האפיפיור פרנציסקוס הודיע היום (שני) כי הוותיקן יפתח בשנה הבאה את הארכיון הסודי שלו מתקופת מלחמת העולם השנייה, מהלך שעשוי לשפוך אור על התנהלות הכנסייה ומי שעמד בראשה, פיוס ה-12, באותן שנים.
מזה שנים ארוכות קוראים אנשי הקהילה היהודית וחוקרים לבחון את חומרי הארכיון, בעקבות טענות שהאפיפיור בשנים 1958-1939 לא התערב יותר למניעת השמדת היהודים בידי גרמניה הנאצית. בוותיקן, לעומת זאת, טוענים כי פיוס פעל מאחורי הקלעים על מנת להציל יהודים ולא להחמיר את המצב. הארכיון ייפתח ב-2 במרץ, 2020.
"הכנסייה אינה מפחדת מההיסטוריה", אמר היום פרנציסקוס, וציין כי תקופתו של פיוס ה-12 היתה "אחת התקופות העצובות והאפלות ביותר במאה ה-20". האפיפיור אמר כי הוא בטוח שהמחקר ההיסטורי אחרי פתיחת הארכיון ייערך "באור הנכון ובביקורת הראויה, (עם) הרגעים הראויים לשבח של האפיפיור, ובלי ספק גם רגעים של קשיים רציניים, של החלטות מייסרות". בעיני היסטוריונים רבים, פיוס ה-12 יכול היה לגנות בצורה תקיפה יותר את השמדת היהודים, אך לא עשה כן בגלל זהירות דיפלומטית וכדי להימנע מסיכון קתולים באירופה הכבושה.
נשיא המדינה, ראובן ריבלין, הגיב למהלך: "החלטתו האמיצה והמבורכת של ידידי, האפיפיור פרנציסקוס לאפשר את פתיחת ארכיוני הוותיקן בתקופת השואה תאפשר מחקר פתוח ובלתי אמצעי של התקופה החשוכה בתולדות האנושות. מי שלא יזכור את ההיסטוריה, נדון לחזור עליה. מי שלא יורשה ללמוד אותה, לא יוכל לבנות עתיד טוב יותר". ריבלין הוסיף כי "צעד זה חשוב במיוחד בימים אלה של פשעים אנטישמיים בלתי פוסקים, ניסיונות הכחשת שואה, שכתוב ההיסטוריה ומאבק על הזיכרון".
ביד ושם בירכו היום על ההודעה על פתיחת הארכיון: "מזה שנים, קרא יד ושם לפתיחת הארכיון, שתאפשר מחקר אובייקטיבי ופתוח וכן שיח מחקרי מעמיק ומקיף בסוגיות הקשורות להתנהלותו של הוותיקן והכנסייה הקתולית בכלל בתקופת השואה. אנו מקווים שהחלטה זו תאפשר לחוקרים נגישות מלאה לכלל המסמכים השמורים בארכיון זה".
גם דובר משרד החוץ, עמנואל נחשון, בירך על הדבר וכתב בחשבון הטוויטר שלו כי הוא מקווה שהדבר יאפשר גישה לכל הארכיונים הרלוונטיים.
המומחה העולמי לשואה, הרב אברהם קריגר, יו"ר מרכז שם עולם: "אני מקווה שפתיחת הארכיונים תשפוך אור על פרשת מסירת הילדים היהודיים לכנסיות שבמקרים רבים היו הנצר האחרון לדורות שלמים של משפחות יהודיות שנכחדו לאחר השואה. בתקופה שבה כל יום ישנן פעולות אנטשמיות נגד יהודים העולם אין ספק שמדובר בהחלטה אמיצה. ההחלטה גם תביא לידיעה על חלקו של האפיפיור והוותיקן בתקופת השואה, וגם על ההמנעות שלו מעשייה במהלך המלחמה. ההחלטה מהווה פתיחת תיבת פנדורה ותעשה צדק היסטורי בעבור אותם צאצאים שלא ידעו בכלל על מוצאם היהודי".