוב אליה, המרחק בין מבנה הקבע החדש של השגרירות שנחנך שם לבין הגבול עם איראן הוא  17 קילומטרים בלבד. ובמרחק כזה אפשר לומר שהיחסים המתחממים עם טורקמניסטאן, הם בעיקר דרך להעביר מסר לטהראן: אנחנו כאן - בחצר האחורית שלכם.

הפופולריים