"איך לזהות יהודי?": כותרת אנטישמית מסעירה את פולין

"איך לזהות יהודי?": כותרת אנטישמית בפולין
העיתון הלאומני "רק פולין": "היהודים רוצים להוציא מאיתנו 300 מיליון זלוטי". מנהל העיתון הורשע בעבר באמירות אנטישמיות נגד יהודים כגון "מוחותיהם עברו ברית מילה" ו"הזרע היהודי הוא רמאי"
מחבר מתי ברנהרט מחבר מתי ברנהרט
Getting your Trinity Audio player ready...
"רק פולין"
צילום: צילום מסך

אירוע אנטישמי נוסף באירופה חולל סערה בפולין: כותרת העיתון הלאומני "רק פולין" מציגה את השאלה "כיצד לזהות יהודי?". העיתון מגדיר את עצמו כ"עיתון הלאומני האחרון". עוד בעיתון, כתבה על כך ש"היהודים רוצים לקחת 300 מיליון זלוטי מפולין".

הסערה החלה כאשר העיתון נראה בדוכן בסמוך לבית התחתון של הפרלמנט. הכותרת הופצה ברחבי הרשתות החברתיות ומהר מאוד הביאה לתרעומת. "ועדת הבית התחתון תדרוש לאסור את מכירת העיתון הנוכחי. כמו כן, נוודא אילו כתבות יהיה ניתן להשיג בפרלמנט", צייץ אנדריי גרצויקה ממרכז המידע של הפרלמנט בתגובה לאירוע.

העיתון "רק פולין" מופץ כל שבוע ביום חמישי. הוא מנוהל על ידי אדם בשם לסזק בובל שמחזיק בדעות אנטי ציוניות. הוא הורשע באנטישמיות בעקבות אמירות נגד יהודים כגון "מוחותיהם עברו ברית מילה", "הזרע היהודי הוא רמאי".

בתחילת השנה פרסם האיחוד האירופי את תוצאותיו של סקר מקיף, ובו נתונים מדאיגים למדי על חששם של היהודים באירופה: תשעה מתוך 10 יהודים חשים כי ישנה עלייה באנטישמיות באירופה, ו-40% חוו תקיפה על רקע יהדותם. לאלה מצטרף הנתון שכמעט 40% מהיהודים שקלו לעזוב. "בסופו של דבר רק 2% עוזבים, אבל זה מראה את העובדה שהיהודים מרגישים שנלקח להם החמצן – גם אם הם נשארים", אמרה מתאמת האיחוד האירופי למאבק באנטישמיות, קת'רינה פון שנורביין,

האיחוד האירופי עושה לא מעט מאמצים בשנים האחרונות כדי לצמצם את שיח השנאה ברשתות החברתיות, שפון שנורביין רואה בו אחת הסיבות המרכזיות לעלייה במספר התקריות אנטישמיות בשנים האחרונות. בנוסף לכך, מציינים באיחוד את העובדה ש-28 חברות התחייבו לאחרונה לפעול לביטחון היהודים בשטחן, והביעו שאיפה לאמץ את ההגדרה המורחבת של IHRA, הברית הבינלאומית לזיכרון השואה, בכל הנוגע לשאלה מהי אנטישמיות.

בשבוע שעבר עורר המצעד המסורתי השנתי של העיר אאלסט שבבלגיה סערה, משום שהוצגה בו כרכרה שעליה שתי דמויות ענקיות של יהודים חרדים בבגדים ורודים, יושבים על שקי כסף. על אחד מהם אף הודבקה בובת עכברוש. הקרנבל שבו עלה המיצג האנטישמי נמצא ברשימת 500 אירועי המורשת המומלצים של ארגון התרבות של האו"ם ואונסק"ו מאז שנת 2010, תחת הקטגוריה היוקרתית "יצירות מופת של המין האנושי".

הפופולריים